Valul de caniculă din această vară afectează foarte mult oamenii, dar nu numai. Unele animale suferă și mai mult de pe urma acestuia, aceasta este în orice caz observația medicilor veterinari. Dar broaștele țestoase, care sunt în mare parte specii de apă, suferă și ele de căldură? Răspunsul, îl vom afla împreună din materialul următor!
Broaștele țestoase suferă de căldură?
Da, țestoasele suferă de căldură, deoarece, spre deosebire de mamifere, nu au un mecanism de termoreglare, și prin urmare, este esențial ca temperaturile din habitatul lor să nu crească peste anumite limite, sau dimpotrivă, să nu scadă prea mult iarna. Temperatura ideală pentru o broască țestoasă, va depinde de specia sa și de momentul zilei.
Spre exemplu, o țestoasă europeană precum Hermann are nevoie de aproximativ 20 °C până la 25°C în mijlocul zilei și preferă să doarmă la o temperatură situată în jurul valorii de 15°C. În plus, uneori hibernează iarna, iar atunci va fi necesar să le menținem o temperatură mai scăzută de 10°C. În schimb, o țestoasă africană precum Sulcata nu hibernează deloc și trăiește normal în jurul valorii de 30°C până la 32°C. Noaptea, chiar dacă este rezistentă, este mai bine să evităm scăderea temperaturii până la valoarea de 20°C.
Cum să protejăm țestoasele de căldura excesivă a verii?
Primul lucru pe care trebuie să-l facem pentru a ajuta țestoasa să nu sufere prea mult din cauza căldurii excesive, este să îi amenajăm un spațiu potrivit, cu niște zone răcoroase și umbrite. Țestoasa noastră va aprecia și să aibă un loc compus din pământ și nisip, pentru a putea săpa și crea zone de adăpost. O parte va trebuie amenajată cu iarbă, astfel încât țestoasa să poată pășuna după bunul plac.
Țestoasa noastră are nevoie de adăpost sau, în caz contrar, tufișuri și stânci mici sub care să se ascundă și răcori. Zona cu apă trebuie să fie și acesta suficient de mare pentru ca broasca țestoasă să se poată hidrata în mod corespunzător, să se scalde și să intre complet în ea, dar cu un nivel suficient de scăzut pentru a evita înecul. Ar trebui să schimbăm apa și să curățăm regulat iazul sau rezervorul.
În ceea ce privește hrănirea țestoasei vara, recomandate ar fi fructele și legumele: totuși, ar trebui să le alegem pe cele potrivite pentru ea. Experții sugerează câteva alimente preferate precum pepenele verde, cicoarea, andiva căpșunile, pepenele galben și varza.
Sfat
Chiar dacă țestoasele suferă de căldură, cu siguranță nu le putem face să trăiască în întuneric. Deoarece, fără expunere la razele UV, aceste animale nu pot folosi calciul pentru a menține o carapace sănătoasă. Prin urmare, în orele mai răcoroase ar trebui să le ajutăm să experimenteze lumina soarelui.
Ideal este să le ținem într-un spațiu orientat spre nord, sau alternativ să construim un mic adăpost din cărămidă care să fie util și în caz de vreme rea.