Buzele sunt foarte fine, sensibile și vulnerabile, care necesită o îngrijire minuțioasă și atentă. Bolile gurii pot indica probleme grave de sănătatea, și prin urmare, este necesar să urmați o îngrijire corespunzătoare a buzele, la apariția primelor simptome ale unei boli, trebuie să urmați un tratament de urgență, și nu amânați rezolvarea problemelor. Chiar dacă nu apar simptome supărătoare, unele virusuri se poate transforma în cele din urmă într-o boală gravă a buzelor.
Cuprins
Cum să te protejezi de această problemă?
Foarte frecvent alergiile apare datorită unor factori precum parfumuri, conservanţi prezenţi în rujuri, coloranţi sau balsamuri pentru buze. Alţi factori de risc sunt pasta de dinţi (pe bază de propolis), apa de gură, alimentele (citricele) şi materialele din care sunt realizate lucrările dentare.
Alergii pe buze – cauze și simptome
Aceste inflamații și umflăturii care apar la nivelul gurii sunt denumite în limbaj popular „buze crăpate”. Boala este denumită științific „cheilita alergică de contact” – ceea ce înseamnă ca este o afecțiune a gurii, care se produce în majoritatea cazurilor la contactul cu diferite tipuri de stimuli și agenți alergeni. Cele mai iritante substanțe pentru pielea buzelor se regăsesc în compoziția machiajelor, diverselor geluri și ape de gură dar și în pastele de dinți. De asemenea, orice produs alimentar poate acționa ca un alergen. În plus, obiectele din plastic pot provoca alergii care afectează pielea (care ating gură, de ex. periuța de dinți, stilou, etc.) sau cele din metal (în anumite instrumente muzicale, pipe pentru fumat sau narghilele, etc.).
Cea mai comună formă de cheilita se manifestă prin buze crăpate, descuamate, în special în sezonul rece, fiind afectată în general buza inferioară (de jos), deoarece în general aceasta este mai proeminenta și este expusă prima factorilor de mediu. Netratata corespunzător, cheilita poate fi asociată cu senzația de arsură, durere și pot apărea chiar și sângerări.
Care sunt principalele semne ale unor alergii pe buze înainte de a se dezvolta boala, care variază de la forme uşoare până la severe?
Cea mai frecventă reacție alergică începe cu o mâncărime ușoară în urma infectării cu virusul herpes. Puțin mai târziu, apar mici erupții cutanate (similare urticariei), vezicule, endem ușor roșeață și umflături, și chiar și crăpături după un anumit timp. Procesul se extinde pe toată suprafața roșului buzelor, dar trece obligatoriu și pe tegument, delimitarea dintre cele două structuri devine imprecisă. Există și o formă de cheilită de contact pigmentată, în cadrul căreia, după vindecarea leziunilor caracteristice rămâne o zonă pigmentată.
Cum se tratează inflamația buzelor?
Primul pas care trebuie realizat pentru scăpa de orice fel de alergie apărută la nivelul buze este să luați un antihistaminic. Al doilea pas (și obligatoriu), este să mergeți la un consult medical, la un doctor alergolog pentru a identifica agentul care provoacă umflăturile.
În cazul apariției simptomelor inflamațiilor la nivelul buzelor puteți utiliza, în plus, față de medicamente, comprese și creme hidratante pentru a elimina problema pielii uscate. Pentru vindecarea inflamațiilor este indicat să folosiți rujuri igienice speciale cu extract de aloe vera și bumbac. Pe timpul nopții puteți aplica în zona buzelor afectate orice fel de cremă regeneratoare (precum d-pantenol).
Aflați care este cauza alergiilor de pe buze, fiți foarte atenți și încercați să evitați orice contactul cu agentul cauzator al alergiei.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.