Nivelul crescut de prolactină este o problemă destul de frecventă cu care se confruntă femeile, însă poate veni atunci când produce dereglări menstruale, și mai grav, infertilitate. Totuși, chiar dacă sunt cunoscute aceste situații, uneori creșterea prolactinei și rolul acesteia este supraestimat atât la femei cât și la bărbați, iar alteori este trecut cu vederea. Să înțelegem pe scurt ce este prolactina și dacă nivelul său crescut promovează și creșterea în greutate.
Cuprins
Ce este prolactina?
Prolactina este un hormon peptidic, care este produsă în glanda pituitară (parte a creierului), precum și în uter, creier, sân, prostată, țesut adipos, piele și celulele imune. Este alcătuită din 199 resturi de aminoacizi, având o greutate aproximativă de 23 kDa. Secreția, adică eliberarea de prolactină în fluxul sanguin, este reglată de factori stimulatori și inhibitori. Printre acestea, dopamina joacă un rol major (deocamdată, amintiți-vă doar de acest nume).
Care este rolul prolactinei în organism?
Rolul prolactinei este de a ajuta sânul să se formeze și să crească (hormonul este responsabil și de dezvoltarea canalelor), totul pentru a putea alăpta ulterior nou-născutul. În plus, ovulația depinde de prolactină. Pe lângă aceste funcții, joacă și alte roluri foarte importante în cadrul organismului. Acest lucru îl face un hormon crucial pentru sănătatea generală și bunăstarea, atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Hormonul este implicat în reglarea producției de progesteron: creșterea acestuia duce la o scădere a producției de progesteron și, ca urmare, la o încetinire a proceselor de ovulație.
În timpul nașterii, nivelul de prolactină crește foarte mult. Acesta este un proces normal. După naștere, în timpul alăptării, rămâne ridicată (deși, desigur, scade față de sarcină). Acest lucru explică șansele foarte scăzute de a rămâne însărcinată în timpul alăptării. Dar totuși, dacă ciclul este reluat, alăptarea nu poate fi considerată o metodă sigură de contracepție.
În afara sarcinii, nivelurile de prolactină fluctuează în funcție de ziua ciclului menstrual. O creștere puternică și constantă, care nu este asociată cu purtarea sau hrănirea unui copil, afectează negativ organismul. Această afecțiune se numește hiperprolactinemie.
Care sunt valorile normale ale prolactinei?
Concentrațiile normale ale prolactinei la femei sunt următoarele:
- Folicular (aproximativ 1 până la 13 zile) – de la 4,1 la până la 30 ng/ml;
- Ovulatorie (aproximativ ziua 14) – de la 6,5 până la 50 ng/ml;
- Luteală (aproximativ ziua 15-28) – de la 5 până la 41 ng/ml.
Concentrațiile normale ale prolactinei la bărbați este de 2-18 ng/ml.
Care sunt cauzele prolactinei ridicate?
Există multe cauze care pot crește excesiv nivelurile de prolactină (hiperprolactinemie), inclusiv:
- prezența prolactinomului (microadenom hipofizar);
- boli de rinichi sau de ficat;
- deficit de hormoni tiroidieni;
- deficit de estrogen la femei;
- probleme mentale;
- disfuncții ale cortexului suprarenal;
- stres constant;
- neoplasme benigne ale glandei pituitare (prolactinoame și adenoame);
- hipotiroidism (scăderea funcției tiroidiene);
- utilizarea de medicamente care afectează glanda pituitară, cum ar fi antidepresive și contraceptive;
- etc.
Care sunt simptomele prolactinei crescute?
Există anumite simptome, a căror prezență indică o hiperprolactinemie. Cunoscându-le, puteți suspecta independent o patologie. Ar trebui să consultați un medic dacă semnalați următoarele simptome:
- dereglări de ciclu până la încetarea menstruației;
- probleme de vedere (scăderea clarității);
- secreții din glandele mamare;
- umflarea glandelor mamare, creșterea lor;
- durere de cap;
- scăderea dorinței sexuale la femei și bărbați;
- scăderea libidoului;
- mai puțină lubrifiere vaginală;
- avorturi spontane recurente;
- creșterea în greutate cu activitate fizică normală și dietă.
La bărbați, simptomele frecvente sunt:
- disfuncție erectilă;
- creșterea grăsimii abdominale;
- atrofie musculară.
De asemenea, alte simptome al nivelului crescut de prolactină pot include și tulburări psihoemoționale – tulburări de somn, oboseală constantă, schimbări de dispoziție. Acest lucru se datorează faptului că prolactina reduce efectul dopaminei asupra organismului.
Prolactina mărită îngrașă?
Răspunsul este DA. Acest studiu a arătat că excesul de greutate este strâns legat de prolactinoame, o afecțiune medicală în care există niveluri ridicate de prolactină. Explicația pentru care un nivel crescut de prolactină poate favoriza o anumită creștere a greutății corporale, ar fi aceea că prolactina reține mai multe lichide în țesuturi și că tinde să încetinească metabolismul. Pentru a contracara aceste efecte negative, trebuie să urmați o dietă corectă și hipocalorică și trebuie, de asemenea, să faceți mișcare, constând în cel puțin 3 km pe zi de mers rapid.
Care sunt tipurile de tratament pentru prolactină mărită?
Tratamentul prolactinei mărite va depinde de cauza acesteia. În cele mai multe cazuri, pentru a ajuta pacientul se folosesc antagoniști de dopamină – medicamente care reduc producţia de prolactină. Chirurgia și radioterapia sunt indicate pentru cazurile tumorale.
Tratamentul este indicat pentru combaterea problemelor sexuale, a infertilității și atunci când simptomele prolactinei mari sunt neplăcute și afectează calitatea vieții pacientului.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.