Home Afaceri, Nou Care este diferența dintre dividende și profit?
AfaceriNou

Care este diferența dintre dividende și profit?

Urmareste-ne pe Google News

 Dividendele și profitul sunt o reprezentare structurată a situației performanței financiare și economică a unor entități juridice: Societățile cu Răspundere Limitată (S.R.L.) și Societățile pe acțiuni (S.A.). În consecință, investitorii, creditorii și alți acreditori existenți sau potențiali, au nevoie de aceste informații pentru a-i ajuta să evalueze perspectivele viitoarelor intrări nete de numerar în companie. Termenii dividende și profit par a fi similari, dar din punct de vedere tehnic sunt diferiți. Prin urmare, în cele ce urmează, vom vedea ce înseamnă dividende și profit, precum și care este diferența dintre aceștia.

Definiție: dividende

În latină cuvântul dividende provine de la „DIVIDENDUS”, ceea ce înseamnă că trebuie împărțit. Dividendele fac parte dintr-o distribuire a profitului sau a venitului unei societăți de către acționarii săi. Cu alte cuvinte, dacă o companie reușește să obțină un profit la sfârșitul anului fiscal, poate decide să împartă o parte din acest profit între acționarii săi. Această împărțire este constituită dintr-o sumă de bani stabilită anterior de fiecare proprietar de acțiuni.

Există două tipuri de dividende, printre care: dividende plătite în bani – sunt dividendele care intra in posesia acționarilor in numerar; Dividende plătite în acțiuni – Acestea nu sunt dividende, dar pot fi privite ca dividende, întrucât profitul companiei este transmis acționarilor, sub formă de acțiuni.

Definiție: profit

Profitul este venitul adus de capitalul utilizat într-o întreprindere, reprezentând diferența dintre încasările efective și totalul cheltuielilor aferente. Altfel spus, acest venit este partea de bani rămasă după investiția făcută pentru a oferi bunuri și servicii realizate efectiv în fiecare an fiscal. Deci, această sumă de bani rămasă este distribuită numai în cazul în care există profituri.

Există patru tipuri de profit, printre care: Profitul brut – partea ce rămâne din venitul total după ce s-au micșorat cheltuielile de producție; Profitul net – este partea din profitul brut care rămâne după ce au fost deduse dobânda la capitalul propriu al întreprinzătorului, salariul ca recompensă pentru activitatea sa, arenda și chiria pentru terenul și clădirea care îi aparțin, impozitele și taxele ce se suportă direct din profit; Profitul normal, legitim sau justificat – reprezintă remunerarea serviciilor întreprinzătorului, recompensa sa pentru priceperea sa și răspunderea pe care și-o asumă, prima pentru risc si incertitudine și Profitul pur sau supraprofitul – care este generat de împrejurări deosebite, care nu au legătură cu activitatea întreprinzătorului. Este obținut de acei întreprinzători care au o poziție de monopol în producerea și/sau vânzarea produselor.

Diferențe între dividende și profit

Dacă luăm ca repere caracteristicile de mai sus a celor doi termeni, evidențiem următoarele diferențe sau deosebiri:

  • Profitul este o necesitate pentru orice companie a cărei ținte este să crească, însă pe de altă parte, dividendele nu sunt, astfel încât acestea pot fi plătite ca o rentă pentru acționari.
  • Dividendele pot fi previzibile și acordabile, în timp ce valoarea profiturilor pot fi mult mai imprevizibile.
  • În cazul în care nu există profit și dividendele nu pot fi împărțite, ele se acumulează de obicei cu scopul de a fi distribuite în viitor.
  • Profitul nu impune existența dividendelor, cu toate acestea, atunci când vorbim de dividende, este necesar să existe profituri și că cea mai mare colectivitatea stabilește că profiturile sunt distribuite între asociați sau, dimpotrivă, nu sunt distribuite (prin prevederi legale, ex. absorbirea pierderilor etc.).
Comentarii pe Facebook
Acordă o notă acestui articol!

Author

ThePOC

error: Content is protected !!