Orezul este cunoscut de toți ca un aliment gustos și sănătos. Pe de altă parte, foarte puțini cunosc uleiul de de orez, unul dintre compușii minori conținuți în sămânța de orez, care reprezintă 2% din greutate. Să-i cunoaștem mai bine proprietățile și beneficiile.
Cuprins
Ce este uleiul de orez?
Uleiul de orez este o substanță care se extrage din coaja și germenul bobului de orez. Acestea din urmă două părți alcătuiesc 14% din sămânță și sunt eliminate în timpul prelucrării boabelor destinate consumului uman, rezultând așa numitul „orezul alb”, adică cel care a trecut prin procesul de decorticare și albire, motiv pentru care oferă o mare valoare nutritivă, datorită conținutului ridicat de vitamina E. Uleiul de orez în sine, are o nuanță galbenă plăcută și un gust natural discret. Uleiul de orez nerafinat de înaltă calitate, ar trebui să fie vâscos și de o consistență groasă. În ciuda faptului că acest produs nu este atât de răspândit în regiunile noastre, este foarte apreciat în gătit, cosmetologie și chiar în medicină.
Compoziția uleiului de orez
Uleiul de orez este bogat în minerale precum calciu, potasiu, fier, magneziu, fosfor și zinc; în vitaminele A, E, PP și în vitaminele B. Și cea mai mare parte o reprezintă vitamina E, cunoscută și ca vitamina tinereții. La fel ca multe alte uleiuri naturale, uleiul de tărâțe de orez este bogat în acizi grași. Conține aproximativ 46% acid oleic (Omega-9), aproximativ 36% acid linoleici (Omega-6) și aproximativ 1% acid linolenic (Omega-3). Printre acizii grași saturați din uleiul de orez se numără și acidul palmitic și stearic. Această compoziție de substanțe are un efect benefic asupra nivelului de colesterol din sânge și, datorită abundenței vitaminei E, devine totodată și un puternic antioxidant. Uleiul de orez conține, de asemenea, tocotrienol, gamma orisonol, tocoferol, squalen, beta-caroten, licopen și coenzima Q10. Aceste substanțe antioxidante excelente care luptă împotriva radicalilor liberi, protejând sănătatea de efectele lor distructive, prelungind tinerețea și prevenind dezvoltarea multor boli.
De asemenea, uleiul de orez conține și fitosteroli. Aceste substanțe luptă cu agenții cancerigeni și au un efect benefic asupra pielii – întăresc membranele celulare, normalizează echilibrul hidric, măresc proprietățile regenerative ale pielii în caz de răni și arsuri și au efect antiinflamator.
Calorii
Uleiul de orez este destul de bogat în calorii – 857 kcal. Prin urmare, nu trebuie consumat în cantități mari, însă atunci când este luat în cantități moderate, este benefic.
Beneficiile uleiului de orez
Proprietăți benefice ale uleiul de orez se datorează compoziției sale bogate în vitamine, enzime, acizi grași și antioxidanți. Prin urmare, efectele benefice pe care acest uleiul îl are asupra organismului uman este enorm. Iată 20 dintre aceste beneficii:
- Previne dezvoltarea tumorilor benigne și maligne prin contracararea radicalilor liberi deja acumulați în organism.
- Are proprietăți hipoalergenice, nu provoacă alergii, nici măcar la copiii mici.
- Este un profilactic în tratamentul bolilor cardiovasculare, precum și în tumorile canceroase.
- Este un antioxidant puternic care luptă împotriva radicalilor liberi prin contracararea îmbătrânirii.
- Protejează împotriva efectelor nocive ale razelor UV.
- Îmbunătățește elasticitatea, hidratează și hrănește pielea.
- Întărește părul.
- Curăță organismul de toxine.
- Este eficient în pierderea în greutate.
- Are un efect stimulator asupra sistemului radicular al părului.
- Este un excelent antioxidant natural.
- Îmbunătățește fluxul sanguin.
- Reduce colesterolul rău (LDL), sau grăsimile din sânge datorită prezenței fitosterolilor.
- Protejează mucoasa intestinală prin stabilizarea secreției de suc gastric.
- Previne formarea cheagurilor de sânge.
- Are acțiune terapeutică antiinflamatoare.
- Are un efect benefic asupra ulcerului peptic și a sindromului de colon iritabil.
- Activează producția de colagen, restabilind umiditatea naturală a pielii.
- Ameliorează simptomele din timpul menstruației și menopauzei.
- Vindecă rapid crăpăturile și rănile.
Utilizarea uleiului de orez
Pentru uz extern, pe față și pe corp, uleiul de orez poate fi adăugat în:
- creme și seruri de zi sau de noapte;
- creme anti-îmbătrânire pentru ochi;
- lapte și creme de corp.
Pentru un rezultat cât mai eficient, produsele cosmetice care conțin ulei de orez trebuie aplicate zilnic.
La gătit, acest ulei este adesea adăugat în salate. Poate da felului de mâncare o aromă și un gust plăcut. În plus, este potrivit pentru prăjire. Carnea prăjită în ulei de orez sau legumele înăbușite în el capătă un miros deosebit. Restaurantele asiatice folosesc adesea acest ulei. Este adesea folosit pentru prăjirea fructelor de mare, a cărnii și a legumelor. Comparativ cu alte uleiuri, este mai rezistent la temperaturi ridicate (rezistă până la 254° C). Prin urmare, uleiul de orez reține majoritatea nutrienților în procesarea mâncărurilor. Printre altele, uleiul de orez este un produs dietetic, deoarece conține mai puține grăsimi și calorii în comparație cu alte uleiuri. Și o cantitate mică de acid linolenic nu îi permite să se ardă rapid, ceea ce poate fi considerat un mare plus în gătit.
În cele din urmă, uleiul de orez poate fi luat sub formă de suplimente alimentare, în proporție de cel puțin 2 capsule de ulei de orez pe zi, timp de 1 până la 3 luni.
Contraindicații ale uleiului de orez
Datorită hipoalergenicității, acest ulei aproape că nu are contraindicații de utilizare. Cu toate acestea, utilizarea lui poate fi periculoasă și poate provoca mai mult rău pacientului bolnav de ulcer sau gastrită sau diaree.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.