Știm cu toții că pâinea din cereale integrale este într-adevăr mai benefică pentru sănătatea noastră. Dar cum se diferențiază corect pâinea albă de pâinea integrală? În acest articol vom dezbate acest subiect pentru a ne ajuta să distingem cu adevărat pâinea albă de painea integrală.
Cuprins
Pâine albă și pâine integrală: Diferențe
Deseori auzim termenii „pâine albă” și „pâine integrală” folosiți în cazul pâinii. Foarte mulți dintre noi tindem să credem că sunt la fel, însă cu toate acestea, există mici diferențe între aceste alimente. Ambele pâini sunt foarte sănătoase, însă pâinea integrală este mai nutritivă decât pâinea albă, deoarece conține mai multe vitamine, fibre și săruri minerale. Distingerea acestora nu este dificilă, trebuie doar să cunoaștem caracteristicile fiecăreia.
Pâinea albă
Pâinea albă este realizată din făină albă, mai exact dintr-o făină de grâu din care tărâțele și straturile de germeni au fost îndepărtate din fructele întregi de grâu, ca parte a procesului de măcinare sau măcinare a făinii. Când tăiem această pâine, vedem că arată albă și pufoasă.
Consumul de pâine albă este foarte popular în Romania, deoarece este foarte gustoasă și aspectuoasă în același timp.
Pâine integrală
Această pâine este făcută din grâu integral sau un amestec de grâu comun și făină integrală, care mai este cunoscută și sub numele de făină Graham, deoarece a fost inventată de Sylvester Graham, nutriționist care a luptat pentru utilizarea acestui tip de făină pentru a avea o alimentație mai sănătoasă. Făina integrală de grâu este o făină de grâu măcinată care conține bobul și tarâța. Este considerată ca fiind o faină nerafinată.
Toată făina integrală are o culoare închisă, așa cum rezultă din măcinarea grâului întreg. Până acum 150 de ani, majoritatea făinurilor erau de acest tip.
Atunci când o tăiem, vedem că culoarea ei este maro cu pete întunecate. Este mult mai hrănitoare decât cea anterioară, deoarece are inclusă tărâța cu cele 5 straturi ale sale. Bobul integral de grâu este alcătuit dintr-un prim strat exterior sau epidermă, al doilea strat numit pericarp, un al treilea endocarp, al patrulea testa și un al cincilea aleuronic. Iar datorită prezenței tuturor acestor straturi exterioare ale cerelealelor, pâinea integrală are un conținut ridicat de fibre care ajută la reglarea funcției intestinale, iar consumul său este asociat cu o prevalență mai scăzută a bolilor cum ar fi diabetul de tip 2 sau hipercolesterolemia.
Concluzie
Astfel, principala diferență dintre pâinea integrală și pâinea albă este acea că prima este făcută din grâu integral, iar a doua este făcută din făină rafinată, ceea ce face ca pâinea integrală să aibă o valoare nutritivă mai mare decât pâinea albă, deoarece este mai bogată în fibre, grupul de vitamine B și în săruri minerale.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.