Farmacologia joacă un rol important în sănătatea publică europeană în condiţiile în care se estimează că aproape 200 000 de oameni mor anual din cauza reacţiilor adverse la medicamente. Se estimează că 5% din numărul de spitalizări se datorează reacțiilor adverse la medicamente, 5% din numărul pacienților internați suferă de reacții adverse la medicamente, aceste reacții reprezentând cea de-a cincea cauză cea mai frecventă a deceselor survenite în spital. Majoritatea medicamentelor administrate sunt supuse în organism unui şir de biotransformări, iar organele în care se realizează metabolismul acestora sunt de multe ori afectate. Datorită numărului mare de decese la nivel mondial oamenii trebuie să aibă în vedere daunele care pot apărea ca urmare a consumului unor medicamente.
Cele 8 grupe medicamente care cauzează cele mai multe boli, reacții adverse și decese sunt, după cum urmează:
Antibiotice
Antibioticele necesare pentru tratarea bolilor cauzate de microorganisme, cum ar fi bacteriile, slăbesc sistemul imunitar și îi face pe oameni mai vulnerabili în fața agenților patogeni. Atunci când sunt utilizate antibiotice pentru a lupta împotriva unor bacterii și viruși, se pot deschide căi pentru noi infecții cauzate de bacterii rezistente la antibiotic.
Conform Dr. Hobart Reiman, Habheman Medical College, 15 până la 30% din toate persoanele care iau sau injectează antibiotice suferă de diverse reacții adverse și câteva sute de mii mor anual din cauza acestora.
Antibioticele pot provoca următoarele reacții adverse: anemie, leucopenie, palpitații cardiace excesive, hipertensiune, dureri de cap, frisoane, greață, vărsături, diaree, dermatită, vertej, inflamații ale nervilor, dureri articulare, iritații ale rinichilor, vedere încețoșată, senzație de amorțeală și senzație de înțepături în mâini și picioare, tulburări de sânge, astm, alergii, slăbiciune, transpirație excesivă, sangerare, leziuni ale nervilor, dificultăți la înghițire, inflamația intestinului, efecte toxice pentru rinichi, splină, ficat și deces.
Medicamente pentru hipertensiune
”Ucigașul tăcut” al hipertensiunii este reprezentat prin consumul de medicamente pentru reglarea tensiunii. Efectele adverse ale consumului de medicamente face anual milioane de victime. Printre acestea regăsim următoarele: strănut, gât uscat, tulburări de ritm cardiac, diaree, constipație, greață, vărsături, funcționarea defectuoasă a ficatului, slăbiciune musculară, sângerare, erupții cutanate, creștere excesivă în greutate, dureri abdominale, insomnie, coșmaruri, somnolență, oboseală, umflare, dificultăți de respirație, exces de gaze la stomac, depresie, anxietate, simptome de artrita, lupus, leucopenie, amețeli, nervozitate, frisoane, dureri în piept și brațul stâng (angină), amorțeală la nivelul mâinilor și picioarele, leziuni ale creierului, rinichilor și a altor organe.
Aspirine
Sute de mii de oameni mor în fiecare an din cauza analgezicelor (NSAID – Non-steroidal anty-inflammatory drug), cum ar fi banala aspirină. Principala cauză o reprezintă reacțiile adverse.
Printre reacțiile adverse pe care le produce aspirina, include: sângerări gastro-intestinale, greață, diaree, ulcer, vărsături, acidoză, zgomote în urechi, transpirație excesivă, febră, sete, vedere încețoșată, erupții cutanate, palpitații cardiace, halucinații, iluzii auditive, anomalii ale funcției renale, tulburări de orientare, stillbirths, depresie, comă, convulsii, colaps circulator, reducerea glucozei din zahăr, retard mintal și deces.
Hormoni intravenoși și pastile pentru menopauză
Numeroase studii au arătat că tratamentul estrogen-progestin este asociat cu riscul apariției diverselor forme de cancer. Cu toate acestea, companiile farmaceutice continuă să scoată pe piață hormoni intravenoși și pastile pentru menopauză, care afectează grav sănătatea femeilor din lumea întreagă.
Administrarea de hormoni intravenoși și pastile pentru menopauză crește riscul de cancer endometrial, cancer de col uterin si vaginal, induce tumori maligne, administrate pe termen lung în formă naturală sau sintetică crește frecvența carcinoamelor de sân, endometru, col uterin, vagin, ficat, vezica urinara, riscul tromboembolism vascular, adenom hepatic, hipertensiune arterială, hipercalcemie, intoleranță la lentilele de contact, retenția de lichide, depresie mentală, probleme genito-urinare, probleme congenitale, modificări în ciclurile menstruale, risc de infarct miocardic, candidoză vaginală, probleme gastrointestinale, greață, vărsături, melanom, eritem, erupții cutanate ale pielii, subtierea corneei si deformarea acesteia, dureri de cap, migrene, creștere în greutate sau pierdere, toleranță redusă la carbohidrați, edem, schimbarea libidoului, dismenoree, embolie pulmonară, amețeli, sindrom premenstrual, tromboflebită și deces.
