Fructele și legumele proaspete sunt pline de arome. Pentru a le păstra pe plin, temperatura și umiditatea corectă joacă un rol crucial în timpul depozitării. Aflați cât timp pot fi păstrate fructele și legumele la frigider.
Consumul de fructe și legume este esențial într-o dietă sănătoasă, dar din păcate, ele au o durată scurtă de valabilitate. Iar când vorbim despre păstrarea mai îndelungată a acestora, este important de știut că pentru fiecare aliment există condiții ideale de temperatură și umiditate (relativă) de respectat. De regulă, aproape toate fructele și legumele trebuie păstrate în partea de jos a frigiderului, adică în sertare, unde există o temperatură de maxim 8-10°C și o umiditate relativ ridicată (de 80 – 90%).
Dar de ce în sertare? Într-un sertar este limitată recircularea excesivă a aerului, ceea ce în multe cazuri ar duce la o încrețire a legumelor și fructelor, care este cauzată tocmai de prezența aerului uscat. Cu toate acestea, umiditatea ridicată și circulația slabă a aerului prezente într-un sertar supraaglomerat, unde ordinea și curățenia nu sunt respectate, sunt un teren fertil pentru dezvoltarea mucegaiului și bacteriilor.
Dincolo de aceste lucruri, timpul de păstrare al legumelor și fructelor, va depinde de maturarea fiecărui aliment. Se recomandă să acordați o atenție deosebită modificării culorii, mirosului sau texturii; nu le mai consumați dacă au căpătat un aspect diferit.
Cât timp se pot păstra fructele la frigider?
Cât timp rezistă fructele în frigider, depinde fiecare fruct în parte și de cum îl veți depozita. În general, fructele cu coajă tare, precum bananele și kiwi, sunt mai rezistente decât cele cu coajă moale. Cu toate acestea, majoritatea fructelor sunt alimente ușor perisabile și, așadar, au nevoie de o temperatură optimă pentru a rămâne gustoase și pentru a nu se strica. Iată cât trebuie păstrate la frigider, pentru a putea beneficia pe deplin de bogăția lor de vitamine și săruri minerale:
Perele verzi și caisele trebuie să se coacă la temperatura camerei înainte de a putea fi puse la frigider. Perioada de valabilitate a acestora nu trebuie să depășească 5 zile.
Bananele ar trebui, de asemenea, să se coacă la temperatura camerei timp de 3 până la 5 zile. Nu depozitați bananele necoapte la frigider, deoarece temperaturile mai scăzute vor face ca coaja să se înnegrească rapid, iar pulpa lor să rămână tare și fără gust.
Merele coapte trebuie păstrate separat de alte alimente în frigider și nu mai mult de o lună. Merele păstrate la temperatura camerei devin rapid moi în doar câteva zile. Înainte de a le păstra la frigider, scoateți fructele bătute și stricate. Dar nu ar trebui să spălați merele înainte de a le pune la frigider!
În cazul avocado, depozitarea acestuia la frigider este permisă numai dacă fructul este deja copt, dar trebuie să îl păstrați în siguranță timp de 1-2 zile.
Piersicile necoapte ar trebui să se coacă la temperatura camerei și apoi trebuie consumate în 2 zile. Piersicile coapte pot fi puse, desigur, la frigider, dar trebuie încălzite la temperatura camerei înainte de a le consuma.
Strugurii și prunele trebuie păstrate la frigider și consumate în stare proaspătă în 5 zile de la cumpărare. Strugurii pot fi depozitați și în frigider, dar trebuie păstrați nespălați și separat de alte alimente și spălați imediat înainte de a fi savurați.
Căpșunile coapte trebuie păstrate la frigider, separat de alte alimente, timp de aproximativ 3 zile. De asemenea, trebuie spălate înainte de consum.
Citricele precum lămâile, mandarinele și portocalele pot fi păstrate la frigider până la 2 săptămâni. Grapefruitul se va păstra la o temperatură ceva mai ridicată – aproximativ 10°C.
Ananasul, odată copt, ar trebui păstrat la frigider între 3 și 5 zile.
Cât timp se pot păstra legumele la frigider?
Luați în considerare că legumele care rămân proaspete cel mai mult timp sunt cele care au încă rădăcini, dar amintiți-vă că păstrarea lor în stare umedă nu va face decât să le strice mai repede. În cele ce urmează, vă spunem cât timp puteți păstra legume la frigider, pentru a le savura în stare proaspătă:
Usturoiul se poate păstra la frigider 20 de zile într-un loc răcoros, aerisit și uscat. Din acest motiv merge pus în ușa frigiderului, sau în orice caz într-un loc în care să nu depășească 15°C într-o pungă închisă la culoare, deoarece altfel va germina.
Timpul de păstrare în frigider al chardului este de 10 până la 14 zile. Este recomandat ca înainte de a-l depozita, să verificați ca niciuna dintre frunzele sale să nu fie deteriorată. El nu trebuie depozitat umed.
Roșiile, ciupercile și salata verde sunt alimente care rezistă mai puțin timp proaspete chiar și atunci când sunt refrigerate. Roșia durează 4 până la 7 zile, salata verde durează 3 până la 5 zile și, în cele din urmă, ciupercile rezistă 3 până la 4 zile.
Țelina la rândul său, poate fi depozitată în frigider timp de 14 zile.
Timpul de păstrare al brocoli-ului în frigider cu depozitarea adecvată, este de 3 până la 5 zile.
Castraveții și morcovii odată amplasați în compartimentul corespunzător din frigider au ca timp de păstrare 10 până la 14 zile.
În ceea ce privește spanacul, trebuie să aveți o grijă deosebită atunci când îl țineți la frigider, timpul de păstrare al acestuia variază de la 7 la 14 zile. Acest timp de păstrare este valabil și pentru mazăre, dovlecei și fasole.
În cele din urmă, fasolea verde, această legumă poate rezista 7 până la 10 zile la frigider.