Botezul este una dintre cele mai frumoase sărbători din viața copilului. Botezul este obligatoriu la ortodocși și recomandat să fie făcut când copilul este la vârstă fragedă. Majoritatea părinților decid să facă Botezul copilului după 40 de zile de la naștere, unii chiar la 3-6 luni.
Ei țin cont și de regulile bisericești, dar și de faptul cum va reacționa copilul atunci când va fi scufundat în apă. Ei vor ca pruncul să fie suficient de puternic pentru a trece peste momentul botezului, deoarece pentru el sunt anumite aspecte stresante. Se spune că la vârstă fragedă pruncul păstrează instinctul natural de întârziere a respirației, astfel rezistă mai bine atunci când este scufundat în apă. După vârsta de 3 luni își pierde această capacitate de menținere a respirației.
Obiectele de Botez
Un dar folosit în mod frecvent la Botezul pruncului este icoana de Botez. Aceasta este păstrată de părinții copilului și așezată pe peretele din camera copilului, deseori cât mai aproape de patul acestuia. Se spune că icoana îl protejează și îl apără de rele, îl ajută să aibă un somn liniștit. În alte familii, icoana de Botez se păstrează într-un loc sigur, plasată alături de alte icoane din casă. Acolo cei din familie se roagă mai ales atunci când au nevoie de ajutor sau se închină zi de zi, după cum le este obiceiul.
Hainele de Botez din țesături albe
Hainele de Botez ale copilului sunt păstrate de obicei toată viața. Acestea nu sunt folosite zi de zi, sunt considerate ca fiind speciale și de aceea sunt puse cu grijă într-o cutie, pentru a nu se deteriora. Prin urmare toate hăinuțele de la Botez – costumașul, scutecele, botoșeii, rochița și altele – sunt păstrate de familia pruncului.
De regulă hainele de Botez trebuie să fie albe deoarece ele simbolizează puritatea și nevinovăția. Albul este tradițional, este recomandat de tradiția creștină ortodoxă. Se spune că un prunc trebuie să fie îmbrăcat în alb indiferent că este fetiță sau băiat. Pruncul începe o nouă viață în Hristos și de aceea hainele trebuie să fie albe, ele simbolizînd hainele noi ale sufletului.
Prin urmare hainele de Botez este bine să fie realizate din țesături albe, astfel se va păstra o tradiție veche de secole. Hainuțele pot fi sau nu cu broderie, cu ornamente din dantelă, dar este important să fie din țesături naturale, pentru că acestea sunt perfecte pentru pielea sensibilă a bebelușului.
Părinții decid să păstreze hainele de Botez ale pruncului pentru ca acesta, când va crește, să le aibă ca amintire de la Botez.
Lumânările de Botez reprezintă lumina ce va fi adusă în sufletul pruncului botezat
Lumânările sunt simbolul credinței, iluminării, trăirii întru Hristos. Multe famlii păstrează lumânările de Botez toată viața. Oamenii cumpără lumânări botez foarte frumoase pe care după slujba de Botez le păstrează alături de icoana din casă. Sunt zile în care aprind o lumânare și se roagă, mai ales în anumite circumstanțe excepționale. Ei folosesc lumânările pentru ca rugăciunile să fie mai puternice. De regulă le aprind când copilul este bolnav, sau când își doresc să ia o decizie importantă pentru familia lor.
La catolici, lumânările se mai folosesc și cu ocazia Paștelui, deoarece în această religie se spune că există o conexiune între Botez, Moartea și Învierea lui Isus Hristos. Oamenii cred că lumina le apără copilul de orice rău. De asemenea lumânarea de Botez este folosită și la aniversarea copilului, în fiecare an.
Alte lucruri folosite la Botez sunt: pânza albă de mir, fașa, sticluța cu mir, un săpun și un prosop, sticla cu vin roșu, un prosop mare, o sticlă cu ulei, busuiocul și cruciulițele.
Busuiocul se folosește în ritualurile bisericești încă din cele mai vechi timpuri și de aceea este păstrat de oameni acasă, uscat. La Botez, părinții cumpără mai multe cruciulițe mici pe care le dăruiesc invitaților, în semn de apreciere, bucurie, că au participat la această zi specială din viața copilului. Oamenii primesc cruciulițele și le păstrează în casă, să le aducă noroc.