Orice activitate fizică, antrenament sau practicare a unui sport include o serie de mișcări și exerciții. Acestea pot fi împărțite în exerciții aerobe și exerciții anaerobe, fără ca mulți dintre dvs. să știe cu adevărat ce înseamnă fiecare. Tocmai din acest motiv, vrem să vă explicam în continuare diferența dintre acestea și cum vă implică respirația, mușchii și metabolismul și cum să vă mențineți starea de spirit atunci când urmați unul dintre aceste două sporturi.
Ce este exercițiul aerob?
Exercițiul aerobic este un tip de exercițiu de intensitate scăzută care permite oxigenului să elibereze energie prin intermediul metabolismului și care se desfășoară într-o intensitate redusă pe o durată mai mare de 90 de secunde. Este foarte eficient în construirea rezistenței și întărirea inimii și plămânilor.
Cei drept, metabolismul aerob eliberează energie într-un mod relativ lent, dar constant. Este o rezervă aproape inepuizabilă care mobilizează diferite substraturi (în principal carbohidrați și lipide). Permite eforturi lungi dar nu la intensitate maximă și vorbim în cele din urmă de rezistență fizică.
Ce este exercițiul anaerob?
Exercițiul anaerob este un exercițiu de mare intensitate care ar trebui să fie scurt și rapid. Corpul nu are nevoie de oxigen ca sursă pentru a-și menține mușchii în funcțiune, ci folosește energia care este deja stocată în mușchi. Exercițiile anaerobe trebuie repetate doar timp de 10 până la 15 secunde, deoarece aceste mișcări cu efort ridicat nu pot fi menținute în general pentru o perioadă lungă de timp. Într-un ritm cardiac maxim obișnuit, pragul anaerob (în funcție de vârstă și sex) este de obicei de 180 până la 190 de bătăi ale inimii pe minut. Aceasta corespunde cu 90% din ritmul cardiac. De aceea, antrenamentul intensiv anaerob trebuie efectuat intens și într-un ritm rapid.
Care este diferența dintre exercițiul aerob și anaerob?
Diferențele dintre exercițiul aerobic și exercițiul anaerob sunt clare. Primul, sau sportul aerob, are loc în prezența oxigenului, în timp ce al doilea are loc în absența oxigenului.
Deși antrenamentul aerobic și antrenamentul anaerob sunt ambele exerciții fizice importante, acestea diferă în ceea ce privește o serie de aspecte-cheie, după cum urmează:
Intensitatea efortului
Exercițiile aerobice necesită un efort moderat pe o perioadă mai lungă de timp și includ activități precum alergatul, ciclismul staționar, exercițiile de gimnastică etc., aici rata respiratorie este mai rapidă, iar în corp intră și circulă mai mult oxigen datorită ritmului cardiac crescut; În schimb, exercițiile anaerobe, care includ alergarile rapide, săriturile, ridicările de greutăți etc. necesită un efort mai mare pentru un timp mult mai scurt, au nevoie de o explozie de energie rapidă și intensă, și exploatează oxigenul care este deja stocat în interior, mai degrabă decât pe cel care este preluat din exterior.
Scopul exercițiului
Pe deoparte, exercițiul aerobic arde grăsimile și caloriile și ajută la creșterea rezistenței cardiovasculare; Iar pe de altă parte, exercițiul anaerob este un antrenament de forță absolut excelent pentru îmbunătățirea forței și puterii musculare.
Monitorizarea pulsului
Pulsul cardiac sau frecvența cardiacă este un indicator important al intensității exercițiilor efectuate de fiecare sportiv în parte. Există un așa-numit prag de metabolism anaerob, iar fiecare persoană are propriul său indicator. Astfel, în timpul exercițiilor aerobice ritmul cardiac variază de la 120 la 140 de bătăi pe minut, iar în timpul exercițiilor anaerobe acesta este cuprins între 160-180.
Stimularea metabolismului
Deoarece exercițiul aerobic are o durată mai lungă de timp decât exercițiul anaerobic, acest lucru contribuie la menținerea metabolismului activ ore în șir, chiar și după ce antrenamentul propriu-zis s-a încheiat. Cu toate acestea, arde mai puține grăsimi în timpul activității. Antrenamentul anaerob, pe de altă parte, arde mai repede grăsimile, deoarece efortul depus este mult mai mare.