Home Cultural, Nou Semnificație, spiritualitate și simbolistica culorii galbene
CulturalNou

Semnificație, spiritualitate și simbolistica culorii galbene

Urmareste-ne pe Google News

Nu este surprinzător faptul că culoarea galbenă este preferată de foarte multe persoane. Cei drept, această culoare are o relație cu o serie de obiecte, elemente și chiar emoții. În acest articol vom vedea care este semnificația, spiritualitatea și simbolismul culorii galbene în diferite culturi.

Semnificație – culoarea galben

Culoarea galbenă are o semnificație și un simbolism curios, deoarece este destul de contradictorie; pe de o parte este asociată cu fericirea, bucuria și optimismul, și pe de altă parte cu gelozia, invidia, egoismul și unele boli.

Deși mulți dintre noi știm să distingem galbenul de alte culori, nu toți știm că există mai mult de 100 de nuanțe ale acestei culori.

Galben deschisreprezintă inteligență, originalitate și bucurie. Carl Jung vorbește despre „Fulgerul galben al inteligenței”.

Întonulsăupur și luminoseste o cerere de atenție.

Este culoarea bucuriei, optimismului și energiei.

Aurul, reprezintă opulență si bogăție. Este o culoare specială care provine din aur. Aurul, din latinescul „Aurum” care înseamnă „aurea” și răsăritul strălucitor. Aurul este asociat cu energia masculină și masculină în Feng Shui.

Într-o nuanță palidă, este sumbră și reprezintă îngrijorare, deteriorare, boală, invidie sau gelozie.

Potrivit lui Goethe – constructorul cercului cromatic: în nuanța sa cea mai pură poartă întotdeauna în sine naturalețea clarității și posedă caracterul de jovialitate senină.

În est, este o culoare sacră.În simbologia tradițională chineză este culoarea pământului. Sacru, imperial și masculin. În Japonia: curaj, frumusețe, rafinament, aristocrație și fericire. În Thailanda, floarea galben strălucitoare „Citis indian (Golden shower tree)” este simbolul național, iar culoarea galbenă simbolizează budismul.

În Occident,este considerată o culoare stridentă, folosită mai ales pentru segmentul copiilor. Bărbații – în special – asociază galbenul cu ceva foarte casual, deci nu este foarte recomandat pentru promovarea produselor scumpe, prestigioase sau specifice pentru bărbați.

Spiritualitate și simbolistică – culoarea galben

Încă din cele mai vechi timpuri, galbenul a fost asociat de oameni cu:

  • culoarea cea mai apropiată de Soare. Lumina, căldura și puterea soarelui sunt simbolizate prin galben.
  • principiul activ și fructuos al naturii simbolizând masculinitate și uneori tatăl.
  • un simbol al capacității de a vedea, de a se ridica deasupra tuturor, de a contempla și de a înțelege, și asta totul datorită asocierii sale cu soarele.
  • dezvoltarea și autonomia.
  • simbolul creștinismului care-l reprezentau pe Isus Hristos și „Lumina lumii”.
  • învățăturile indienilor cherokei care o asociază cu focul înțelepciunii sacre care îi permite să devină o realitate concretă. Abilitatea de a face reală intenția creatorului prin eforturile lor individuale.
  • închinarea la soare, care a fost una dintre cele mai răspândite practici devoționale din lume. Culoarea galbenă devenise atributul zeităților solare precum Apollo, Ra și zeul soare al incașilor și aztecilor.
  • acești zei reprezentau o forță eroică și curajoasă, creând și îndrumând existența ordonată a creaturilor Pământului.
  • mitologia egipteană, căldura razelor pătrunzătoare ale Soarelui ce a fost considerată ca fiind sperma aurie a lui Ra.

Acordă o notă acestui articol!

Author

ThePOC

error: Content is protected !!