Știți ce este tahini sau tahina? Este un unt de susan, făcut din semințe de susan măcinate care se folosește în special la hummus. Puțin asemănător ca aspect cu piureul de arahide, de culoare albă sau neagră (în funcție de fiecare rețetă în parte), acest produs de bază specific bucătăriei din Orientul Mijlociu oferă multe beneficii pentru sănătate.
Tahini (pastă de susan): proprietăți
Tahini este o sursă excelentă de vitamine B precum și de minerale și oligoelemente, precum magneziu, esențial în caz de stres și oboseală, cupru, care este bun pentru funcționarea nervoasă și metabolică normală, și, de asemenea, fosfor, fier, zinc, care sunt esențiale pentru sistemul imunitar, dar mai ales calciu. Aceste element nutritive fac din pasta de susan un aliment de alegere pentru sănătatea oaselor tale, mai ales în caz de osteoporoză. Proprietățile sale nutritive îi conferă proprietăți antioxidante semnificative, în special datorită conținutului său de vitamina E. Cumulat la conținutul său ridicat de fibre, este un aliment sănătos pentru sistemul digestiv și pentru protejarea și regenerarea celulelor sănătoase. Untul de susan este și o sursă excelentă de fitosteroli care reduc nivelul de colesterol rău, și o sursă de sesamin, fibre care au aceeași funcție ca și fitosterolii și care, în plus, previn hipertensiunea. Dar, mai presus de toate, omega 3 și omega 6, care după cum se știe, protejează sănătatea într-un mod special, îmbunătățesc funcțiile cognitive și întârzie apariția bolilor asociată cu demența senilă.
Valori nutriționale și calorii pentru 100g de Tahini
Calorii – 586 | Calorii din grăsimi 457,8 (78,1 %) |
Grăsimi totale – 50,9 g | – |
Grăsimi saturate – 7,1 g | – |
Grăsimi nesaturate – 19,2 g | – |
Grăsimi polinesaturate – 22,3 g | – |
Colesterol – 0 mg | 0% |
Omega 3 – 0,39 g | 24% |
Omega 6 – 22 g | 129% |
Sodiu – 12 mg | 1% |
Potasiu – 582 mg | 13% |
Carbohidrați – 24,1 g | – |
Carbohidrați neți – 18,6 g | – |
Fibre – 5,5 g | 22% |
Proteine – 18,1 g | – |
Vitamine si minerale | – |
Vitamina A – 3 μg | 1% |
Vitamina A – 50 UI | – |
Vitamina B6 – 0,8 mg | 63% |
Vitamina B12 – 0 μg | 0% |
Vitamina C – 0 mg | 0% |
Vitamina D – 0 μg | 0% |
Calciu – 960 mg | 96% |
Fier – 19,2 mg | 240% |
Magneziu – 362 mg | 104% |
Fosfor – 659 mg | 66% |
Zinc – 7,3 mg | 49% |
Cupru – 4,2 mg | 211% |
Mangan – 2,5 mg | 127% |
Seleniu – 35,5 μg | 51% |
Retinol – 0 μg | – |
Niacină – 6,7 mg | 34% |
Tiamina – 0,2 mg | 16% |
Riboflavină – 0,2 mg | 12% |
Folat – 100 μg | 25% |
Apă – 1,6 g | – |
Acizi grași | – |
Aminoacizi | – |
Triptofan – 0,4 g | – |
Treonină – 0,8 g | – |
izoleucină – 0,8 g | – |
Leucină – 1,4 g | – |
Lizină – 0,6 g | – |
Metionină – 0,6 g | – |
Arginină – 2,7 g | – |
Cistina – 0,4 g | – |
Fenilalanină – 1 g | – |
Tirozină – 0,8 g | – |
Valină – 1 g | – |
Acid glutamic – 4 g | – |
Histidină – 0,5 g | – |
Alanină – 0,9 g | – |
Acid aspartic – 1,7 g | – |
Prolină – 0,8 g | – |
Glicină – 1,2 g | – |
Serină – 1 g | – |