Medicamente pentru reducerea colesterolului
În urma unui studiu efectuat pe aproape 19.000 de femei, oamenii de ştiinţă americani şi danezi au descoperit că cele care luau statine, medicament care ajută la scăderea colesterolului „rău” (LDL) din sânge, prezintă un risc cu 30% mai mic de dezvolta diverse forme de cancer, cum ar fi cel de sân.
Acestea pot provoca bătăi anormale ale inimii, tromboflebita, sângerări, schimbări emoționale, slăbirea vederii, accidente vasculare cerebrale, balonare, amețeli, oboseală, zgomote în urechi, răgușeală, dureri de cap, greață, vărsături, indigestie, mâncărimi ale pielii, dereglarea menstruației, urinarea frecventa (polakiurie), constipație, diaree, căderea părului, scăderea în greutate, tremur, nervozitate si insomnie.
Pilule contraceptive
Contracepția pe bază de hormoni chiar poate fi utilă pentru o grămadă de probleme de sănătate care le afectează pe femei și de multe ori e promovată pe diverse canale media. Dar, în ciuda beneficiilor pe care le poate aduce unora, multe dintre femeile care aleg să folosească anticoncepționalele pe bază de hormoni încă suferă de grave efecte secundare, care uneori le cauzează deces.
La femeile sănătoase pilulele contraceptive produc simptome de sarcină. Acestea nu ar trebui să fie utilizate de către persoanele care suferă de dureri de cap, migrenă, epilepsie, hipertensiune arterială, leziuni ale sistemului nervos, căderea părului, leziuni hepatice, accident vascular cerebral, tromboflebită, embolie pulmonară, afecțiuni oculare, anemie, mâncărime de piele, posibile complicaţii ale bolii de inimă, tumori canceroase, frigiditate, diabet zaharat, sterilitate, creșterea tensiunii arteriale, creșterea în greutate, expansiunea volumului plasmatic și insuficiență cardiacă, și de asemenea, au un efect direct asupra reabsorbtiei celei mai mari părți din apă și sodiu, tumori benigne și maligne hepatice, activarea anormală sistemică a sistemului de coagulare a sângelui, creșterea grăsimilor din sânge (trigliceride), litiază biliară, cancer și deces.
Sedative (tranchilizante, calmante)
Compușii acestor pastile ajung în toate părțile creierului, provocând convulsiile epileptice și slăbind memoria. Persoanele care iau tranchilizante sau calmante au un risc mare pentru sănătate, iar în majoritatea cazurilor pot fi chiar mortale.
Ele afectează mușchii inimii, producând distrugerea celulelor roșii din sânge, degenerarea definitiva a venelor și arterelor, creșterea dimensiunii ficatului și splinei, depozitarea de grăsime în ficat, în rinichi, în plămâni și inimă. De asemenea, acestea favorizează slăbiciune musculară și lipsa de coordonare, cataractă, amorțeală, mers instabil, tremur, tulburări sanguine, miopie, creșterea apetitului și creșterea în greutate, menstruație neregulată, greață, vărsături, presiune arterială scăzută, amețeli convulsii, vedere încețoșată, cefalee, sindrom de gură uscată, palpitații cardiace excesive, crampe, bufeuri, tulburări mentale, alergii, febră, inflamații a venelor, paralizie a mușchilor, formarea de dependență psihologică, funcționare slabă a inimii, duce la sinucidere si moarte.
Bibliografie
- Journal of AMA (American Medical Association) feb. 1975. USA.
- Ivan Illich,(1984), Nemesis Médica, Barcelona, Barracal.
- Pradal Henry, (1981), Les Grands Medicaments, Sevill, Paris.
- L. Rodberg y A. Stevenson. (1977) The health care industry in advance capitalism. Rev. of Radical Political Economics 9.
- Pradal Henry, (1981) Dictionarie Critique Des Medicaments. Couloir de Gaube, Sari France.
- Walker H.D., (1971) Market Power and Price Levels in Ethical Drug Industry, Bloomington, Indiana, University Press.
- PDR, 44 edition (1990), Physicians’ Desk Reference, Publisher Edward R. Barnhart, N.J.
- Journal of NCI (National Cancer Institute) oct. 1975 USA.
- Pradal Henry (1982), Quide des Medicaments, Sevill, Paris.