Home Cultural Care este diferența dintre lege și decret?
Cultural

Care este diferența dintre lege și decret?

Urmareste-ne pe Google News

Care este definiția unei legi, dar a unui decret? Care este diferența între lege și decret? În acest articol vă explicăm care este diferența dintre lege și decret pentru a înțelege caracteristicile celor doi termeni importanți din domeniul dreptului.

Lege – definiție

Regulă imperativă stabilită de autoritatea supremă. Modificare cu caracter regulat care intervine într-un fenomen, într-un proces etc., exprimând esența lui.

În politică și drept legile reprezintă regulile scrise de conduită ce descriu sau reglează relații specifice între persoane și organizații, ca și măsurile punitive asupra celor ce încalcă aceste reguli de conduită. În dreptul românesc,o legeeste o regulă stabilită de parlament (Adunarea Națională a Deputaților și Senatul, care deține puterea legislativă și care reprezintă poporul.) O lege se aplică tuturor și definește drepturile și obligațiile fiecărei persoane.

Constituția României prevede că cetățenii au dreptul să inițieze proiecte de lege, susținute cu o listă cu cel puțin 100.000 semnături (art. 74 alin. (1) din Constituție).

Decret – definiție

Decretul este o normă juridică, de obicei, emisă de către un șef de stat (cum ar fi președintele unei republici sau a unui monarh), în conformitate cu anumite proceduri (de obicei, stabilite într-o constituție). Decretul se mai definește ca actul prin care se stabilesc dispoziții generale obligatorii sau prin care se reglementează anumite situații juridice. Termenul particular utilizat pentru acest concept poate varia de la o țară la alta.

În exercitarea atribuțiilor sale, Președintele României emite decrete care se publică în Monitorul Oficial al României. Nepublicarea atrage inexistența decretului.

Diferența dintre lege și decret

Fiecare decret este parte a legii, însă, cu toate acestea nu este lege, deoarece reprezintă o decizie emisă de o autoritate supremă (președinte sau prim-ministru), și nu de Parlament, singura autoritate legislativă. Cu alte cuvinte,legile sunt emise de către parlament, în timp ce decretele de către guvern.

Legea este mai importantă decât decretul în ierarhia normelor din dreptul românesc. Un decret este un act de aplicare a unei legi. El poate fi contestat de o terță parte în termen de două luni de la data publicării sale în Monitorul Oficial. Un decret poate fi abrogat sau modificat printr-un alt decret, iar pentru a anula o lege, trebuie adoptată o altă lege.

5/5 - (1 vote)

Author

ThePOC

error: Content is protected !!