Home Nou Cum să faci carbonat de sodiu din bicarbonat?
Nou

Cum să faci carbonat de sodiu din bicarbonat?

Urmareste-ne pe Google News

Carbonatul de sodiu este un produs chimic de uz casnic care este adăugat în diferite produse, inclusiv în produsele de curățare, cum ar fi săpun, balsam, detergent și, de asemenea, în soluțiile de tratare a apei, cum ar fi agentul de reglare al pH-ului bazinului. Acesta se obține pur și simplu din bicarbonatul alimentar, care devine carbonat de sodiu obișnuit foarte pur, vândut sub numele de cristale de sodă. Dar, cum se transformă bicarbonatul de sodiu în carbonatul de sodiu? În continuare, vom încerca să aflăm acest lucru!

Metoda de transformare a bicarbonatului în carbonat de sodiu

Transformarea bicarbonatului de sodiu în bicarbonat de sodiu este atât de simplă, deoarece bicarbonatul, cunoscut chimic sub numele de bicarbonat de sodiu, este foarte instabil la temperaturi ridicate. Când este expus la căldură (începe deja la 50° C), bicarbonatul de sodiu se „rupe” și devine sodă, eliberând vapori de apă și dioxid de carbon, lăsând cenușa de sodiu sau carbonatul de sodiu ca singurul produs din recipient. Uneori, transformarea bicarbonatului de sodiu în sodă are loc la flacăra unui aragaz, însă riscăm ca vaporii să ne afecteze. De aceea, cel mai recomandat să încălzim bicarbonatul la cuptor.

Singurul ingredient de care avem nevoie este bicarbonatul de sodiu. Astfel încât, din 700 de grame de bicarbonat de sodiu, trebuie să obținem 441 de grame de carbonat de sodiu, asta înseamnă un randament de 63%, în procente.

Măsuri de siguranță: mască și ochelari de protecție.

Ustensile: O lingură din oțel inoxidabil (plasticul sau lemnul pot fi folosite, deși sunt materiale moi, și odată ce le vom folosim în acest proces, nu mai trebuie utilizate în bucătărie).

Vom începe transformarea bicarbonatului de sodiu în carbonat de sodiu, așezând câteva linguri de bicarbonat de sodiu pe o foaie de copt din metal și porni cuptor la temperatura de 200 grade Fahrenheit. Apoi, îl gătim timp de 30 de minute (se programează cuptorul sau dacă nu dispune de această funcție se setează un cronometru). De îndată ce aceste minute s-au scurs, înainte de a deschide ușa cuptorului, ne vom pune masca și ochelarii. Cu precauție vom păstra distanța de cuptor și o vom deschidem în așa fel încât „fumul / aburul” să iasă fără ca acesta să ne ajungă în față. Așteptăm 30 de secunde. Scoatem puțin tava, amestecăm bine tot praful și o punem la loc în cuptor încă 30 de minute. După ce s-au scurs și ultimele 30 de minut, lăsăm carbonatul de sodiu să se răcească complet înainte de a-l utiliza. Se păstrează într-un recipient de plastic, la o temperatură ușor scăzută și etichetat corespunzător.

Utilizările carbonatului de sodiu

Bicarbonatul de sodiu este foarte eficient pentru îndepărtarea petelor dure de pe țesături, deoarece ajută la absorbția detergentului în fibre pentru a curăța mai eficient. Este, de asemenea, un excelent îngrășământ organic, insecticid organic, dezinfectant și totodată un agent eficient de îndepărtare a grăsimilor. În plus, este frecvent utilizat pentru alcalinizarea apelor dure (apa care conține mult magneziu si calciu). De asemenea, este utilizat la scară comercială în fabricarea produselor din sticlă și hârtie.

Spre deosebire de bicarbonat, carbonatul de sodă (sau carbonatul de sodiu) nu poate fi consumat. Este toxic pentru oameni și animale. În contactul cu membranele mucoase poate provoca iritații la nivelul gâtului, nasului și ochilor. Deși este încă un produs durabil pentru mediu. Prin urmare, nu trebuie înghițite și trebuie utilizate cu precauție.

Utilizarea mănușilor este recomandată la manipularea cristalelor de sodă. Cei drept, acestea sunt mult mai corozive decât bicarbonatul.

 

Comentarii pe Facebook
Acordă o notă acestui articol!

Author

ThePOC

error: Content is protected !!