Originar din orașul Haarlem din Olanda, acest ulei este un amestec de substanțe ale căror acțiuni sunt recunoscute pentru tratarea multor probleme de sănătate. Luat frecvent împreună cu un stil de viață sănătos însoțit de o dietă variată, echilibrată și de activitate sportivă regulat, putem evidenția beneficiile acestui ulei pentru organismul nostru.
Uleiul de Haarlem: un produs istoric!
Uleiul de Haarlem a fost dezvoltat în jurul anului 1696 în orașul Haarlem, de unde și numele, de către alchimistul Claas Tilly. Acest ulei este legat de istoria alchimiei olandeze, este compus din ulei de in, sulf și terebentină. Inițial a fost folosit pentru acțiunile sale în probleme legate de rinichi și vezica urinară. Datorită acestor puteri, a căpătat multă notorietate la sfârșitul secolului al XVII-lea.
Compoziția uleiului de Haarlem:
- 16% sulf organic neoxidat
- 80% ulei esențial de terebentină de pin
- 4% ulei de in
Ceea ce este interesant de știut este că combinația celor 3 elemente menționate mai sus are proprietăți detoxifiante și antiinflamatoare.
Sulful este un nutrient ce se regăsește printre altele în crustacee, crucifere, fructe oleaginoase, și care ajută la asimilarea corectă a calciului de către oasele noastre, reducând astfel riscul de osteoporoză. Are și o importantă acțiune de detoxifiere, în special la nivelul ficatului și rinichilor și joacă un rol energetic și anti-oboseală asupra organismului nostru. Compușii sulfatați permit în special formarea de proteine.
În ceea ce privește uleiul esențial de terebentină de pin, acesta este recunoscut ca având proprietăți diuretice, facilitând astfel eliminarea toxinelor. În combinație cu sulful, are efect antiinfecțios recunoscut și deosebit de activ asupra tractului bronșic, urinar și biliar.
În cele din urmă, puterea uleiului vegetal din semințe de in stă în lipsa colesterolului și în doza sa excelentă de omega-6 și omega-3. Un raport foarte bun care aduce acești doi acizi grași esențiali în organismul nostru și are astfel o acțiune antiinflamatoare.
Beneficiile uleiului de Haarlem
Acțiune asupra reumatismului si poliartritei reumatoide: asocierea efectului antiinfecțios cu aportul de sulf ca oligoelement (cartilajele și articulațiile sunt bogate în acesta) și creșterea corticosteroizilor naturali reduc inflamația și permit regenerarea țesuturilor. O capsulă pe zi poate ajuta în rezistența mai bună asupra atacurilor cauzate de poluare și stres, pentru a ajuta la recăpătarea unui echilibru energetic bun.
Acțiune antiinfecțioasă: terebentina și sulful sunt antiinfecțioase deosebit de active pentru căile bronșice, urinare și biliare.
Decongestionarea sistemului ORL: beneficiile uleiului de Haarlem în infecțiile legate de sistemul ORL (bronșită, otită, angină, sinuzită, pectorală, etc.) nu mai trebuie demonstrate. Sulful prezent în acest ulei face posibila lupta împotriva agresiunilor mediului care afectează sistemul respirator. Fumatul, poluarea aerului sau gazele de evacuare afectează treptat sistemul respirator. Acest lucru duce adesea la hipersecreții care blochează treptat sinusurile sau bronhiile.
Îngrijirea pielii și părului: aminoacizii cu sulf sunt unul dintre constituenții esenţiali ai keratinei. De aceea, trebuie utilizat frecvent pentru a avea un păr frumos și sănătos. Uleiul de Haarlem, care este deosebit de bogat în sulf, poate, prin urmare, să suplimenteze o dietă dezechilibrată și să ofere nutrienții necesari pentru un păr sănătos. În plus, se știe că reduce leziunile pielii asociate cu psoriazis.
Detoxifierea ficatului și a rinichilor: sulful induce o creștere a superoxidului dismutazei, un antioxidant puternic care se găsește în mod natural în organism. De asemenea, permite formarea glutationului, un alt antioxidant foarte puternic. Din acest motiv, și datorită faptului că sulful amplifică și acțiunea altor antioxidanți, uleiul de Haarlem este cunoscut că fiind un stimulator al procesului de detoxifiere a ficatului și a rinichilor. Printre numeroasele sale active, favorizează eliminarea substanțelor precum amoniacul și toxinele. De asemenea, are o acțiune în eliminarea metalelor grele din organism.
Prin urmare, se poate spune că uleiul alchimiștilor și în special sulful pe care îl conține face posibilă detoxifierea organelor eliminatoare precum ficatul și rinichii. Evacuează mai ușor substanțele nocive.
Acțiune de slăbire: uleiul de Haarlem nu va acționa direct în pierderea în greutate. Însă cu toate acestea, va fi o completare utilă pentru a ajuta organismul în această direcție. Acțiunea sa detoxifiantă îmbunătățește eficacitatea reechilibrării alimentare prin promovarea eliminării toxinelor care împiedică buna funcționare a organelor.
Deparazitator: uleiul de Haarlem și dovedit eficiența în procesul de deparazitare. Cei drept, are o acțiune de curățare a paraziților nedoriți din intestine. De asemenea, este foarte des folosit în domeniul veterinar la pisici, câini și chiar cai.
Mod de administrare
Uleiul de Haarlem ambalat în capsule: se iau 1 sau două capsule pe zi cu 150 ml apă călduță. Se recomandă administrarea medicamentului cu 15-30 minute înainte de masă.
Ulei disponibil și sub formă lichid – în sticlă: există și ulei de haarlem sub formă de picături, ambalate în general în sticle mici. Este recomandat în special pentru uz extern precum înțepături de insecte, probleme ale pielii, arsuri etc. Se aplică un tampon de bumbac înmuiat în ulei asupra zonei afectate.
Precauții și contraindicații pentru uleiul de Haarlem
A nu se utiliza fără aviz medical la copiii sub 15 ani.
Uleiul de Haarlem este contraindicat persoanelor alergice la ouă și produse cu sulf.