Cele mai bune decizii pentru tine sau la serviciu le iei cand esti odihnit, concentrat si nu te supara vreo problema de sanatate. Asadar, o durere de spate sacaietoare, cu perioade cand se intensifica sau chiar te imobilizeaza la pat, nu e de natura sa ajute!
Iata o lista cu 5 solutii must have pentru o coloana cat mai sanatoasa si fara dureri! Pe baza experientei acumulata in cei 10 ani de activitate, specialistii de la cabinetul de recuperare medicala Fiziolife Medica din Bucuresti ti le recomanda punct cu punct:
1) Evaluarea pozitiei coloanei si musculaturii spatelui
O postura corecta din punct de vedere medical te scuteste de dureri ale coloanei si neplaceri.
– Unii au ramas insa din scoala cu cate o scolioza (curbare la dreapta sau la stanga);
– Altii stau “cocosati” (cifoza);
– Destul de multi stau cu abdomenul relaxat (hiperlordoza lombara si bazin rotit “inainte”), dar si putin cocosati, cu gatul spre fata si capul aplecat.
Daca te-ai suprins ca stai asa si iti corectezi pozitia cand ti se atrage atentia e inca ok. Indata ce devine greu de corectat si este insotita dureri intervine “THE problem”.
Iata de ce este recomandabil:
– Sa mergi la cabinet pentru o evaluare chiar daca nu te doare! Este posibil ca musculatura ce sustine coloana sa fi gasit o cale sa isi compenseze doar temporar “minusurile”;
– Evaluarea specialistului fizioterapeut presupune observatie atenta si cateva pozitii pe care sa le adopti. Nu doare si nici nu presupune manevre care sa te puna in dificultate;
– Asa poti afla cum stai cu spatele si cum poti preveni eventuale neplaceri viitoare.
2) Fizioterapie – moderna, neinvaziva si foarte eficienta
Ai deja contracturi suparatoare, durere si miscari limitate ale coloanei? Fizioterapia este metoda care poate fi repede de ajutor! Este o disciplina medicala bazata pe stiinta, pe studii care au aratat efectul benefic al utilizarii unor mijloace fizice (curenti, laser, camp magnetic, unde soc, diferente de temperatura, ultrasunete, etc) in tratarea multor afectiuni.
La cabinetul Fiziolife Medica, odata ce iti este recomandata fizioterapia, lucrurile se intampla astfel:
- Mai intai este necesara o evaluare (pct. 1) de catre unul din specialistii fiziterapeuti, absolventi ai Facultatii si Masterelor de profil;
- Se stabileste programul de tratament in functie de gradul de durere si starea ta;
- Procedurile sunt aplicate utilizand cele mai noi dotari: aparatura ultra-performanta de electroterapie, laser, etc, paturi moderne de masaj si tratament;
- Numarul de sedinte si tipul de procedura (curentii, tratamentul cu unde soc, laser, TENS, terapia de ultima ora TECAR, ultrasunete, termoterapie) – urmaresc disparitia durerii si mobilizarea cat mai rapida.
Cateva exemple in care fizioterapia are rezultate foarte bune pentru coloana vertebrala:
- Tulburari de statica si curbura a colanei – (scolioza, cifoza, dureri de la pozitia la birou) –reducerea contracturilor musculaturii si astfel a durerilor, uneori foarte importante;
- Spondiloza cervicala – ce se poate manifesta cu dureri de cap, instabilitate, uneori stari de voma, ameteala, procedurile de fizioterapie sunt combinate cu kinetoterapie, kinesio-taping si masaj terapeutic;
- Lombosciatica, lombalgia – cele mai frecvente cauze ale prezentarii la cabinetul Fiziolife Medica – in functie de cauza, tratament cu sedinte de curenti TENS, Trabert, terapia TECAR si terapia cu unde soc, toate fiind excelente pentru reducerea contracturii musculare ce produc durerea si “intepenirea”;
- Hernia de disc – fizioterapie pentru limitarea durerii si senzatiilor de amorteala ce coboara pe picioare, recastigarea mobilitatii, precum si recuperarea cat mai rapida dupa o eventuala interventie neuro-chirurgicala.
3) Kinetoterapie – la cabinet si chiar acasa
Kinetoterapia este terapia prin miscare, cu exercitii speciale care nu sunt grele si pot ajuta minunat coloana. Musculatura responsabila de mentinerea ei in pozitie corecta se tonifiaza dar se si pregateste si pentru provocari neasteptate tip crestere in greutate, sporturi solicitante, cresterea numarului de ore de stat in pozitii incomode la birou. Concret:
– Exercitiile personalizate dupa evaluare le faci la cabinet supravegheat de specialistul fizioterapeut care se asigura ca le efectuezi corect si le inveti ca atare;
– Nu sunt grele si fiecare iti este explicat – poti pastra o buna parte din ele si pentru a le face acasa;
– Afli si cat de usor este sa aplici si in timpul zilei niste “tactici” de stretching care iti ofera energie si tonus general crescut!
4) Scoala spatelui
Nimic greu sau complicat, Scoala spatelui presupune reguli de protejare a spatelui care ar trebui aplicate de fiecare dintre noi in fiecare zi.
La cabinetul de recuperare medicala inveti aceste reguli si exercitii care te invata ce sa faci ca sa dormi mai bine, sa stai pe scaun in mod corect, sa adopti pozitie buna la volan sau stand in picioare si cum sa procedezi cand e nevoie sa ridici greutati.
5) Mers pe jos si sporturi ajutatoare
10.000 de pasi, mersul pe jos, zilnic! Este unul din cele mai simple si ieftine sporturi care antrenezi inima si mentii tonusul muscular general, inclusiv pe cel al coloanei.
Cum anume se intampla acest lucru?
– Musculatura spatelui si abdomenului lucreaza impreuna, coordonat. Asa pot sa mentina capul si trunchiul stabile atunci cand mainile si picioarele se misca in directii diferite – daca mergi sau efectuezi activitatile zilnice.
– O conditie: sa ai incaltaminte comoda sau tip sport, asa cum este cea pentru alergare sau pentru tenis (daca ai platfus).
Si nu, mersul prin mall sau hypermarket nu ajuta, dimpotriva! Suprafetele lucioase ale podelelor fac sa schimbi modul in care mergi, cu un anumit tip de incordare – de aceea te doare spatele si in special “lombara” dupa 1-2 ore de mers prin mall, fara sa te asezi.
Sunt benefice si sporturile care exerseaza simetric musculatura trunchiului si membrelor: inotul, Nordic Walking, pilates, cycling, programe de Tai Chi Chuan sau Qigong.
Autor articol: Mirela Gruia, doctor fiziokinetoterapeut
Unde ii gasesti pe specialistii Fiziolife Medica?
Daca esti din Bucuresti, clinica Fiziolife Medica este situata central, la adresa:
Bulevardul Unirii nr. 70, Cladirea
Zepter, parter, sector 3.
Daca lucrezi in Pipera sau locuiesti in sectorul 2 si ai nevoie de fizioterapie, ii gasesti la adresa:
Statia de metrou Pipera, Bulevardul Dimitrie Pompeiu 5-7 – corpul B, etajul 2, camera 226.
Telefon: 0755 019 878
Email: [email protected]