Una dintre bolile intestinului este colita, caracterizată prin inflamarea colonului. Pentru a trata boala, cel mai important lucru este să ne alegem cu grijă alimentele. Bolnavul de colită trebuie să știe exact ce are voie să consume și ce nu. Este bine să consumăm roșii atunci când avem colită? Roșiile, sunt benefice sau nocive pentru colită? Haideți să aflăm!
Cuprins
Legătura dintre roșii și colită
În ciuda faptului că este foarte bogată în fibre și vitamina C, această legumă populară ideală la salate, poate avea efecte dăunătoare asupra sănătății. Datorită numărului mare de semințe, roșiile conțin multe lectine care pot declanșa probleme digestive dacă afectează la început mucoasa stomacului. În plus, roșiile, datorită pH-ului lor, sunt alimente foarte acide, motiv pentru care provoacă o aciditate puternică a stomacului, aceasta putând determina o alterare a digestiei și, în consecință, probleme cu colita. În cantități mari, roșiile și sosurile de roșii si alte preparate pe bază de roșii pot provoca, de asemenea, arsuri la stomac.
De ce un consum excesiv de roșii poate provoca colită?
Consumul excesiv de roșii poate provoca o tulburare a digestiei, inclusiv gastrită acută sau colită, iar aceasta din urmă se manifestă prin dureri abdominale, crampe sau balonare, însă principala manifestare este diareea. Acest fruct, ca membru al familiei de solanacee, conține solanină, un alcaloid toxic. Acest alcaloid face parte dintr-un mecanism de apărare al plantei pentru a se proteja de animalele cu obiceiuri ierbivore. Cea mai mare parte din solanină este concentrată în frunze și tulpină; totuși, fructul îl conține și, motiv pentru care ingerarea unor cantități mari de roșii poate provoca o alterare a sistemului digestiv și poate provoca colită. Cu toate acestea, combinarea roșiilor cu produse lactate poate provoca pietre la rinichi, deoarece produsele lactate produc mucus, iar roșia după ce devine alcalinizantă îl cristalizează.
În plus, roșia are un efect de arsură asupra organismului și, prin urmare, creează acele arsuri la stomac enervante, care în cazurile de colită este absolut de evitat.
Un alt motiv pentru care roșiile pot provoca probleme gastrointestinale se datorează activării unei alergii, care poate apărea ca urmare a unui răspuns imun provocat de organism la proteina epicarpului de roșii, suc sau semințe. Silicatul este unul dintre compușii găsiți în roșii și poate declanșa, de asemenea, o reacție alergică. În timpul alergiei, histamina este eliberată în tot sistemul digestiv, provocând episoade de greață, arsuri la stomac, greutate, vărsături, dureri abdominale și diaree.
Poate că nu toată lumea știe că roșia provine din America și că aici era considerată o plantă toxică; de fapt, frunzele, care sunt otrăvitoare, sunt folosite doar pentru uz medical și nu sunt destinate consumului alimentar. Putem spune că roșiile (mai ales dacă sunt combinate cu produse lactate sau carne…) ar putea fi dăunătoare și nocive pentru organism și cu siguranță nu sunt recomandat în cantități mari. În plus, semințele de roșii (orice tip) devin greu de digerat și pot agrava cazurile de diverticulită.
Prin urmare, dacă avem probleme de sănătate, înainte de a consuma roșii, trebuie să consultăm un specialist mediacal și să nu recurgem la ele în număr mare.
Care sunt beneficiile roșiilor?
Nu vrem să ne concentrăm exclusiv pe partea negativă a roșii, deși totul în exces este dăunător. Dar roșiile, consumate în cantități adecvate, are beneficii foarte bune pentru sănătate, printre care se numără:
- Scad tensiunea arterială;
- Sunt un puternic antioxidant natural și, prin urmare, previn îmbătrânirea pielii;
- Conțin calciu și promovează sănătatea oaselor;
- Scad colesterolul;
- Îmbunătățesc vederea;
- Protejează prostata.
Cum poate fi consumată roșia în caz de colită?
Dacă nu ne putem abține de la roșii, atunci este bine să le consumam în cantități mici când sunt foarte coapte, decojite de coajă și semințe și cu un strop de ulei. Cu toate acestea, ar trebuie să evităm să consumăm roșii crude atunci când suferim de colită.
S-a demonstrat că roșiile gătite sporesc efectele benefice asupra sănătății bacteriei intestinale benefice L. reuteri, iar sosul de roșii și roșiile fierte sunt în general mult mai bune pentru probleme intestinale decât cele crude.
Procesul de gătire stabilizează licopenul (acest proces se numește izomerizare cis/trans), care ar putea fi responsabil pentru toleranța îmbunătățită a roșiilor gătit. Un licopen astfel stabilizat supraviețuiește mult mai bine procesului de digestie și, prin urmare, poate fi absorbit și în cantități mai mari.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.