Home Sănătate, Stil de viata Proprietățile și beneficiile dovlecelului chayote pentru sănătate și piele
SănătateStil de viata

Proprietățile și beneficiile dovlecelului chayote pentru sănătate și piele

Chayote (Sechium edule), cunoscut și sub denumirea de dovlecel mirliton sau choko, este o plantă comestibilă originară din Mesoamerica, în special din centrul Mexicului. Acest fruct, care măsoară între 10 și 20 cm lungime, aparține familiei de castraveți și se găsește și la noi în hipermerketuri. Este o legumă cărnoasă, suculentă, cu o ușoară aromă, din familia cucurbitaceelor și cu o sămânță foarte gustoasă. De asemenea, are textura și aroma apropiate de ale dovlecelului. Chayote poate deveni cel mai bun aliat al dvs. în menținerea sănătății și în obținerea unei pielii frumoase, deoarece tratează de la probleme de acnee, până la pete și riduri. Prin urmare, în cele ce urmează vom detalia toate aceste beneficii ale dovlecelului chayote pentru piele, și în general pentru sănătate, astfel încât să puteați profita din plin de toate propritățile acestui fruct!

Principalele proprietăți și beneficii ale chayote pentru sănătate și pentru piele

Acest fruct exotic conține diverse minerale, cum ar fi potasiu, zinc, sodiu, fier, magneziu și fosfor, și vitamine, cum ar fi A, B1, B2, B3, B6, C și E, precum și aminoacizi, cum ar fi lizină, metionină, triptofan, arginină și glicină printre altele, dar și alți nutrienți care îl fac deosebit de benefic pentru menținerea stării generale de sănătate și pentru tratarea dermei în mod natural.

Grație tuturor acestor compuși, acest aliment este benefic atât pentru tratarea diferitelor probleme de sănătate cât și pentru prevenirea acestora. Printre beneficiile pentru sănătate ale consumului de chayote evidențiem următoarele:

 • Conținutul său scăzut de calorii și sursa excelentă de fibre, îl fac un aliment ideal pentru pierderea în greutate.
 • Reglează tensiunea arterială, deoarece este o sursă bună de potasiu.
 • Conținutul său ridicat de vitamina B2 și fier stimulează producerea de celule roșii din sânge pentru a preveni sau combate anemia.
 • Nivelul său ridicat de apă îl face ideal pentru combaterea constipației.
 • Lipsit de grăsimi saturate, chayote ajută la nivelarea și controlul colesterolului din organism.

De asemenea, beneficiile chayote pentru piele includ următoarele:

 • Hidratează în profunzime: datorită vitaminelor, acizilor și grăsimilor pe care le conține acest aliment exotic, este perfect pentru a hrăni și hidrata profund dermul. Deci, este foarte recomandat pentru pielea foarte uscată sau eczeme.
 • Luptă împotriva îmbătrânirii: cantitate mare de antioxidanți care stimulează producția naturală de colagen și previn semnele îmbătrânirii, cum ar fi ridurile sau petele
 • Elimină toxinele: acest aliment este foarte purificator, din acest motiv este bun pentru tratarea unor probleme renale, a scăderii acidului uric și a retenției de lichide. Din acest motiv, este foarte potrivit pentru purificarea organismului la modul general, prin urmare, ajută să eliminăm toxinele reținute în derm, îmbunătățind sănătatea și aspectul acestuia și luptând astfel împotriva radicalilor liberi.
 • Exfoliază în profunzime: acest fruct oferă și o exfoliere profundă, îndepărtând ușor toate celulele moarte din derm, permițând astfel o regenerare completă a acestuia.

Cum este recomandat să se consume?

Fructul se consumă de obicei, dar și frunzele sale le puteți folosi în supe, salate sau tocănițe. Prin urmare, indiferent dacă alegeți să îl consumați, crud, copt sau fiert, trebuie să știți că dovlecelul chayote este utilizat pe scară largă în supă, tocană, sosuri, și tot felul de preparate zilnice. Dar, cu toate acestea, pentru a beneficia de toate efectele lui pozitive asupra pielii și a sănătății, asigurați-vă că îl consumați în stare crudă. De asemenea, în mod normal, nu este recomandat să îl consumați prăjit.

