Home Sănătate, Nou Tălpi galbene: care sunt cauzele și cum se tratează?
NouSănătate

Tălpi galbene: care sunt cauzele și cum se tratează?

Urmareste-ne pe Google News

Tălpile galbene sau picioarele îngălbenite sunt o problemă des întâlnită, atât la femei cât și la bărbați. Motivul schimbării culorii pielii poate fi o boală. Cu toate acestea, de cele mai multe ori culoarea nenaturală poate fi dată de îngrijirea neadecvată a picioarelor. Astăzi vom lua în considerare cele mai frecvente cauze, precum și modalitățile prin care putem scăpa de această a această problemă cosmetică.

Care sunt cauzele tălpilor galbene?

Pentru început, trebuie faptul că spus există multe motive pentru care putem avea tălpi galbene, dintre care multe nu sunt un motiv de îngrijorare. Cu toate acestea, cauzele formării unei nuanțe nenaturale a picioarelor pot fi, de asemenea, o patologie severă. Vorbim despre o boală sau semne că ceva nu este în regulă cu sănătatea noastră. În cele ce urmează, ne vom familiariza cu câteva posibile cauze ale îngălbenirii picioarelor.

Hipercarotenemie

Hipercarotenemia este o afecțiune pe care medicii o numesc “icter fals”. Este cauzat de un nivel prea mare carotenoizi în sânge – o substanță care este un precursor al vitaminei A – practic proprietățile sale sunt inofensive. O cantitate excesivă din această substanță care se poziționează în piele, dându-i o culoare caracteristică. De obicei, excesul de beta-caroten apare din cauza consumului excesiv de morcovi, portocale, caise, dovleci și alte fructe si legume care au o culoare portocalie. Un astfel de icter este inofensiv și dispare de la sine odată cu scăderea dietei acestor produse. Cu toate acestea, pigmentul dispare de pe piele după o lungă perioadă de timp – luni și chiar ani.

Bătături

Desigur, bătăturile pot fi de vină pentru această culoare galbenă a picioarelor noastre. Ele sunt zone de piele dura și îngroșată care devine galbenă și nu mai doare, ci capătă doar un aspect inestetic. Bătăturile se formează de obicei pe piele picioarelor ca răspuns la presiune sau frecare sau ca urmare a purtării pantofilor nepotriviți.

Icter

Dacă culoarea gălbuie nu se găsește doar pe picioare, ci s-a răspândit în alte părți ale pielii, atunci ar putea fi vorba despre icter. Icterul poate fi cauzat de utilizarea anumitor medicamente. În plus, infecțiile virale precum hepatita A, hepatita B sau hepatita C pot provoca și icter. Desigur, icterul este vindecabil.

Anemie

O nuanță galbenă pe tălpi și pe restul pielii poate fi un semn al anemiei. Pe lângă culoarea galbenă, poate da bătăi rapide ale inimii, căderea părului, dureri de cap, dureri în piept, oboseală, unghii subțiri sau dificultăți de respirație. Se manifestă ca o lipsă de celule roșii din sânge, deoarece organismul are nevoie de cantități mari de oxigen. Este denumită în mod obișnuit deficit de fier în sânge.

Boala Raynaud

Boala Raynaud poate face ca degetele de la mâini sau de la picioare să devină albe sau galbene. Dacă doar degetele de la picioare par galbene mai degrabă decât întregul picior, atunci această decolorare s-ar putea datora acestei boli, pe care unii oameni o numesc fenomenul Raynaud.

Boala Raynaud afectează până la 10% din populație și produce o senzație de răceală, durere cu caracter de arsură, parestezii, sau modificări intermitente ale colorației tegumentare la unul sau mai multe degete care sunt precipitate de frig, stres emoțional, sau vibrații. Alte senzații includ furnicături. Toate sunt reversibile la îndepărtarea factorului cauzal.

Infecție fungică

Infecțiile fungice sau prezența ciupercilor la nivelul picioarelor este una dintre cele mai frecvente cauze ale nuanței galben în pielea tălpilor, în special atunci când unghiile sunt galbene. Este o ciupercă din familia dermatofitelor care infectează pielea de sub unghii și se poate extinde și în cea a tălpilor picioarelor, proces din care rezultă acea culoare gălbuie sau maro a dermei zonei.

