De secole, economiile unor țări precum Germania se bazează pe industria emisiilor ridicate, datorită cărora a fost posibilă multiplicarea capitalului și îmbogățirea permanentă a companiilor. Poluarea atmosferică are consecințe grave asupra sănătății cetățenilor europeni. În fiecare an, au loc în jur de 400 000 de decese premature din cauza concentrațiilor excesive ale poluanților atmosferici, cum ar fi particulele de praf, dioxid de azot și ozon. Cu toate acestea, calitatea proastă a aerului este și astăzi o situație des întâlnită în majoritatea statelor membre ale UE, precum și în numeroase orașe europene, iar serviciile și industria grea contribuie din plin la accentuarea acestuia.
Un raport privind sistemul european de comercializare a certificatelor de emisii a fost elaborat de Agenția Europeană de Mediu și publicat pe site-ul său. În urma acestuia, a reieșit care sunt cele 30 de fabrici electrice și pe bază de cărbune din Uniunea Europeană, care emit cel mai mult dioxid de carbon. Conform raportului, aproximativ 1/3 cele mai poluante fabrici din această listă sunt situate în Germania (inclusiv 7 în top 10). Totodată, reiese că în 2017 aceste fabrici au emis 154,7 milioane de tone de CO2 în atmosferă.
Listă celor 30 de fabrici industriale situate în UE, care în 2017 au emis cel mai mult CO2 în atmosferă poate fi consultată în imaginea de mai jos.
Se pare că lista include doar o fabrică din România (ArcelorMittal Galați), Republica Cehă, Lituania, Polonia, Spania, Slovacia Finlanda, Olanda și Marea Britanie. 2 fabrici Italia și Belgia, 3 fabrici din Austria și Franța și până la 7 fabrici din Germania. Ceea ce este important până în 2017, 4 fabrici din Germania au crescut emisiile de CO2 față de 2016. Cele mai multe emisii de dioxid de carbon din atmosferă (circa 22%) proveneau de la topitoriile situate Hüttenwerke Krupp Mannesmann în Duisburg.