Cum se folosește chayote pentru a îmbunătăți aspectul pielii?

Cel mai bun lucru pentru a obține toate aceste beneficii, este să preparați măști de casă și să le aplicați direct pe piele. Prin urmare, în cele ce urmează, vă prezentam două măști din dovlecel chayote pentru a vă îmbunătăți pielea și pentru a beneficia la maximum de acest remediu natural.

1. O să începem prin realizarea unei măști care vă poate ajuta să tratați unele afecțiunii ale pielii, cum ar fi petele și ridurile tenului. Deci, pentru a îndepărta petele și elimina ridurile feței cu ajutorului unui măști din acest fruct, se recomandă și utilizarea sucului de lămâie, urmând pașii și indicațiile de mai jos:

Ingrediente:

 • 1 chayote
 • Suc de 1/2 lămâie proaspăt stors

Pașii de preparare:

 1. Tăiați fructul în jumătate, scoateți pulpa cu o lingură și puneți-o într-un castron.
 2. Cu ajutorul unei furculițe, zdrobiți bine pulpele de chayote până când rămâne o pastă uniformă.
 3. Adăugați sucul de la jumătate de lămâie deasupra pastei de chayote și amestecați bine.
 4. Cu degetele sau cu ajutorul unei pensule, întindeți acest amestec pe față sau în zona pe care doriți să o regenerați.
 5. Lăsați amestecul să acționeze timp de o jumătate de oră, apoi îndepărtați-l cu multă apă caldă și uscați cu un prosop.
 6. La terminare, aplicați o cremă hidratantă ușoară.

Dacă utilizați acest amestec, rețineți că nu trebuie să vă expuneți la soare, deoarece acidul lămâii vă poate păta mai mult dermul, de aceea este mai bine să aplicați această mască pe timp de noapte, dar să nu îl lăsați niciodată să acționeze câteva ore. Acest amestec poate fi folosit o dată pe săptămână pentru exfolierea, hidratarea dermei și eliminarea petelor, dar nu este recomandat să-l folosiți de mai multe ori, deoarece lămâia folosită în exces pe dermă, o poate deteriora.

2. Pe lângă cea de mai sus, mai puteți folosi chayote pentru a face o mască pentru tratarea uscăciunii și a afecțiunilor pielii cum ar fi deshidratarea, descuamarea și mâncărimea în derm. Astfel, pentru a face o mască de chayote pentru pielea uscată, trebuie doar să urmați următorii pași:

Ingrediente:

 • 1 chayote
 • 1 lingură de ulei de măsline

Pașii de preparare:

 1. Tăiați fructul în jumătate, scoateți pulpa cu o lingură și puneți-o într-un castron.
 2. Cu ajutorul unei furculițe, zdrobiți bine pulpele de chayote până când rămâne o pastă uniformă.
 3. Adăugați o lingură de ulei de măsline, de preferință virgin, amestecați cu pasta de chayote până se combină.
 4. Întindeți pasta pe față sau în zona afectată de uscăciune. Lăsați-o să acționeze timp 30 de minute sau o oră.
 5. Îndepărtați masca cu apă călduță și ștergeți cu un prosop curat, fără să frecați, deoarece va înrăutăți uscăciunea și irita derma.

Această mască poate fi aplicată o dată sau de două ori pe săptămână, timp de câteva zile până când observați o îmbunătățire în zonele uscate ale dermei.

De asemenea, pentru a beneficia de toate proprietățile chayote pentru piele, în special de antioxidanții care stimulează producția naturală de colagen și care previn semnele îmbătrânirii, cum ar fi ridurile sau petele, vă recomandăm să consumați acest fruct în mod regulat.

 

Comentarii pe Facebook
5/5 - (1 vote)

Author

ThePOC

error: Content is protected !!