Grădinile ornamentale amenajate sunt acele spații în care pot fi plantate flori, copaci, arbuști, dar și alte plante. Având în vedere importanța unor plante care au fost adaptate la diferite gusturi și clime, iată care sunt principalele tipuri de grădini amenajate și caracteristicile acestora!
Cuprins
1. Gradină sustenabilă
Grădinile „sustenabile“ sunt spații amenajate în care plantele și flori sunt cultivate, dezvoltate prin tehnici şi procedee moderne și eficiente de agricultură ecologică. În ciuda faptului că multe grădini se află în zone naturale, acestea au cauzat unele probleme mediului înconjurător. Prin urmare, așa au apărut grădinile durabile în care există grija ca fiecare specie de plantă să se bucură de o climă perfectă și de tehnici de udare îmbunătățite pentru a evita risipa de apa.
2. Gradină Acvatică
Grădinile acvatice sunt cele care au ca elementul caracteristic principal apa. În aceste grădini se folosesc în mare parte plante acvatice. Aceste specii pot fi cultivate în iazuri sau acvarii. Ele au nevoie de o dimensiune mică pentru a se dezvolta și pot fi amenajate chiar și într-un iaz cu apă.
3. Grădină arabă
În Gradina arabă amenajată poți merge, poți vedea, poți auzi și exprimă gândul unui paradis. În orice grădină arabă predomină sunetul apei. Este o grădină care fascinează prin sensibilitate, stilul romantic și prin armonia obiectelor sale centrale: ceramica, parfumul florilor și apa. În acest tip de grădină se regăsesc pomi precum; chiparosul, portocalul, palmierii, dar și plante precum florile, cum ar fi, cimișirul și trandafirul.
4. Grădină verticală
Grădină verticală, așa cum sugerează numele se poate amenaja vertical sau se pot planta flori pe pereții. Aceste grădini sunt așezate de obicei pe pereți pentru a da frumusețe și originalitate spațiilor interioare și exterioare ale unor construcții.
5. Grădină tropicală
Grădinile tropicale includ plante exotice care provin din Asia de Sud-Est, Australia de Nord, Caraibe, Pacific, America Centrală și Africa Ecuatorială. Plantele exotice au nevoie de un sol fertil și de un nivel optim de umiditate, dar și de temperaturi controlate, care sunt undeva în jurul a 30°C.
Printre cele mai recomandate specii de plante care se pot cultiva în grădinile tropicale sunt în special hibiscusul, ferigile, bambusul sau Kalanchoe, deoarece sunt capabile să reziste la temperaturi ridicate și la nivelul ridicat de umiditate.
6. Gradina uscată (mediteraneană)
Creșterea unor plante specifice pentru fiecare climat devine o caracteristică extrem de importantă atunci când principala problemă este deficitul de apă.
În gradina alimentată de precipitații (uscată) se pot planta copaci, cum ar fi, chiparoși, pini, palmieri, etc. De asemenea, se pot planta pomii fructiferi cum ar fi, măslini, arțari, salcîmi, ulmi, cedri, etc.
În afară de cele menționate, florile mediteraneene pot rezista fără probleme în acest tip de climat. Arbuști precum bougainvillea (Floare de hârtie) au nevoie pe tot parcursul anului de foarte puțină apă.
7. Grădina franceză
Gradina franțuzească provine din secolul al XVIII-lea, și se caracterizează prin trăsăturile definitorii care sunt ordinea și simetria. Grădinile franceze respectă cu strictețe cele doua principii estetice, iar plantele, aleile și celelalte elemente inspirate din decor italian cum ar fi, lacurile și iazurile sunt centrate pentru a scoate în evidență arborii de cimișir, livezile, pomi fructiferi, etc.
8. Gradina Feng Shui
Gradina Feng Shui își are originea din China și reprezintă relația strînsă dintre învățăturile acestei arte și respectul omului pentru forțele naturi. Natura trebuie să se afle din abundență în jur pentru a menține echilibrul și relaxarea.
9. Grădină japoneză
Grădinile japoneze sunt recunoscute ca fiind o oază de liniște care țin la distanță zgomotul și poluarea din afara spațiilor închise. Acesta grădini care vă permit să vă simțiți calmi și liniștiți sunt alcătuite în general din plante, cum ar fi arțari, bambusul, viță de vie, ferigile, cireșii, crini, etc. În plus, acesta conțin iazuri mici sau containere cu pește, pietriș sau nisip și multe roci de diferite dimensiuni, forme, texturi și culori.
10. Gradina Englezească
Grădinile englezești au un spațiu amenajat foarte asemănător cu multe colțuri verzi din regiunile Europei. Ele au devenit celebre în Anglia în secolul al XVII-lea. Grădinile engleze au în design o serie de elemente interesante, cum ar fi statui și fântâni, dar și o vegetație abundentă, un peisaj dominat de culoarea verde.
De asemenea, parcurile englezești au în componență mulți arbuști și garduri vii, poduri din lemn, bănci sau statui.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.