Home Sănătate Uleiul de rapiță este dăunător pentru sănătate
Sănătate

Uleiul de rapiță este dăunător pentru sănătate

Consumul de ulei de rapiță poate deteriora memoria (poate cauza Alzheimer), poate reduce abilitățile de învățare și, de asemenea, poate cauza obezitate – se arătat într-un studiu publicat în jurnalul “Scientific Reports”.

Uleiul de rapiță este foarte popular în lume, și de asemenea, în România, cu toate acestea, puțini știu că consumul frecvent al acestui ulei vegetal poate fi dăunător pentru sănătate. Cercetările efectuate de oamenii de știință de la Universitatea Temple din Philadelphia a demonstrat că poate afecta creierul uman.

“Uleiul de rapiță este mai ieftin decât alte uleiuri vegetale și este menționat ca fiind un ulei sănătos. Cu toate acestea, foarte puține studii au testat impactul asupra sănătății, în special asupra sănătății creierului nostru” – spune autorul analizei, dr. Domenico Praticò.

Studiile au durat timp de 6 luni de zile (fiecare grup), iar șoarecii au fost împărțiți în două grupuri. Primul grup a fost hrănit cu alimente normale, iar cel de-al doilea grup i-au fost administrate câte două linguri de ulei de rapiță pe zi.

Șoarecii au fost supravegheați îndeaproape timp de douăsprezece luni de zile. Una dintre primele diferențe observate între grupuri a fost creșterea semnificativă a greutății șoarecilor care au consumat de ulei de rapiță. Alte diferențe au fost identificate în timpul testelor de memorie de lucru, memorie pe termen scurt și abilitățile de învățare. Șoarecii care au primit ulei de rapiță timp de șase luni de zile, au început să prezinte probleme cu memoria și cu capacitatea de învățare.

Analiza ulterioară a țesutului cerebral al ambelor grupuri de rozătoare a relevat faptul ca animalele care au consumat ulei de rapiță prezentau un nivel semnificativ mai mic de amiloid Beta 1-40, care este benefic în neutralizarea efectului nociv al amiloid-ului beta insolubil 1-42. Ca rezultat, la această grupă de șoareci s-au observat mai multe plăci amiloide caracteristice bolii Alzheimer. Acest lucru a fost însoțit de o slăbire a conexiunilor sinaptice.

În studiile anterioare, Dr. Praticò a arătat că uleiul de măsline are un efect complet opus. Șoarecii care au primit alimente cu mai puține plăci amiloidale și proteine din fosforilare, au avut o memorie îmbunătățită.

Comentarii pe Facebook
5/5 - (1 vote)

Author

ThePOC

error: Content is protected !!