Milia sau punctele de grăsime din piele, sunt inofensive și totuși inestetice. Vă vom explica ce este această boală, de ce apare și cum să scăpați de ea.
Cuprins
Ce este milia?
Milia reprezintă chisturi de mici dimensiuni, albe sau gălbui, dure la atingere, cu o suprafață netedă de 0,5-3 mm în diametru. Miliile sunt umplute cu cheratină, o proteină care se găsește în celulele țesutului pielii, părului și unghiilor. Formațiunile sunt vizibile sub forma unor excrescențe mici, ce se aseamănă la exterior cu boabele de mei, care se reflectă în numele latin: milium, sau „mei”. Erupțiile cutanate sunt adesea multiple, pot crește treptat în dimensiune. De obicei, nu provoacă niciun disconfort la om.
Aceste chisturi apar atât pe pielea normală sănătoasă, cât și pe pielea afectată (cu vânătăi, escoriații, răni, arsuri). În plus, ele sunt adesea observate la pacienții care suferă de boli de piele cu vezicule (epidermoliza buloasă porfirie cutanată tardivă, pemfigoid bulos, etc.)
De ce apare milia?
Motivul principal pentru apariția punctelor de grăsime nu a fost pe deplin elucidat. Experții presupun o predispoziție ereditară. Adesea, mai mulți membri ai familiei sunt afectați. O altă presupunere este cea legată de perturbarea mecanismului natural de exfoliere a particulelor moarte din piele. Atunci când acest proces eșuează, ele se acumulează pe suprafața pielii, înfundând canalele glandelor sebacee, care se înfundă, și așa apare milia.
De asemenea, se mai crede că această afecțiune este declanșată de tulburările care apar la nivelul tractului gastro-intestinal.
În plus, dermatologii bănuiesc faptul că milia este o consecință a modificărilor hormonale din organism – de exemplu, în timpul pubertății, sarcinii sau menopauzei.
O ultimă presupunere a dermatologilor în ceea ce privește apariția punctelor albe pe pielea din jurul ochilor, este legată de expunerea la radiațiile ultraviolete.
Câte tipuri de milia există?
Există două tipuri de milia, și anume:
- Milia primară
- Milia secundară
Pe deoparte, milia primară apare brusc și fără o cauză anume. Pe de altă parte, milia secundară apare din cauza diferitelor boli. De exemplu, arsurile solare sunt o posibilă cauză a apariției miliilor secundare.
Cum este diagnosticată milia?
Dermatologii studiază atent posibilele modificări ale pielii folosind percepția vizuală sau folosind un dermatoscop (lupă specială folosită de dermatologi). Asta înseamnă că aceștia nu pot să confunde milia cu negul, moluscum contagiosum, papilomul, comedonul, sau cu siringomul, care uneori se formează și pe față și sunt asemănătoare între ele.
Cum se elimină milia de pe față?
Pentru a scăpa de erupțiile neplăcute, se folosesc mai multe metode, dar scopul lor este aceeași: deschiderea fiecărei milii și îndepărtarea conținutului acesteia. Prin urmare, cele mai simple metode de îndepărtare sunt cele în care se folosesc un ac subțire de unică folosință sau un instrument special, sau o chiuretă. De asemenea, terapeutul poate folosi un bisturiu, laser sau un electrocoagulator pentru îndepărtare. Opțiunea specifică va fi aleasă de medicul curant în funcție de numărul și de zona punctelor albe, precum și de dimensiunea și de tipul de piele al fiecărui pacient în parte.
Milia poate fi eliminată în casă?
Spre deosebire de coșuri, milia nu are un canal la suprafața pielii, așa că nu poate fi stoarsă sau spartă. Dacă încercați să o eliminați singuri, vă pot apărea cicatrici și leziuni ale pielii, mai ales în zona delicată a ochilor, așa că cel mai bine este să lăsați totul pe seama profesioniștilor. În multe cazuri, milia dispare de la sine după câteva săptămâni sau luni. Cu toate acestea, dacă afecțiunea persistă, este recomandat să apelați cu încredere la un medic dermatolog, care vă poate ajuta cu extracția.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.