Chiar dacă frunzele de salată (lăptucă sau varză) sunt spălate de marii producători sau comercianți în apă cu clor pentru a reduce nivelurile bacteriologice, pesticidele și alte produse chimice, precum și rata de deteriorare a produselor, în scopul de a le spori durata de valabilitate, ele nu sunt mai puțin dăunătoare pentru sănătate decât cele nespălate. Salata verde absoarbe ușor otravă, deci este important să știm din ce sursă provine și cum este cultivată. De aceea, este recomandat să nu alegem niciodată salată ieftină de la supermarket-uri sau din piețe, care a fost stropită sau tratată cu diverse substanțe chimice.
De fapt, am urmărit îndeaproape producția de salată aranjată frumos pe rafturile supermarket-urilor, și am putut remarca faptul că aceste salate au o rezistență mult mai mare la ofilire, așa că am decis să analizăm care este agentul lor de conservare. După ce am început investigația, s-a dovedit că există o întreagă industrie chimică axată pe susținerea producției și comercializării de salată.
Există numeroase companii care vin în sprijinul fermierilor de salate cu diverse substanțe chimice, inclusiv îngrășăminte și produse chimice de protecție a plantelor. Printre cei mai cunoscuți producătorii de glifosat (ebricid care a fost declarat cancerigen) care pregătesc solurile și culturile de salată verde, se numără: Roundup 360 SL, Acomac, Roundup Max 2, Clayton Rhizeup SL, Torinka, Etna 360 SL, Katamaran 360 SL, Figaro 360 SL, SL, Roundup Active 360, Vesuvis, Roundup Flex 480.
Pe site-urile web ale producătorilor și pe diverse bloguri, există instrucțiuni cu privire la îngrășămintele utilizate și la doza acestora. În unele ghiduri scrie chiar care sunt dozele maxime și când aceste substanțe devin toxice pentru salată.
Mulți dintre marii producători (cum ar fi Dole), recunosc că folosesc apă împreună cu dezinfectanți, cum ar fi clorul (chiar dacă este diluat în apă – este toxic în cantități mari), pentru a încetini multiplicarea bacteriilor, a curăța amestecul de pesticide utilizate și a crește durata de ofilire a frunzelor legumelor care nu face altceva decât să reducă valoarea nutritivă a produselor.
Dacă până astăzi bănuiam că salata verde conține clor, pesticide și alte produse chimice, acum chiar ne-am convins de acest lucru.