Fermentarea este în esență una dintre cele mai vechi forme de conservare a alimentelor, dar în ultima vreme a devenit la modă. Ce sunt mai exact alimentele fermentate? Sunt bune pentru sănătatea noastră?
Ce sunt alimentele fermentate?
Alimentele fermentate sunt produse atunci când bacteriile bune adăugate sau prezente în mod natural în alimente creează acid pentru a ajuta la conservare. Fermentarea a fost folosită de mii de ani ca o modalitate de conservare a alimentelor. Deoarece unele alimente fermentate, cum ar fi iaurtul, murăturile, brânza, varza murată, chefirul și multe alte produse conțin și surse bune de bacterii vii, ele pot fi și o sursă de probiotice.
Alimentele fermentate sunt bune pentru sănătate?
Da, alimentele fermentate sunt sănătoase în primul rând datorită bacteriilor lactice. Acestea creează un mediu ușor acid în intestine, astfel încât bacteriile nocive care ar provoca stricarea laptelui, fructelor și legumelor, sunt ucise. Un astfel de mediu este pur și simplu prea acid pentru ele. Bacteriile benefice, pe de altă parte, trăiesc şi beneficiază de acest mediu al organismului nostru, fără a-i produce daune. Ele nu doar că mențin intestinele în formă, ci favorizează și digestia. Aceasta înseamnă că metabolismul poate funcționa fără probleme și corpul nostru poate absorbi toți nutrienții importanți.
Alimentele fermentate lactic precum iaurtul sau varza murată asigură o floră intestinală sănătoasă. Acest lucru este foarte important pentru sistemul nostru imunitar. Cu cât este mai mare diversitatea bacteriilor intestinale, cu atât mai bine funcționează sistemele noastre de apărare. În plus, acestea pot îmbunătăți calitatea și digestibilitatea proteinelor, poate crește conținutul de vitamina B și vitamina C și poate îmbunătăți biodisponibilitatea diferitelor minerale, cum ar fi fierul și zincul.
Pe scurt, cercetările sugerează că multe dintre aceste alimente sunt benefice pentru întregul organism, deoarece:
- ajută la tratarea sindromului de colon iritabil
- îmbunătățesc digestia și funcțiile cognitive ale creierului
- întăresc sistemul imunitar
- ucid drojdiile și microbii dăunători
- oferă organismului minerale care întăresc oasele
- ajută la combaterea alergiilor
- bogate în antioxidanți care protejează organismul de radicalii liberi
- scad nivelul colesterolului
- reduc riscul de boli de inimă
- interacționează cu celulele de insulină, prevenind dezvoltarea rezistenței, prevenind obezitatea
- saturează corpul cu vitaminele B
- cresc absorbția omega-3
- promovează producția de enzime digestive, acid lactic și lactoză
- protejează organismul de influența bacteriilor dăunătoare și a celulelor canceroase
- ajuta la eliminarea toxinelor acumulate și a metalelor grele din organism
- oferă pielii o culoare sănătoasă
De aceea, alimentele fermentate ar trebui să fie o parte importantă a unei diete sănătoase.
Ce au special alimentele fermentate?
Alimentele fermentate nu sunt doar delicioase și aromate, ci și foarte hrănitoare și ușor de digerat. Sunt o sursă excelentă de vitamine, minerale și probiotice pentru întregul organism. În plus, alimentele fermentate sunt bogate în antioxidanți, care ajută la reducerea riscului de boli precum cancerul, bolile de inimă și diabetul. Microorganismele absorb toți carbohidrații la dispoziție, dar în primul rând îi consumă pe cei mai simpli și mai ușor de digerat: glucoza, fructoza și zaharoza.
Prin urmare, iaurtul, mutăturile sau pâinea cu aluat din cereale integrale au un indice glicemic mai mic decât laptele, legumele și cerealele, ceea ce înseamnă că sunt mai puțin probabile să ne crească nivelul glicemiei după masă. Ca urmare, alimentele devin mai sățioase, făcându-le mai greu de consumat în exces.
Pasiunea bacteriilor de fermentare pentru zaharurile simple are un alt avantaj. Deoarece consumă cea mai mare parte a lactozei, persoanele cu intoleranță la lactoză pot consuma unele produse lactate fermentate, cum ar fi brânza cheddar.
Sunt toate alimentele fermentate la fel de sănătoase?
Nu, de fapt, unele dintre ele nici măcar nu ar fi sănătoase, pentru că, toate alimentele fermentate sunt sănătoase atâta timp cât procesul lor de fermentație este făcut într-un mod artizanal și natural. Problema este atunci când consumăm produse fermentate crezând că sunt fermentate, dar în realitate sunt aproape un produs procesat (de exemplu, dacă iaurtul a fost pasteurizat sau conține aditivi), întrucât nu țin în viață bacteriile necesare. Și adevărul este că un aliment ultraprocesat, oricât de mult ar fi etichetat ca fiind un aliment sănătos, nu este întotdeauna sănătos ca unul realizat manual ce conțin întotdeauna unele dintre cele mai sănătoase culturi bacteriene.
Astfel, cel mai bun mod de a ne asigura că alimentele pe care le consumăm sunt 100% fermentate și cu toate beneficiile lor, este să ni le facem singuri.
Cum să consumăm corect alimentele fermentate?
Câte alimente fermentate putem consuma? Majoritatea profesioniștilor din domeniul sănătății recomandă consumul de 2 până la 3 porții de alimente fermentate pe zi. O porție poate fi echivalentul a unei linguri de varză murată, o gogonea sau 2 linguri de iaurt pe bază de plante fermentat natural. O modalitate ușoară (și delicioasă!) de a adăuga mai multe alimente fermentate în dieta noastra este să începem cu iaurtul, brânza și untul pe bază de plante.
Dar, ca în orice în viață, nici noi nu trebuie să exagerăm, deoarece consumul excesiv de alimente care conțin probiotice, pot duce la flatulență și dureri abdominale.
Alimentele fermentate sunt bune pentru copii? Conform recomandărilor clinice internaționale, produsele lactate fermentate pot fi administrate copiilor începând cu vârsta de un an, iar recomandările generale permit oferirea de chefir copiilor de la 8 luni.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.