Colonul este o parte a sistemului digestiv și se află în abdomenul inferior. Iar spre deosebire de intestinul subțire, colonul nu joacă un rol important în absorbție. Diverse probleme medicale, precum constipația, sindromul de colon iritabil, diverticulita sau chiar cancerul colorectal pot provoca durere de colon. Dar de unde stiți dacă durerile dvs. sunt de colon? Unde vă doare? Asta vă vom învăța în acest articol.
Cuprins
Ce este colonul?
Colonul, numit și intestinul gros, este partea terminală a sistemului digestiv situat între intestinul subțire și anus; partea sa terminală se numește rect. El este cel care asigură transformarea reziduurilor din intestine în fecale și le depozitează înainte de expulzarea lor.
Este alcătuită din mai multe segmente succesive: colonul drept sau ascendent, colonul transvers, colonul stâng sau descendent și colonul sigmoid, care își datorează termenul de „sigmoid” formei „s”. Rectul servește ca depozit tranzitoriu chiar înainte de expulzare în timpul defecării.
Dacă aveți dureri de colon, ar trebui să vă faceți mereu griji?
Totul depinde de context, de vârsta dvs., de intensitatea și semnele asociate și bineînțeles dacă aveți de-a face cu durere acută sau cronică. În unele cazuri, durerea de colon poate apărea din cauza constipației și diareei, iar în altele, din cauza sindromului de intestin iritabil, colitei, ș.a.m.d. Semnele bolilor de colon și rect sunt foarte diverse, cu toate acestea, o serie de simptome importante pot fi identificate, dacă apar, vă recomandăm insistent să faceți o programare la un coloproctolog.
Unde doare colonul în funcție fiecare boală?
Durerea de colon poate să apară în orice moment. Regiunile acestei dureri pot varia în funcție de fiecare afecțiune medicală în parte, dintre care unele pot fi tranzitorii și „inofensive”, iar altele pot fi legate de prezența unei anumite boli care necesită tratament țintit.
Sindromul colonului iritabil
Durerea abdominală poate varia în funcție de localizare. Este posibil să simțiți durere sau disconfort în partea dreaptă sau stângă, dar de obicei în partea inferioară a abdomenului.
Polipoza adenomatoasa familială
Durerea surdă în regiunea epigastrică este adesea prima manifestare a polipozei adenomatoasă familială difuze a colonului și poate fi explicată printr-o încălcare a activității secretoare și motorii a stomacului.
Diverticulita
Diverticulitia este o inflamație a diverticulelor, care sunt saci mici sau umflături care se formează în peretele colonului. Simptomele pot include dureri abdominale severe, de obicei în partea inferioară a abdomenului la stânga, balonare, febră, greață și modificări ale tranzitului intestinal. Dacă aveți suspiciuni că suferiți de diverticulită, este important să solicitați îngrijire medicală pentru evaluare și tratament adecvat.
Ulcer gastric
O senzație de arsură și durere în zona centrală a abdomenului (sau burtă) sunt cele mai frecvente două simptome ale ulcerului gastric. Acest tip de durere poate apărea în zona centrală a abdomenului și „să urce” până la gât sau „coboare” în regiunea buricului sau spre spate. Durata sa variază și poate dura câteva minute, poate dura câteva ore sau poate fi persistentă. Apare de obicei între mese.
Boala Crohn
Când boala Crohn afectează doar colonul, are ca rezultat dureri abdominale (de obicei în cadranul inferior drept) asociate cu diaree (cu sau fără semne de mucus și sânge).
Cancer colorectal
Simptomele cancerului de colon variază în funcție de zona în care se află tumora. Dacă obstrucția este parțială, ea declanșează o durere similară cu cea a colicilor. Când este completă, se dezvoltă o obstrucție intestinală care necesită asistență medicală urgentă. Prin urmare, durere cauzată de cancerul colorectal poate fi localizată în orice parte a abdomenului.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.