Parcurgând rafturile distribuției organizate la scară largă din București, ajungem la concluzia că importurile anuale reprezentate de pâine, preparate de panificaţie şi produse congelate din această gamă nu este singura problemă a agriculturii românești. Pare incredibil, dar chiar și fructele/legumele românești ar părea să dispară. În România domină o formă puternică de colonialism alimentar.

Agricultura românească este ineficientă și produsele românești sunt pe cale de dispariție pe piața internă. Nu mai punem la socoteală fructele, deoarece printre strugurii din Turcia, care concurează în mod nedrept cu zmeura și cu fructele de pădure, printre bananele (pline de pesticide) care provin din Ecuador, împreună cu prunele din Italia fără nici un gust, ei bine, și leguma românească este pe cale de dispariție. Dar nu numai fructele și legumele proaspete le spun la revedere românilor: de fapt, dacă fructele proaspete se strică pe câmp, leguminoasele și fructele uscate din import sunt omniprezente pe piață. O exagerare? Nu ai crede, dar dacă citești ambalajele, acest lucru iese în evidență în supermarketurile Carrefour și Auchan din București.

Iată câteva exemple de fructe afișate cu indicarea originii produsului și a prețurilor respective.

Să începem cu merele:

“Cele românești se strică în livezi, fiindcă nu pot fi vândute în marile lanțuri de magazine”.

“Mere spaniole – 3,97 de lei pe kg. – Greu de crezut, dar aceasta este situația.”

“Pere italiene – 9,99 de lei pe kg”.

“Prune uscate grecești – 13,99 lei pe kg”.

Iată câteva exemple de legume afișate cu indicarea originii produsului și a prețurilor respective.

Să începem cu roșiile:

“În prezent se vând doar roşii din Turcia, Spania şi Olanda, relativ scumpe şi cam fără gust. Ştim că roșia românească este subfinanţată!”

“Roșii turcești – 6,99 de lei pe kg”.

“Cartofi egipteni – 4 lei pe kg”.

“Catraveți fabio spanioli 6,99 pe kg”.

“Usturoi chinezesc – 16 lei pe kg”.

Iată câteva fructe uscate afișate cu indicarea originii produsului și a prețurilor respective.

Să începem cu fasolea:

“Fasole albă bob ales argentiniană/egipteană – 14,43 lei pe Kg”. Poate că nu avem fasole în România? Avem câte dorim. Problema este că această cultură nu a fost niciodată susținută în România. Au lipsit politicile.”

“Migdale californiene – 70 de lei pe Kg”

“Arahide în coaja din China – 20 de lei pe Kg” – Poate că sunt de acolo.

“Linte din Bulgaria – 12,5 lei pe Kg”.

Încheiem cu stafidele la pliculețe: sunt din Vrancea? Nu, din India, Iran, Turcia…

Și exemplele în acest sens pot continua!

Rămâne o întrebare: ce se întâmplă cu produsele românești? Se strică pe câmp, iar altele ajung la export!

Ce rost au toate astea?

 

Comentarii pe Facebook