Alcoolul etilic denaturat este un produs foarte folosit în gospodăriile românilor. Deși, este utilizat în principal pentru curățarea unor suprafețe casnice, aceasta nu înseamnă că nu are mai multe întrebuințări diferite. În acest articol, vom afla împreună utilizările corecte și posibilele avertizari pentru sănătate ale acestui produs.
În afară de detergenții casnici, există substanțe chimice foarte periculoase, iar utilizarea lor fără respectarea unor măsuri de siguranță înscrise pe ambalaj cum ar fi purtarea obligatorie a unor mănuși de nitril sau o ventilație adecvată pot provoca daune grave sănătății. Printre aceste aceste produse toxice se regăsește și alcoolul etilic denaturat, care este folosit la nivel industrial.
Ce este alcoolul etilic denaturat?
Alcool brut sau rafinat căruia i s-au adăugat denaturanți sau aditivi pentru a-l face impropriu consumului alimentar, dar care este folosit în industrie sau ca combustibil menajer. În cazul celui pentru dezinfectare și mai general pentru uz casnic, acesta conține aditivi parfumați.
În uz industrial alcoolul denaturat este toxic, deoarece are în conținut substanțe chimice cum ar fi camfor, ulei de ricin, acetonă, kerosen metanol, aldehide, izopropanol, benzen.
La ce folosește alcoolul etilic denaturat?
Alcoolul etilic denaturat poate fi utilizat cu succes ca de agent de curățare pe următoarele suprafețe:
- Ferestre și gresie. Funcționează ca degresant și antiseptic;
- Metale și componente electronice. Excelent împotriva uleiului și a grăsimilor;
- Podele. Doar adăugați-l în apă;
- Țesături. Excelent împotriva petelor de cerneală;
- Pete, în general. Trebuie doar să amestecați o parte cu 2 de apă într-o sticlă de pulverizare și turnați/pulverizați direct pe pete, oricare ar fi acestea;
- Suprafețe din plastic, sticlă și lucioase. Îndepărtează markerul permanent.
Alte utilizări ale alcoolului denaturat:
Pe lângă cele enumerate mai sus, frecarea alcoolului prin înmuierea unui tampon sau a unei bucăți de pânză este foarte utilă pentru:
- Curățarea ecranelor și chiar a lentilelor;
- Igienizarea mâinile – pregătiți o soluție cu 3 părți de alcool și 1 de aloe vera;
- Eliminarea insectelor de pe plante – pulverizați în aer, în timp ce zboară;
- Îndepărtarea mirosurilor mâinilor și a picioarelor – va fi suficient să pulverizați puțin alcool pe părțile urât mirositoare și să lăsați să acționeze peste noapte sau deasemenea să frecați picioarele sau mâinile și apoi să le spălați cu săpun și mirosul va dispărea.
Care sunt măsurile de precauție recomandate și avertizările utilizării alcoolului etilic denaturat?
Pentru a-l distinge de cel etilic (comestibil), alcoolul denaturat are de asemenea o tentată de roz, caracteristică care se găsește peste tot pentru a evita posibilele intoxicații. Când este utilizat acest agent industrial de curăţare şi de dezinfectare, trebuiesc respectate următoarele avertismente şi atenţionări:
- nu trebuie ingerat
- se va evita stropirea ochilor
- trebuie utilizat în zone bine ventilate
- nu trebuie să intre în contact cu pielea
Deși toată lumea este de acord cu prima avertizare, celelalte par a fi mai puțin periculoase, însă în realitate riscul de daune pentru sănătate este ridicat și în celelalte trei cazuri; contactul alcoolului etilic denaturat cu pielea este atât de frecventă încât oamenii cred că nu poate provoca afecțiuni, însă, în realitate este adevărat, dar numai în cazul în care contactul este cauzal și nu ciclic.
Alcoolul etilic denaturat este un agent de curățare extrem de puternic ce este utilizat pentru spălarea suprafețelor spitalelor, și asta datorită eficacității sale împotriva virusurilor și a bacteriilor (nu toți) încât unii oameni cred că este un bun dezinfectant și unii chiar cred că este bun pentru dureri musculare. Folosit pe post de unguent, are un efect răcoritor și vasodilatant ce produce o senzație temporară de prospețime, dar este bine de știut că evaporarea alcoolului nu este totală și utilizarea persistentă nu este absolut recomandată.
Trebuie reținut faptul că, utilizarea alcoolului etilic denaturat pe răni provoacă iritații și arsuri, acest lucru se datorează deteriorării proteinelor pielii, cheagurile care se formează creează un mediu adecvat pentru formarea germenilor; contrar a ceea ce se crede că puterea de penetrare în țesuturi a alcoolului etilic denaturat este scăzută și nu are efect asupra porilor, iar în acest caz peroxidul de hidrogen este cu siguranță mai eficient.
Care sunt efectele negative pentru sănătate ale folosirii inadecvate a alcoolului etilic denaturat?
După cum am putut vedea mai sus, alcoolul etilic denaturat este un agent de dezinfectare și curățare împotriva multor suprafețe, însă o utilizare prelungită ca în cazul lucrărilor industriale poate induce o toxicitate cronică, mai ales dacă concentrațiile de vapori sunt mari (>5000 ppm).
Printre efectele adverse enumerăm:
- alterarea nervului optic
- nervozitate
- dureri de cap
- tremor
- ameţeală
- probleme de concentrare
- iritarea mucoasei și tractului respirator
- oboseală
- greaţă