Home Diverse Viața cotidiană a omului “liber” modern…
Diverse

Viața cotidiană a omului “liber” modern…

Cel mai bun mijloc pentru a fi înşelat e să te crezi liber și de fapt să nu fii. Aceasta este și situația sclavului modern al zilelor noastre. Însuși Goethe evidenția în trecut: “Nimeni nu este mai rob decât acela care se crede liber, fără a fi cu adevărat liber”.

Cum arată o zi obișnuită din viața omului modern, care se crede astăzi liber?

Omul “liber modern” și avansat din punct de vedere tehnologic se trezește dimineața, forțat, cu ochii încleștați de somn, pentru a opri cea mai enervantă alarmă. Apasă “Alarm off” sau “Snooze alarm” pentru încă 5 minute dulci. Se ridică din pat, intră în bucătărie pentru a-și lua porția de cafea, care odată băută pe stomacul gol, îi va mări starea de vigilență, determinând-l la un comportament hiperactiv.

Se spală, se pregătește, se urcă în mașină și se îndreptă spre locul său muncă. Drumul se transformă în furie, iritabilitate, agresivitate, găsită în mijlocul haosului din trafic. Trecând peste asta, “totul e bine, când se termină cu bine…”

Odată ajuns, salută șefii și colegii cu un zâmbet fals, căruia îi sunt în mare parte antipatici, și trage uşa după el. Apoi, își începe activitatea cu încă o doză unică de cofeină pentru “productivitatea și puterea sa de concentrare”, mai ales la serviciu, evident.

La prânz, omul modern își comandă zilnic în pauza mare mâncare gata pregătită la cantină, adesea sărăcită de nutrienți și încărcată de chimicale și conservanți, cum ar fi; o pulpă de pui de crescătorie hrănit cu antibiotice și hormoni de creștere, cartofi prăjiți modificați genetici, pâine din faina rafinată cu un conținut ridicat de gluten și sodiu, un pahar de cola bogat în coloranți și zaharuri sau o apă plată de la robinet cu fluor, și la final o prăjitură bogată în zahăr alb prelucrat chimic, care nu face altceva decât să hrănească cancerul…

Fără să își dea seama, consumă aceste “alimente” extrem de procesate, care în esență sunt sărace în vitamine și minerale, în special legumele și fructele care au fost crescute cu îngrășăminte chimice și pesticide… Prin urmare, acestea fac imposibil aportul de vitamine și minerale naturale esențiale, împingându-l pe omul liber modern al timpurilor noastre către un consum de suplimente pe bază de “vitamine” și “minerale” chimice, ce au un preț echivalent unei cutii întregi de legume și fructe proaspete, care erau cultivate natural în trecut și bogate în vitamine.

După-amiaza, atunci când se află la serviciu, organismul “omului liber modern” începe să fie lipsit de energie, iar oboseala îşi pune amprenta asupra sa, făcându-l să-și dorească…, o nouă ceașcă de cafea, care odată cu trecerea anilor îi va provoca o adevărată dependență de cofeină, urmată de stării de nervozitate și iritabilitate. Acestea vor putea fi ameliorate doar cu ajutorul “sedativelor” recomandate de medic. Seara, când se așează în pat, omul din societatea de astăzi are parte de nenumărate gânduri și frământări cu privire la task-uri, facturi, rate și chirii care vor trebui achitate, și care îi fac aproape imposibil somnul. Iar, în acest caz va trebui să recurgă la “somnifere” puternice care induc artificial nevoia de a dormi.

La sfârșit de săptămână, toate bune și frumoase pentru “omul avansat tehnologic”,… Acesta încearcă să își găsească alinarea în alcool, astfel încât să poată uita de toate problemele adunate și de realitatea tristă în care trăiește, și pe care o percepe ca fiind singura. Alcoolul îl va scăpa de griji pentru câteva ore, făcându-l euforic și sigur pe el. Cu toate acestea, această stare de bine indusă artificial de aburii alcoolului îi dispar o dată cu venirea zilei de duminică, care este urmată de veșnica zi deprimantă de luni. Începutul de săptămână aduce cu sine calvar și haos pentru “omul liber al secolului al XXI-lea”, care trebuie să suporte zilnic traficul infernal, munca stresantă, grija plăților, alimentația nesănătoasă ș.a.m.d…

În concluzie; omul modern continuă totuși să aibă această iluzie a libertății proprii, fără să conștientizeze tragismul unei pure condiții.

5/5 - (6 votes)

Comentarii pe Facebook

Author

ThePOC

error: Content is protected !!