Odată cu apariția fabricilor de conserve, oamenii au avut posibilitatea de a mânca supe gata preparate. În acest caz, un loc important în tradiția culinară globală modernă îl ocupă supa la conservă cu carne, cu legume, cu pește etc. Multe produse din comerț conțin ingrediente potrivite, iar acestea pot reprezenta o masă cu adevărat savuroasă. Dar supele la conservă sunt sănătoase? Acestea conțin vitamine? În cele ce urmează putem afla cât de sănătoasă este de fapt o supă la conservă.
Cuprins
Supa la conservă este sănătoasă?
Supele la conservă conțin vitamine și fibre. În timp ce procesarea lor poate distruge anumiți nutrienți precum vitaminele solubile în apă, dar și alți nutrienți precum fibrele, pot deveni mai ușor de digerat și de absorbit. De aceea, când mâncăm supă la conservă, corpul nostru este alimentat cu nutrienți importanți. Adevărul este: legumele conservate sunt de obicei procesate și fierte la scurt timp imediat după recoltare. Acest proces blând păstrează majoritatea vitaminelor. Protecția împotriva luminii ajută și la conservarea vitaminelor. Conținutul de vitamine liposolubile din majoritatea legumelor conservate nu este de obicei semnificativ diferit de cel al legumelor proaspete. Gradul de reducere al vitaminelor depinde de durata pasteurizării. Cu cât timpul de fierbere este mai lung, cu atât este mai mare pierderea de vitamine. Acest lucru afectează în primul rând vitaminele solubile în apă, sensibile la căldură, cum ar fi vitamina C și vitaminele B: pierderile de 40 până la 65% din conținutul de vitamine sunt posibile dacă legumele sunt încălzite prea mult timp. De aceea, ar trebui să avem grijă să nu lăsăm legumele să fiarbă prea mult timp când le gătim. Un alt plus: supa ne menține corpul hidratat.
Dr. Reinhard Hambitzer, un profesor de oecotrofologie de la Universitatea de Științe Aplicate, Niederrhein-Monchenglabach din Germania, a analizat mai multe supe conservate pe care le-a încălzit în cuptorul cu microunde. Analiza sa a arătat că toate supele conservate conțineau la fel de multe vitamine ca și variantele lor proaspete. Unele aveau chiar mai multe vitamine: de exemplu, morcovii la conservă examinați conțineau cu 18% mai mult acid folic decât morcovii proaspăt gătiți. Una peste alta, supele la conservă conțin vitamine și nutrienți valoroși, și prin urmare, sunt sănătoase.
Care supe la conservă nu sunt sănătoase?
Piața ne oferă multe opțiuni, dar etichetele lor ne fac să credem că toate sunt sănătoase. Cu toate acestea, nu toate supele ambalate sunt benefice pentru sănătoase, așa că este important să știm să le distingem. Să analizăm câteva sfaturi pentru a ne ajuta să cumpărăm doar supe de bună calitate:
Atenție la sare
Supele conservate și alimentele procesate industrial, în general, au un conținut ridicat de sare. Aportul ridicat de sare este asociat cu hipertensiunea arterială, un factor de risc pentru boli de inimă și rinichi și accident vascular cerebral. Și cum multe supe ambalate sunt umplute cu sare, uneori până la 1.000 de miligrame per porție, acesta ar putea fi aproape jumătate din necesarul nostru zilnic de sodiu. Prin urmare, înainte de a le cumpăra, trebuie să le alegem cu atenție.
Luăm în considerare cantitatea de zahăr
Pe de altă parte, deși majoritatea dintre noi am putea crede că aceste produse nu conțin zahăr, pe piață există mărci care au un adaos de până la 8,3%. Zaharurile furnizează calorii, iar consumul lor în exces determină creștere în greutate și a trigliceridelor. Asociația Americană a Inimii recomandă femeilor să-și limiteze aportul de zahăr la 6 lingurițe și bărbaților la 9 lingurițe pe zi. De aceea, este întotdeauna o idee bună să analizăm cu atenție etichetele pentru a putea alege supe fără zahăr sau sărace în zaharuri (4 grame sau mai puțin).
Acordăm preferință supelor naturale, fără arome și fără agenți de îngroșare
Supele care conțin legume, fasole sau leguminoase oferă o gamă largă de vitamine, minerale și substanțe nutritive benefice, cum ar fi fibrele. Prin urmare, o supă la conservă cu roșii, morcovi, ardei gras, mazăre, linte, fasole roșie etc., ne pot oferi o mare varietate de nutrienți. Însă cu toate acestea, trebuie să ne amintim ca aceasta să nu conțină arome de gust și agenți de îngroșare, cum ar fi smântână grasă, lapte integral, amidon modificat de porumb, cremă vegetală din cocos, brânză, gălbenușuri de ou, unt și făină. De asemenea, trebuie să avem în vedere să nu aibă adăugat ulei hidrogenat în compoziția supei la conservă. Ceea ce înseamnă un aport caloric mai mare.
Căutăm să evităm produsele cu ambalaje ieftine și inutile
În cele din urmă, trebuie să fim atenți la ambalajul din care este realizată conserva. Învelișul interior din staniu poate intra în reacții oxidative cu ingredientele supei și cu certitudine nu va mai fi atât de sănătoasă. Acest lucru este în primul rând valabil la conservele ieftine, ale căror producători economisesc banii în detrimentul sănătății clienților lor. În plus, va trebui să evităm supele conservate în recipiente din plastic, deoarece acestea pot conține bisfenol A, o substanță care ar avea un efect negativ asupra creierului și ar provoca o serie de cancere, conform rapoartelor cercetătorilor. Iar pentru a minimiza riscurile, putem căuta produse conservate în alte materiale, de exemplu în borcane de sticlă.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.