Home Nou Tipuri de pălării
Nou

Tipuri de pălării

Pălăriile au fost un indicator al statutului social, cu toate acestea ele au rolul de a proteja capul de frig și de soare, în funcție de anotimp. Prin urmare, capul ar trebui acoperit de o pălărie. În acest articol vă arătăm care sunt tipurile de pălării.

Lista: Tipuri de pălării și șepci

Pălărie Panama (Jipijapa)

Pălăria Panama (pălărie de paie toquilla) – este o pălărie tradițională de paie cu boruri largi de origine ecuadoriană. În mod tradițional, pălăriile erau confecționate din frunze împletite de Carludovica palmata, cunoscut pe plan local ca palmier toquillasau palmier jipijapa, deși este mai degrabă o plantă asemănătoare cu palmierul decât un palmier adevărat.

Pălărie Conică Asiatică

O pălărie tradițională de paie conică din Asia, în principal din China, Japonia, Vietnam, Coreea și Indonezia. Pălăria rămâne atașată de cap cu ajutorul unei benzi de mătase care este fixată sub maxilar.

Șapcă plată

O pălărie plată din lână superfocoasă. Poate fi din lână și bumbac în proporții diferite. Este foarte purtată în Spania și Anglia. Are, de asemenea, legătură cu clasa muncitoare și este asociată în general cu aceasta.

Pălărie mexicană (Sombrero Charro)

O pălărie tradițională mexicană cu bretele late. Sombrero-urile au o calotă înaltă și un bor foarte întins care poate fi puțin îndoit folosită pentru a se proteja de soarele fierbinte mexican. Pălăriile țăranilor sunt, de obicei, făcute din paie, în timp ce spaniolii mai bogați poartă pălării făcute din pâslă.

Șapcă TRUCKER

Un tip de șapcă de baseball cu o față spongioasă și o plasă care permite respirația spatelui capului.

FEDORA

O pălărie îndoită de-a lungul pe partea de sus și strâmtată în față și pe părțile laterale.

Șapcă BASEBALL

Un tip de șapcă cu un cozoroc frontal distinct, curbat, care are gravat logo-urile echipelor de baseball.

Boina

Este un tip de beretă rotundă plată, coroană, folosit adesea ca parte a uniformei militare și care acoperă doar scalpul. Este utilizată la scară largă în zonele rurale ale Spaniei și Franței în general și cu o intensitate mai mare în zonele basce ale celor două țări.

CHULLO

Este o pălărie din regiunea Andna realizată din alpaca, lama sau vicuna și, care are o pereche de clape laterale.

Căciulă rusească

Căciula rusească sau ușanca (în rusă ушанка, de la уши = urechi) este o căciulă tradițională rusească sau scandinavă din blană înzestrată cu două clape (bucăți mobile atașate lateral) și o parte răsfrântă pe ceafă pentru a acoperi urechile și ceafa și a le proteja contra frigului.

Pălărie VUELTIAO

O pălărie tradițională din Columbia.

Melon (Gambetă)

Un tip de pălărie tare de fetru cu calota rotundă și bombată și cu boruri înguste întoarse în sus, creată de pălărierii londonezi Thomas și William Bowler în 1849. Acest tip de pălărie, rezistent și protector, a fost popular în rândul clasei muncitoare din SUA, Marea Britanie și Irlanda în a doua jumătate a secolului al XIX-lea și mai târziu în clasa superioară și de mijloc din Marea Britanie, Irlanda și estul Statelor Unite.

STETSON (Pălărie de Cowboy)

Este o pălărie plată cu o margine semi-curbată. Utilizată în zonele rurale din sudul Statelor Unite și din nordul Mexicului.

Căciulă, Căciuliță (Tocă sau Fes)

Acesta este o căciuliță din țesături care a fost concepută pentru a proteja capul de temperaturi extreme.

ASCOT CAP

Este un tip de șapcă similară cu basca plată care are o suprafață rotundă, realizată în mod regulat din pâslă.

Pălărie Cloche

Palarie cloche

O pălărie în formă de clopot, asemănătoare unei pălării de pescuit care a fost frecvent folosită în epoca jazzului din anul 1920.

Joben

Pălărie Joben

Jobenul sau țilindrul este o pălărie bărbătească tare cu formă cilindrică, ușor evazată către extremități și cu partea superioară plată. Populară în moda bărbaților între secolele XVIII și XIX.

Akubra

O variantă australiană a pălăriei tradiționale, folosită pentru a proteja capul de razele soarelui. De obicei, este realizată din pâslă și are o coroană mare.

RASTACAP

Este o pălărie în formă de bulb destinată coafurilor dreadlock-urilor, folosită de membri mișcării Rastafari.

Pălărie SOMBRERO

O pălărie tradițională din Cordoba, Spania.

