Home Nou Viitorul nostru distopic – orașele inteligente
Nou

Viitorul nostru distopic – orașele inteligente

Să construiești o tiranie într-o singură țară este evident cu mult mai dificil decât să unești toate națiunile lumii sub umbrela unui guvern totalitar. Dar trebuie să fii cu adevărat un artist dacă dorești să îi faci pe oameni să își construiască propria temniță fără să realizeze acest lucru.

Fenomenul „smart-cities” ia amploare fiind întâmpinat cu entuziasm de cetățenii acelor orașe care au norocul acestei transformări. În ce se transformă aceste orașe locuitorii habar nu au dar ne amintim că odioasa Securitate ceaușistă a fost condamnată pentru faptul că încerca să țină „sub lupă” masele de înfometați care trăiau în „paradisul” comunist construit de Ceașcă. Securitatea nu a reușit să își atingă acest țel dar odată cu avansul tehnologic, la exact 30 de ani de la dispariția aparatului represiv comunist, masele imbecilizate nu găsesc nici o problemă legată de noua securitate rebranduită.

„Smart-cities”, ”smart-meters” sau „smart-appliances” desemnează o categorie de entități și obiecte care au capacitatea de a înregistra informații legate de utilizator și de mediul cu care acesta interacționează transmițând, apoi aceste informații către o bază de date aflată la dispoziția autorităților. Aceste entități vor comunica una cu cealaltă într-un sistem numit de către specialiști „Internetul lucrurilor”. Vechea frică prezentă pe vremea comuniștilor cum că inclusiv frigiderul te spionează prinde azi un contur tragic deoarece chiar asta se întâmplă: frigiderul tău inteligent pe care ai dat mii de euro chiar te spionează!

Mai pe scurt toate aceste obiecte inteligente fac exact ce făcea Securitatea dar, prezentate publicului ca fiind parte a progresului tehnologic, noi și mai ales tinerii, le vom accepta fără comentarii.

Criticii orașelor-inteligente, printre ei aflându-se și angajați ai unor mari corporații precum Google, atrag atenția că cele dintâi vor însemna sfârșitul vieții private și al libertății. În mâinile unor lideri atinși de tentația totalitarismului ele vor fi un eficient instrument pentru reprimarea opoziției. Dar actualii noștri lideri nu ne-ar face rău așa că nu avem de ce să ne facem griji, nu-i așa? Distrugerea statelor-națiuni prin venirea maselor de migranți din Lumea a Treia sau sărăcirea clasei mijlocii sunt accidente ale Istoriei și nu sunt făcute intenționat, nu-i așa? Corectitudinea politică ridicată la rang de lege în Occident este doar o întâmplare sau o invenție a teoreticienilor conspirațiilor așa că nu trebuie să ne facem griji…Sigur că da…Liderii noștri sau marionetele care ne sunt impuse pe post de lideri știu ce fac și o fac foarte bine iar rețeaua inteligentă („smart-grid” este termenul folosit în engleză) din care fac parte orașele inteligente sunt o componentă esențială a dictaturii planetare care ne așteaptă.

Dar cum s-a ajuns aici și cum am fost prostiți să acceptăm toate acestea?

Putem da ca exemplu edificator contoarele inteligente sau „smart-meters” (o componentă esențială a rețelei inteligente folosită pentru spionarea noastră), deoarece modul în care acționează „guvernul invizibil” în acest caz particular explică și multe alte situații. La început contoarele inteligente nu sunt obligatorii deoarece dacă ar fi fost astfel s-ar fi confruntat cu o opoziție acerbă. Se discreditează apoi informațiile care le critică (de exemplu, informații care afirmă că acestea pot provoca cancer sau că îi spionează pe locuitorii apartamentului în care se află instalate) în paralel cu încurajarea propagandei ce laudă aceste minuni ale științei.

Urmează mișcarea finală: în momentul în care cei ce dețin astfel de contoare sunt o majoritate în comparație cu cei care nu le au, li se face viața din ce în ce mai grea acestora din urmă. Facturi mai mari, pene de curent sau servicii de proastă calitate sunt doar câteva din metodele prin care „frondiștii” sunt pedepsiți pentru că nu vor să se alăture „echipei” câștigătoare. Iar metoda de mai sus se poate aplica pentru a-i obliga pe toți cetățenii să accepte microchipul subcutanat sau cardul de credit în locul banilor de hârtie. Cardul de credit nu e „drac” dar este un eficient mijloc de control al statului asupra cetățenilor. Și exemplele pot continua.

Tehnologia 5G, care se „bucură” deja de un renume din ce în mai prost, se dovedește foarte controversată. Radiațiile emise de antenele 5G ce pot fi foarte periculoase pentru sănătate provocând chiar cancere par să nu îi descurajeze pe promotorii acestei tehnologii. Tehnologia 5G este mai mult decât necesară pentru construirea rețelei inteligente („smart-grid”) și nici măcar un copil care a dezvoltat cancer la creier nu va impresiona pe cei ce doresc implementarea ei.

Statul polițienesc planetar spre care ne îndreptăm nu îi va avea pe polițiști în centrul său. Ba chiar mai mult, ei vor fi înlocuiți aproape în întregime de o Inteligență Artificială atotputernică și atotștiutoare ce se va baza pe un sistem de scor social similar cu cel implementat în China pentru a-i răsplăti pe obedienți și pedepsi pe reticenții ce nu doresc să accepte realitatea prezentului. Vai de cei mulți și învinși!

Autor: Cimpoieru Ciprian

Comentarii pe Facebook
5/5 - (3 votes)

Author

ThePOC

error: Content is protected !!