Când avem o cefalee bruscă, o durere craniană ascuțită sau o migrenă chinuitoare, luăm foarte repede o pastilă pentru a o calma. Însă, prea multe medicamente nu numai că pot crea dependență, ci au efectul exact opus – la rândul lor pot provoca dureri de cap. De aceea merită să ne ascultăm corpul și să încercăm acele remedii din plante, care pot trata în mod eficient astfel de afecțiuni. Pentru aceasta, există ceaiuri care funcționează cel puțin la fel de bine ca și pastilele. În continuare, vom vedea care sunt cele 5 mai bune ceaiuri pentru dureri de cap, migrene și altele asemănătoare.
Cuprins
1. Cei din flori de ienupăr, flori de hibiscus și flori de trandafir – pentru dureri de cap timpurii
Deoarece are efecte calmante și anxiolitice, acest ceai blând este deosebit de eficient pentru durerile de cap timpurii, în special la persoanele care suferă în mod regulat de dureri de cap și migrene.
Ingrediente:
- 150-250 mililitri de apă fierbinte;
- 1 jumătate de linguriță flori de ienupăr;
- 1 jumătate de linguriță flori de hibiscus;
- câteva petale de flori de trandafir.
Mod de preparare:
Se toarnă florile respective în apă fierbinte, și se lasă la infuzat timp de aproximativ 10 minute. Apoi, se strecoară și se bea încet, cu înghițituri mici.
2. Ceai din coajă de salcie – pentru dureri de cap frecvente
Acest tip de ceai conține acid salicilic pentru ameliorarea durerii – un compus cheie al aspirinei de uz general utilizat pe scară largă. Prin urmare, ceaiul din coaja de salcie are un gust destul de amar. Dar dacă suferiți adesea de dureri de cap, ar trebui să aveți întotdeauna la îndemână niște coajă de salcie tocată fin de la farmacie.
Ingrediente:
- 250 mililitri de apă;
- 1 linguriță de coajă de salcie.
Mod de preparare:
Se adăugă o linguriță de coajă de salcie în aproximativ 250 de mililitri de apă. Acest amestec se fierbe aproximativ cinci minute și apoi se strecoară printr-o sită. Apoi se bea, de până la 3 căni pe zi.
3. Ceai de ardei iute
Ardeiul iute conține o substanță activă numit Capsaicină, responsabilă de imprimarea gustului iute, care oferă multe beneficii pentru sănătate, cum ar fi îmbunătățirea circulației sanguine și chiar pierderea în greutate. Pe lângă aceste beneficii, ardeiul iute ajută și la ameliorarea migrenelor și a altor tipuri de dureri de cap. Atunci când este aplicat local, poate amorți nervii, oferind o ameliorare a durerii, în special celor cu artrită reumatoidă. Atunci când este luat în mod regulat sub formă de ceai, nu numai că asigură ameliorarea durerii de cap, dar și acționează ca agent antiinflamator și menține nivelul zahărului la un nivel stabil.
Ingrediente:
- 1 linguriță de ardei iute roșu
- zeama unei jumătăți de lămâi
- 250 de ml apă fiartă, dar nu clocotită
Mod de preparare:
Se măsoară 1 linguriță de ardei roșu și se pune într-o ceașcă, se toarnă apă caldă peste ardei, apoi se amestecă până plutesc semințele în apă. Se adaugă zeama de lămâie în ceașcă, apoi se amestecă sucul de lămâie cu ceaiul. Ceaiul se lasă să se răcească timp de 1 sau 2 minute, apoi se bea încet.
4. Ceai de spilcuța
Spiculița, cunoscută științific sub numele de Tanacetum parthenium, este o plantă medicinală care are un efect puternic migrenei, ajutând la ameliorarea durerii capului, și prevenind apariția unor noi atacuri.
Acest ceai poate fi folosit în timpul unui atac de migrenă, dar poate fi și băut în mod regulat pentru a preveni atacurile ulterioare.
Ingrediente:
- 15 g frunze de spiculiță;
- 500 m apă clocotită.
Mod de preparare:
Se adăugă frunzele de spiculița în apa clocotită și se lăsă la infuzat între 5 și 10 minute. Apoi se strecoară, și se bea de până la 3 ori pe zi.
Această plantă nu trebuie utilizată în timpul sarcinii sau de către persoanele care utilizează anticoagulante, deoarece crește riscul de sângerare.
5. Ceaiul de ghimbir
Ghimbirul se găsește astăzi în aproape toate bucătăriile. Rădăcina este foarte recunoscută în medicină, în special pentru greață și vomă în timpul călătoriilor. Ceea ce este mai puțin cunoscut este că tuberculul picant ajută și la durerile de cap. Ghimbirul datorează acest efect ingredientelor antiinflamatoare, relaxante și analgezice. Dacă este fierbinte, ghimbirul ras cu suc de portocale sau ceaiul de ghimbir cu miere vor ajuta, de asemenea.
Potrivit unui studiu realizat în 2013 [1], ghimbirul sub formă de pudră pare să poată reduce intensitatea atacului de migrenă în decurs de 2 ore, iar efectul său este comparat cu cel al sumatriptanului, un medicament indicat pentru tratamentul migrenei.
Ingrediente:
- 150-250 mililitri de apă clocotită;
- 1 bucată de 3 cm rădăcină de ghimbir;
- miere de albine, după gust.
Mod de prepare:
Se mărunțește aproximativ o bucată de ghimbir de mărimea vârfului degetului și se toarnă peste el 150 ml de apă clocotită. Se lasă la infuzat timp de 10 până la 15 minute, se strecoară și se bea de până la 3 ori pe zi, îndulcit cu puțină miere, în funcție de gust.
6. Ceai de crețușcă
Crețușca (Filipendula ulmaria) sau cunoscută sub denumirile populare de: barba-caprei sau pepenică, este o plantă medicinală cu proprietăți analgezice și antiinflamatoare. Acest ceai poate fi folosit în timpul durerilor de cap, dar și în mod regulat pentru le preveni.
Ingrediente:
- 2 linguri de crețușcă;
- 2 căni de apă.
Mod de preparare:
Se adaugă crețușca în apă și se lăsă să dea in fiert. Odată fiartă, se lasă să se răcească, apoi strecoară și se bea 2-3 căni de ceai pe zi.
7. Ceai de Dong quai
Un alt ceai bun pentru migrene sau dureri de cap este dong quai sau angelica sinensis (cunoscut și sub numele de angelica chineza). Această plantă medicinală este, de asemenea, utilizată pentru a regla ciclul menstrual și pentru a atenua simptomele menopauzei.
Ingrediente
- 15 g rădăcină dong quai;
- 1 cană și jumătate de apă.
Mod de preparare:
Se adaugă o rădăcină în apă fiartă și apoi se lăsă la infuzat într-un recipient cu capac timp de 30 de minute. Apoi se strecoară și se bea aproximativ 2 până la 3 căni din acest ceai pe zi.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.