Chupalla

O pălărie tradițională din Chile, confecționată din paie și utilizată în mod obișnuit de către cowboy.

Basca GATSBY

Acesta este un tip de bască din stofă, ușor rotundă și care are o marginea plată în față și arată bine pe bărbații de toate vârstele.

Șapcă pentru militari

O pălărie plată cu un cozoroc care este purtată în mod regulat de forțele militare și de poliție.

Chilote cap

O căciuliță tradițională din Arhipelagul Chiloé (Chile de Sud).

Fascinator

Un tip de pălărie feminină formală făcută cu țesătură, dantelă sau pene.

Fes (Tarbush)

Fesul este un acoperământ al capului pentru bărbați care are o pălărie cilindrică fără vârf, de culoare roșie, și, uneori, cu un ciucure atașat la partea de sus. El este numit după orașul marocan Fez, capitala Regatului Maroc până în 1927. Fesul modern a devenit popular în timpul epocii otomane.

Căciulă pentru Moș Crăciun

O pălărie roșie conică cu o ciucur alb cu care se îmbracă personajul Moș Crăciun.

Pălărie Boonie

Pălărie moale de bumbac cu margini largi, utilizată în mod frecvent de către militari. Este similară cu o pălărie găletușă.

Pălărie PAMELA

Acestea sunt pălării foarte largi cu pamblici folosite de femei.

COONSKIN Cap (Pălărie de raton)

O pălărie americană din secolul al XVII-lea, realizată din blană de raton.

Capirote

Capirote este denumirea dată unei scufii de formă conică utilizată în ceremoniile religioase din Spania. Aceasta face parte din uniforma specifică frățiilor Nazarenos și Fariseos, și este folosită pe parcursul procesiunilor pascale și în reconstituirile din Săptămâna Mare.

Deerstalker

Șapca deerstalker (tradus literal șapcă pentru vânătoare de căprioare) este un tip de pălărie care se poartă în special în zonele rurale, adesea la vânătoare de căprioare. Din cauza asocierii populare a șepcii cu Sherlock Holmes, ea a devenit o pălărie stereotipă pentru un detectiv.

Canotieră

Pălărie de pai plată și cu boruri plate, purtată înainte de marinari și utilizată în prezent la regatele din timpul verii sau la garden-party.

Capotain

O pălărie purtată între anii 1590 și 1640 în Anglia și Europa de Nord-Vest. Este denumită în mod obișnuit o pălărie de pelerin.

Beanie

Este un tip de caciula care este fabricată din triunghiuri de tesatura, poate sau nu poate avea un vizor si este recunoscut in mod caracteristic deoarece este realizat in mod regulat cu o spirala in centrul coroanei.

HOMBURG

O pălărie din pâslă pentru bărbați, foarte asemănătoare cu fedora.

Zucchetto

Este o boneta mai micuță pentru a acoperi o mică parte a capului. Este folosită de episcopii și cei de rang mai înalt cum ar fi cardinalii și papa. Este un obiect catolic.

Bicorn

Bicornul este o pălărie cu două colțuri purtată în trecut de ofițeri, jandarmi și diplomați.

În principatele române, generalii purtau drept de coifură un bicorn negru, cu ciucuri aplatizați laterali și penaj în culorile principatului, adică galben și albastru pentru Țara Românească și albastru și roșu pentru Moldova, la care se adăuga penaj alb.

Taqiyah

O pălărie folosită în Islam.

Bandană

Batista sau bandana este o bucată de pânză triunghiulară sau pătrată legată în jurul capului sau în jurul gâtului în scopuri decorative sau de protecție.

BARRETINA

Un tip de pălărie tradițională al culturilor creștine care se poartă în regiunea Marii Mediterane (Spania, Portugalia)

Chivără

Cască militară, mai ales de metal, ca un fel de chipiu înalt, întrebuințată în luptă pentru a proteja capul.

Bonetă frigiană

Boneta frigiană este o căciulă de origine anatoliană (Frigienii vorbeau o limbă indo-europeană asemănătoare intr-o oarecare măsură cu greaca, diferită de restul limbilor anatoliene, purtată în antichitate de sclavii eliberați (liberții) din Roma antică

MONTERA

O pălărie tradițională țesută ca parte a îmbrăcămintei din Peninsula Iberică. Este asociată cu practicienii profesioniști care luptă împotriva taurilor.

Cască pentru înot

O cască impermeabilă din latex. Este folosită în competițiile de înot.

Papaha

Papahi (în limba georgiană: ფაფახი) sau papaha (în limbile ucraineană și rusă: папаха) este o căciulă din lână, care este o parte a costumului național a mai multor state din Caucaz, dar și din Ucraina și Rusia.

