Home Sănătate De ce răcim atât de des? – cauza principală
Sănătate

De ce răcim atât de des? – cauza principală

Răceala şi gripa sunt clasificate ca infecţii ale tractului respirator superior (IACRS) şi sunt cauzate, de regulă, de virusuri. Raceala comună este cea mai frecventă infecţie pe timpul anului. În funcție de anumite studii de piaţă, pacienţii adulţi cred că au avut două sau trei episoade de răceală în cursul unui an, iar cei care au intrat în contact apropiat cu copii au afirmat că au suferit mai multe episoade. Din cauza faptului că au un sistem imunitar incomplet dezvoltat, sugarii şi copiii pot suferi între 7 şi 10 episoade anuale.

Gripa este o boală respiratorie acută, apare brusc și este asociată cu febra. Responsabilul este virusul gripal. Sunt vizate în primul rând persoanele trecute de 65 de ani, femeile însărcinate, cei care au o problemă medicală gravă, bebeluşii şi copiii mici.

În timp ce apare răceala, simptomele sunt de obicei minore. Există mai mult de 200 de tipuri diferite de viruși capabili să declanșeze aceste simptome. Sunt semnalate peste 200 de virusuri ce pot cauza simptome asociate răcelii, dintre care amintim, pe lângă rinovirusuri, şi altele, cum ar fi: virusulul sinciţial respirator (5%), coronavirusul (10-15%), virusuri neidentificate (20-30%), alte virusuri identificate.

În ceea ce priveşte gripa, există trei virusuri sezoniere – A, B şi C -, primele două fiind cele mai comune şi incluse în vaccinurile sezoniere gripale. Trebuie precizat că virusurile gripale sunt în continuă mutaţie, de aceea compoziţia vaccinurilor gripale este revizuită în fiecare an şi actualizată pentru a ţine pasul cu evoluţia virusurilor.

În continuare, vă explicăm cauza principală a acestor două boli respiratorii, astfel încât să știți de ce răciți mai frecvent decât alții!

De ce răcim atât de des?

Pe lângă modificările bruște ale temperaturii, există un factor principal de risc care favorizează apariția răcelilor și gripei: sistemul imunitar slăbit sau imunitatea scăzută.

Imunitatea sau baza sistemului imunitar se află în interiorul intestinelor. Flora intestinală sau microbiota intestinală este pilonul principal al sistemului imunitar. Toate aceste bacterii, care însumează 100.000 de miliarde, formează ceea ce se numește microbiota intestinală. Împreună, acestea cântăresc aproximativ 1,5 kg și sunt de zece ori mai numeroase decât toate celulele corpului nostru. Funcționarea bună a sistemului intestinal stimulează celelalte sisteme ale corpului, printre altele, sistemul endocrin (imun). Prin urmarea, răceala sau gripa este tot o afecțiune a acestei condiții.

Cum se instalează infecțiile când sistemul imunitar este slabit?

Prezenţa virusului în organism declanşează răspunsul imunitar al organismului. Întrucât, prima barieră de apărare este sistemul imunitar sau mecanismul de apărare ale organismelor vii, atunci când acesta este slăbit, organismul nu poate face fața agenților patogeni. Odată ce virusul a trecut de această linie de apărare, pătrunde în celulă, unde se multiplică, apărând noi virusuri care invadează celulele din jur. Rezultatul răspunsului imun al organismului la invazia virală reprezintă, de fapt, simptomele răcelii şi gripei.

Cauza principală a slăbirii sistemului imunitar

Sistemul imunitar are capacitatea de a face fata tuturor infecțiilor, dacă acesta este îngrijit corespunzător. Principalul motiv pentru care răcim este alimentația deficitară în nutrienți, consumul de organismele modificate genetic (OMG-uri) și mai ales substanțele chimice introduse în produsele alimentare de pe piață, deoarece acestea slăbesc sistemul imunitar, iar în aceste condiții organismul nu mai este capabil să lupte cu infecțiile.

Organismele modificate genetic (OMG)

„OMG” este un pesticid sau un anti-fungic, introdus în fructe (sau vegetale) prin INGINERIE GENETICĂ… Dacă insecta consumă fructele, se otrăvește, deoarece această moleculă se găsește în stomacul (sau în intestinul său) și același fenomen are loc și la oameni…

Alimentele cu E-uri sau substanțe chimice

Consumul de alimente conservate chimic sau de hrană cu un conţinut mare de aditivi alimentari se poate face vinovat de dezechilibre la nivelul bacteriilor „bune” care colonizează intestinele. Acest lucru se explică prin faptul că aceste alimente sunt descompuse cu ajutorul unui anumit tip de bacterii, care au tendinţa de a se înmulţi exagerat, în detrimentul celor care nu sunt solicitate. Prin urmare, sistemul nostru imunitar este adesea slăbit și copleșit de agresiunea acestor aditivi alimentari. Printre substanțele chimice din alimente care scad biodiversitatea bacteriană se numără; carboximetilceluloza (E466), polisorbat 80 (E433), Butilhidrochinona terțiară (BHQT) sau E319, conservanți, coloranți chimici, și multe altele.

De ce răcim vara?

Răcelile sunt afecțiuni infecțioase care afectează tractul respirator superior (nas și gât) și apar de obicei în perioada rece a anului, dar acest lucru nu este întotdeauna o regulă. Atât rinovirusurile (mai frecvente iarna), cât și enterovirusurile (mai frecvente vara) se instalează practic tot din cauza sistemului imunitar distrus.

 

Comentarii pe Facebook
4.8/5 - (6 votes)

Author

ThePOC

error: Content is protected !!