Rând pe rând, țări precum SUA, Canada sau Olanda a început să legalizeze canabisul (marijuana) în scopuri medicale, recreative și industriale. China și Japonia vor deveni cele mai mari piețe de desfacere de canabis din Asia. Columbia intenționează, de asemenea, să devină lider mondial pe piața canabisului. În România, marijuana este consumată frecvent, deși este oficial ilegală și este pedepsită prin Legea nr. 143/2000, fiind inclusă în categoria drogurilor de risc. Decriminalizarea marijuanei i-ar permite guvernului să profite de pe urma cultivări, procesării și comercializării acestei plante, stabilind reglementări eficiente capabile să respecte cerințele de „restricție rezonabilă”.
Comparația canabisului cu substanțele chimice dăunătoare și letale este arbitrară, neștiințifică și lipsită de rațiune. Proprietățile medicinale ale canabisului sunt, de asemenea, bine cunoscute. Utilizarea sa în scopuri terapeutice poate ajuta la reducerea crizei acute din domeniul sănătății, cu care se confruntă România în prezent. Beneficiile pe care le-ar poate aduce această plantă, ar deveni evidente din faptul că, în medie, 8 oameni din 10 mor de cancer în fiecare an. Mai mult, aproximativ 700 de cazuri de infecție cu HIV sunt raportate în fiecare an. După cum se știe marijuana (canabisul) este, de asemenea, un analgezic eficient și ajută la durerile cronice. Boli la care ajută marijuana: scleroza multiplă, MRSA, hipertensiunea arterială, incontinență urinară, tulburările gastro-intestinale, cancerul, durerea cronică, boala alzheimer, apneea de somn și multe altele, printre altele și stări de vomă și insomnie.
Ba mai mult decât atât, canabisul ar putea fi utilizat în scopul utilizărilor industriale. Cânepa industrială (canabis) este o marfă agricolă care este cultivată pentru a fi utilizată în producerea unei game largi de produse, inclusiv hârtie, plăci și mobilier, alimente și băuturi, produse cosmetice și de îngrijire personală, suplimente nutritive, țesături și textile, fire, materiale de construcție și izolatori, bio-materiale plastice, biocombustibili, uleiuri pentru industria vopselelor, a cosmeticelor, și multe altele. Fibrele din cânepă pot înlocui fibra de sticlă în unele componente din industria auto. Tricotajele din cânepă sunt naturale, ecologice, refolosibile și foarte călduroase. Altfel spus, dacă nu ar fi existat o interdicție asupra cultivării canabisului industrial, fermierii ar putea beneficia enorm de pe urma cultivării canabisului.