Căciula originală din Geogia – papahi – este confecționată din lână de oaie și are formă circulară.

Papaha rusă este o căciulă înaltă din blană, confecționată de obicei din piele de miel karakul. Papaha arată ca un cilindru cu o bază deschisă și este purtată pe cap în așa fel încât să atingă cu marginile de tâmple.

Pălăria Julietei

Un tip de pălărie croșetată și împodobită cu perle, pene și bijuterii.

Mortarboard

O pălărie plată cu un ciucure, de obicei folosită pentru a demonstra realizările academice.

Feather bonnet

Un tip de bonetă tradițională scoțiană.

Pălărie de CRICKET

O pălărie plată folosită pentru a practica cricket-ul.

Pălărie de Campanie

O pălărie de pâslă cu un bor larg sau o pălărie de paie, cu o coroană înaltă, ‘ciupită’ simetric în patru colțuri (”cuta Montana”).

Șeful Câmpiilor

O pălărie de greutate ușoară pentru toate anotimpurile desenată de John B. Stetson pentru cerințele Americii de Vest.

Tam o ‘shanter

O pălărie scoțiană tradițională, de obicei în funcție de echipă.

CHAMBERGO

O pălărie sau țesătură de pâslă care se purta între secolele XVII și XIX. Acesta a constat într-o margine largă concepută pentru a acoperi razele soarelui.

Kipa

O pălărie mică în formă plată, purtată în ritualurile evreiești de bărbați.

Tricorn

Pălărie moale, cu bor larg, prins în trei locuri de calotă, ceea ce îi dă o formă triunghiulară.

Pălărie tip pork pie

Palarie pork pie

Pălărie de paie sau pâslă, margine îngustă și coroană plată.

Bearskin

Un tip de căciulă mare folosită de grenadieri în secolul al XVII-lea. Utilizată în prezent de membrii Gărzii Regale din Belgia, Canada, Marea Britanie și Suedia.

GAT

O pălărie cu șiret lung, purtată tradițională de bărbați în Coreea.

Bonetă (Pălărie bucătar)

O pălărie mică folosită de bucătari.

Ayam

O pălărie tradițională pentru femei în Coreea.

MITRA

Este un acoperământ pentru cap de origine veche-persană, confecționat din țesături fine, cu broderii cu fir metalic și aplicații de pietre prețioase, purtat de arhierei și de unii arhimandriți și arhiprezbiteri, la slujbele religioase.

În creștinism, mitra este un acoperământ al capului, ca o coroană, pe care o poartă în general episcopii sau alte ranguri înalte. La ortodocși, mitra are o formă globulară, iar la catolici, aceasta este triunghiulară.

DURAG (Do Rag)

Un tip de eșarfă similară cu o bandană.

Tubeteika

O pălărie tradițională din Asia Centrală. Tubeteikas se poartă astăzi în Tadjikistan, Kazahstan, Kârgâzstan și Uzbekistan, precum și în regiunile populate musulmane din Rusia (în special tătarii) și Azerbaidjan.

PECI (Songkok)

O pălărie tradițională în Indonezia, Brunei, Malaezia și Singapore.

QUEPIS (Quepi)

Un tip de pălărie militară cilindrică cu vizor, folosită de armata franceză.

Pălărie de marinar

Un tip de pălărie folosită de membrii marinei.

KOFIA

Pălărie tradițională din Africa de Est similară cu kufi.

Tembel

O pălărie folosită ca simbol al forțelor de apărare ale Israelului.

Kufi

O pălărie tradițională africană.

HARDEE HAT

O pălărie folosită pentru a identifica trupele armatei Uniunii în războiul civil.

KOLPIK

Căciulă tradițională iudaică purtată de rabini hasidici.

Bască Islandeză

O pălărie tradițională islandeză cu un ciucur în vârful coroanei.

Biretta

Pălărie pătrățoasă cu 3 sau 4 muchii sau vârfuri purtată de clerul Bisericii Catolice, dar și de unii clerici englezi sau lutherani.

CAUBEEN

Un tip de beretă folosită de marina britanică.

JAAPI

O pălărie tradițională în Assam, India. De obicei este confecționată din paie și este decorată cu panglici și paiete.

CASQUETTE

Casceta (franceză pentru cap) este o șapcă folosită de bicicliști.

Casca Salacot

O pălărie tradițională din Filipine.

SAJKACA

O pălărie tradițională din Serbia.

COLBAC

Un tip de pălărie tradițională purtată de către husarii maghiari.

Pakul

O pălărie tradițională flexibilă în Afganistan și Pakistan.

STUDENT CAP (Șapcă de student)

O pălărie folosit anterior în colegiile și academiile militare din Europa.

Comentarii pe Facebook
5/5 - (1 vote)

Author

ThePOC

error: Content is protected !!