Home Sănătate, Nou Care este diferența dintre ketoprofen și ibuprofen?
NouSănătate

Care este diferența dintre ketoprofen și ibuprofen?

Urmareste-ne pe Google News

Ketoprofen și ibuprofen… Care este diferența dintre cele două medicamente analgezice sau antiinflamatoare? Haideți să o descoperim printr-o analiză clară!

Ce este ketoprofenul?

Ketoprofenul este un medicament antiinflamator nesteroidian (AINS) derivat din acidul propionic. Efectul său este pur analgezic, antipiretic și de agregare a plachetelor sangvine. Sintetizat pentru prima dată în Franța în 1967, ketoprofenul acționează prin inhibarea sintezei prostaglandinelor la 15 minute după administrare și este eliminat din organism prin urină și fecale.

Ketoprofenul este comercializat sub diferite denumiri comerciale, inclusiv Oki, Ketodol, Artrosilene și Fastum Gel. Medicamentul este utilizat pentru tratamentul artritei, osteoartritei și spondilitei și este contraindicat la pacienții care sunt sensibili la substanța activă sau sunt predispuși la orice boală de stomac, inimă sau plămâni sau probleme de coagulare a sângelui. Doza recomandată la adulți, este de aproximativ 150-200 mg pe zi.

Ce este ibuprofenul?

Ibuprofenul este un ingredient activ care aparține, de asemenea, familiei AINS (medicamente antiinflamatoare nesteroidiene). Ibuprofenul împiedică organismul să producă o cantitate mare de prostaglandine atunci când există o afecțiune sau o rană, calmând orice tip de durere: de la migrene, la dismenoree și până la dureri de dinți. În plus, este utilizat pe scară largă în tratamentul bolilor reumatice. Acest medicament acționează prin inhibarea enzimei ciclooxigenază și este perfect absorbit din tractul gastrointestinal.

Ibuprofenul e comercializat sub mai multe nume, printre care Advin, Motrin, Nurofen, Ibutop Gel și este disponibil într-o gamă de formule diferite: ibuprofen gel sau ibuprofen drajeuri, capsule moi sau comprimate filmate, care pot fi administrate cu apă. Este contraindicat tuturor pacienților care sunt sensibili la substanța activă. Doza zilnică maximă nu trebuie să depășească 3 comprimate filmate pe zi, fără sfatul medicului (1200 mg pe zi).

Care este diferența dintre ketoprofen și ibuprofen?

Principala diferență dintre ketoprofen și ibuprofen este structura chimică a fiecărui medicament. La fel ca multe alte substanțe organice, ambele medicamente sunt făcute dintr-un amestec de atomi de carbon, hidrogen și oxigen, dar acești atomi din fiecare medicament apar în orientări și proporții diferite. Formula chimică a ibuprofenului este C13H18O2, în timp ce formula ketoprofenului este C16H14O3.

A doua diferență dintre ketoprofen și ibuprofen este eficacitatea disproporționată a celor două medicamente. Conform studiilor medicale efectuate, Ketoprofenul are o eficacitate mai mare pentru pacienții cu migrene decât Ibuprofenul.

O a treia diferență dintre ketoprofen și ibuprofen sunt efectele secundare pe care le produce fiecare medicament în parte. Ibuprofenul are mai puține efecte secundare decât celelalte ingrediente active din familia AINS, având un efect mai puțin dăunător pentru sănătatea stomacului decât celălalt ingredient activ, ketoprofenul. Cu toate acestea, ketoprofenul pe deoparte, poate provoca reacții adverse severe, cum ar fi dureri de cap, dificultăți de somn și dezvoltarea de răni bucale. Iar ibuprofenul pe de altă parte, poate provoca reacții adverse severe, cum ar fi confuzie, agresivitate sau roșeață a ochilor.

De asemenea, o altă diferință dintre ketoprofen și ibuprofen este disponibilitatea în farmacii. Ibuprofenul este ușor disponibil în întreaga lume atât sub formă de rețetă, cât și fără prescripție medicală. Ketoprofenul este disponibil în multe țări ca medicament pe bază de rețetă, dar nu este întotdeauna disponibil fără rețetă. De asemenea, ketoprofenul este uneori utilizat în medicina veterinară, în timp ce ibuprofenul nu este, deoarece este toxic pentru multe animale.

Care sunt asemănările dintre ketoprofen și ibuprofen?

Ketoprofenul și ibuprofenul sunt două medicamente relativ identice. Ambele sunt AINS (antiinflamatoarele nesteroidiene) care, în majoritatea cazurilor sunt folosite pentru ameliorarea atacurilor de migrenă. Prin urmare, cele două sunt de obicei prescrise pacienților cu artrită, febră, leziuni și dureri din cauza menstruației.

Comentarii pe Facebook
Acordă o notă acestui articol!

Author

ThePOC

error: Content is protected !!