Viața românilor a fost dominată de-a lungul timpului de superstiții și credințe nenumărate. Cu toate că o mare parte dintru superstițiile cunoscute în toată lumea își au originile în trecut, în țara noastră ele se mai practică și în zilele noastre. Poate acesta este și unul dintre motivele pentru care străinii au fost atât de atrași și fascinați de cultura poporului român. De multe ori, tradițiile transmise din generație în generație merg mână în mână cu o anumită superstiție, dar aceasta din urmă poate să varieze în funcție de regiune. La fel ca în trecut, o mare parte dintre români găsesc explicații legate de sănătate, bogăție sau boli în superstiții și învățături vechi de când lumea.
Cu toate că de multe ori superstițiile nu au nicio explicație științifică sau logică, odată cu trecerea timpului ele au devenit un fel de cutumă care se respectă fără prea multă cugetare. Este greu de spus dacă acestea vor dispărea vreodată, având în vedere faptul că ele reușesc să supraviețuiască în ciuda faptului că multe sfidează rațiunea sau că nu mai sunt la fel de actuale, totuși ele fac parte din specificul național. Iată un scurt istoric al superstițiilor și câteva exemple mai mult sau mai puțin cunoscute.
Scurt istoric al superstițiilor
Majoritatea superstițiilor din zilele noastre își au originile în trecut. Locuitorii Greciei antice le numeau deisidaimonia. Acest termen se referea inițial la respectul oamenilor față de zei. Totuși, începând cu secolul al IV-lea, cuvântul a căpătat o conotație peiorativă deoarece se pare că însemna mai mult o teamă față de zei, trăire care se manifesta adesea prin practici dincolo de limite. Spre exemplu, Teofrast ne povestește în Caracterele sale despre o persoană care dacă vede o nevăstuică trebuie neapărat să arunce trei pietre pentru a putea merge mai departe.
Originea cuvântului latinesc superstitio nu a fost clarificată nici până în prezent. Potrivit lingviștilor, acest cuvânt se referă la persoanele care „cunosc lucrurile așa cum s-au petrecut”. Din acest motiv, oamenilor de rând și celor de la țară li se asociau cel mai adesea acestea cuvinte, mai ales că principalele caracteristici ale comportamentului lor constau în aducerea de ofrande față de zei și închinarea la aceștia.
Despre pisica neagră
Fiecare dintre noi a auzit cel puțin o dată în viață de superstiția legată de pisica neagră. Conform acesteia, animalul nu este aducător de lucruri bune. Totuși, care este motivul pentru care mica felină are o astfel de imagine în viziunea oamenilor? Ei bine, în Evul Mediu se credea că pisicile negre nu sunt tocmai binevenite din cauza faptului că ele stau mai mereu în compania vrăjitoarelor, care sunt adesea asociate și cu sărbătoarea Halloween. Acela a fost momentul în care oamenii au început să se teamă de ele.
Așadar, chiar și pe atunci se credea că dacă o pisică neagră îți taie calea nu este un semn bun. Din fericire, câțiva pași în spate pot „rezolva” această problemă. Ironia este faptul că animalul este considerat a aduce noroc și belșug în Japonia sau în Anglia.
Superstiții legate de cifre
Așa cum a fost menționat anterior, există multe superstiții în România. Cele mai comune sunt legate de sărbători, mici talismane sau obiecte care îți aduc noroc (trifoi cu patru foi), dar superstițiile legate de cifre sunt la fel de populare printre oamenii de toate vârstele. Spre exemplu, există multe persoane care consideră că numărul 13 nu este unul bun. Pentru a nu avea parte de vești rele, ei încearcă să îl evite pe cât de mult posibil.
Ziua de vineri care cade pe data de 13 este considerată de rău augur pentru evenimente, examene sau alte momente din viață, deși nu s-a găsit încă o explicație pertinentă care sa justifice pe deplin acest lucru.
Bătutul în lemn ne păzește de cele rele
De multe ori auzim expresia „a bate în lemn”, în momentul în care cineva își dorește să elimine un gând rău. Se pare că aceasta este una dintre cele mai răspândite superstiții la nivel global, fiind practicată chiar și de către celebrități. Dacă ar fi să ne luăm după spusele celor care au studiat fenomenul, acest gest își are originile în cele mai vechi vremuri. La acea vreme spiritele ocrotitoare se adăposteau în trunchiurile copacilor și pentru a le trezi, oamenii băteau în scoarța acestora.
În schimb, locuitorii din Asia obișnuiau să bată în lemn pentru a comunica cu zeii. Oamenii voiau să le transmită un mesaj pentru a-i proteja de invidia celor din jur.
Acestea sunt doar câteva exemple de superstiții pe care mulți le practică fără să se gândească prea mult în fiecare zi. Important este să cunoaștem originea acestora pentru a realiza adevărata „putere” pe care o au asupra noastră.