Boli hepatice sau renale

Unele patologii asociate disfuncției ficatului sau a rinichilor pot explica cauza tălpilor galbene. Hepatita, ciroza sau insuficiența renală, precum și obstrucția căilor biliare, se pot afla în spatele acestui simptom. Sunt afecțiuni destul de grave care necesită asistență medicală imediată, așa că se recomandă de urgență consultul unui medic specialist.

Alte cauze ale tălpilor galbene

Pe lângă cauzele de mai sus, există și alte răspunsuri cu privire la motivul pentru care tălpile sunt galbene, cum ar fi boli ereditare, diabet zaharat, hiperlipoproteinemie (incapacitatea de a descompune grăsimile și colesterolul), contactul cu substanțe toxice precum trinitrotoluenul (TNT), tulburări metabolice și hipotiroidism.

De asemenea, rezultatele unui studiu au arătat că decolorarea tălpilor picioarelor este cauzată de administrarea rădăcinii de turmeric în doze mari.

Cum se tratează tălpile galbene?

În general, recomandările de îngrijire a pacienților cu tălpile galbene diferă în funcție de cauza acestei decolorări. În cele mai multe cazuri, picioarele vor reveni la culoarea lor normală după tratamentul cu succes al bolii de bază. În acest caz, merită să vedem care sunt tratamentele disponibile pentru fiecare cauză în parte a problemei tălpilor galbene.

Hipercarotenemie

Hipercarotenemia necesită pur și simplu o dietă specială care limitează sau evită produsele beta-caroten.

Bătături 

Bătăturile nu sunt un motiv de îngrijorare și, în general, nu necesită tratament special. Cu toate acestea, atunci când bătăturile au devenit insuportabile, pot fi tratate luând în considerare următoarele:

  • Îndepărtarea cu piatra ponce a pielii moarte a călcâielor
  • Înmuierea bătăturilor în apă fierbinte cu săpun
  • Utilizarea cremelor pentru eliminarea bătăturilor
  • Folosirea branțurilor de protecție în interiorul pantofului
  • Folosirea unei încălțăminte comode și adecvate

Icter

Tratamentul medical utilizat va depinde de boala sau tulburarea care stă la baza apariției icterului ca simptom, adică tratamentul icterului se concentrează pe cauza acestuia.

Spre exemplu, atunci când icterul este rezultatul anemiei hemolitice, atunci tratamentul are ca scop creșterea cantității de fier din sânge fie prin administrarea de suplimente pe bază de fier, fie prin consumul de alimente bogate în fier; în cazul obstrucției căilor biliare, obstrucția chirurgicală trebuie îndepărtată, iar dacă este un medicament, atunci presupune înlocuirea medicamentului, cu unul alternativ.

Anemia

În caz de anemie, ar fi indicat să se adopte o alimentație bogată în fier. Cu toate acestea, în cele mai multe cazuri, tabletele cu fier acid folic și vitamina B12 rezolvă anemia destul de repede.

Infecție fungică

Infecțiile fungice care provoacă îngălbenirea unghiilor de la picioare pot fi tratate cu medicamente antifungice topice aplicate direct pe unghie. Alte episoade care provoacă infecții pot fi tratate cu antibiotice topice cu vitamina D3 și corticosteroizi.

Boala Raynaud

Tratamentul acestei boli depinde de severitatea simptomelor și de prezența altor afecțiuni medicale. Persoanele cu simptome ușoare le pot gestiona, de obicei, purtând mănuși groase și șosete, precum și reducând stresul. Formele mai severe ale bolii Raynaud pot necesita medicamente sau intervenții chirurgicale la nivelul nervilor.

Boli hepatice sau renale

În tratamentul medical al bolilor hepatice și renale se folosesc antispastice, anticolinergice, analgezice, sedative. Antibioticele sunt prescrise pentru a suprima inflamația. Însă, atunci când o boală hepatică sau renală a progresat prea mult, poate fi necesară o intervenție chirurgicală. De asemenea, ca efect al tratamentului, dar și al bolii, trebuie urmată o dietă caracteristică oricărei probleme de sănătate a ficatului și a rinichilor.

Acordă o notă acestui articol!
Comentarii pe Facebook

Author

ThePOC

error: Content is protected !!