Această rețetă de pâine cu germeni este foarte veche și se spune că a fost creată de esenieni, sau de așa zișii nazarineni, o comunitate religioasă evreiască care a trăit în secolul al II-lea î.Hr., în zona Mării Moarte, din care se spune că se trage Iisus Hristos. Cu toate acestea, simplitatea fabricării sale este surprinzătoare. Nu conține drojdie sau faină. Rețeta de pâine implică de obicei utilizarea cerealelor încolțite, fără să fie supusă la temperaturi ridicate, așa cum se întâmplă în cazul coacerii.
Caracteristicile și beneficiile pâinii eseniene
Pâinea eseniană se face din cereale (grâu, in, hrișcă, secară, orz, orez etc.). Dar, spre deosebire de cea obișnuită, cerealele folosite nu sunt transformate în făină, ci sunt încolțite. De asemenea, evitarea coacerii la temperaturi de peste 42°C permite o păstrare mai bună a nutrienților prezenți în cereale. În plus, folosirea doar a cerealelor germinate este o virtute a acestui aliment, deoarece devine moale și, prin urmare, mai ușor de digerat. Este bogată în flavonoide și fibre și, în funcție de semințele alese, se poate consuma o pâine hrănitoare fără gluten. Mai mult, atunci când sămânța germinează, se întâmplă ceva minunat! Conținutul de vitamine crește masiv. De exemplu la grâu, cantitatea de vitamina C se înmulțește cu 6! Iar vitaminele din grupele A și B nu sunt distruse. Prin urmare, este un formidabil rezervor de elemente nutritive pentru organismul uman.
Mai mult, în pâinea eseniană din cereale nu există grăsimi sau zaharuri rafinate. Indicele glicemic rămâne scăzut, ceea ce îl face un aliment interesant pentru diabetici. Așadar, beneficiile pâinii eseniene sunt nenumărate. Este un aliment viu, bogat și complet. Aceasta este o alternativă excelentă la pâinea albă industrială, care este consumată în exces în țara noastră.
În continuare, vom vedea cum o pregătim acasă și cum ne putem bucura de toate calitățile și de gustul său delicat.
Rețetă de pâinea eseniană făcută în casă
Pentru a pregăti pâinea esenienilor după o rețetă cât mai apropiată de cea originală, este nevoie de următoarele ingrediente:
- 150 de grame de grâu
- 150 g de boabe de soia
- 150 de grame de hrișcă
- 150 de grame de orz
- 150 de grame de mei
- 150 de grame de linte
- 1 linguriță de sare
- ulei de măsline extravirgin după preferințe
Mod de preparare:
- Se înmoaie cerealele într-un castron mic timp de 12 ore. La sfârșitul celor 12 ore, se clătesc cu grijă și pun într-un germinator.
- Se lăsa la germinat 2-3 zile (timpul variază în funcție de temperatura camerei, precum și de cerealele alese). În fiecare seară, se clătesc bine sub jet de apă pentru a preveni putrezirea și pentru a continua să-și mențină germinarea.
- După încolțirea cerealelor, înainte de a le amesteca, se clătesc și scurg bine.
- Se pasează germenii până se obține o pastă omogenă. Se adaugă uleiul de măsline și sarea. În funcție de preferințe, se pot adăuga ierburi tocate aromatice proaspete sau uscate.
- Se adăugă puțină apă caldă, puțin câte puțin, în aluat, amestecând în același timp, pentru a obține o textură omogenă.
- Cu mâinile umede, se iau porții mici de aluat și se modelează. Apoi, cu ajutorul unui cuțit ascuțit, se taie în felii groase de 3 cm înălțime și 10 cm lungime: cu cât bucățile de aluat sunt mai mari, mai grase și mai înalte, cu atât vor dura mai mult până se deshidratează.
- Se acoperă cu un tifon sau o plasă de țânțari și se coace afară într-o zi frumoasă și însorită.
- O alternativă la uscarea în soare, este folosirea unui uscător până când se obține consistența dorită sau folosirea cuptorului la o temperatură de 40° C.
- După, pâinea este gata de consum.
Notă*
Pâinea coaptă la soare și pâinea esenienilor poate fi păstrată câteva zile la temperatura camerei, într-o pungă de hârtie. De asemenea, se poate păstra și la frigider.