Consumul unor băuturi cu o aciditate excesivă în organism poate provoca probleme cronice de sănătate, în timp ce o hidratare alcalină poate ajuta la prevenirea acestor probleme. Mai mult, un consum regulat de băuturi acide în timpul zilei, atacă dinții care își pierd smalțul și devin mai sensibili. Soluția în acest sens, o reprezintă menținerea unui echilibru „bun” în corpul nostru bazat pe un consum de băuturi alcaline de 75% și băuturi acide de 25%. Prin urmare, ar trebui să evităm pe cât putem băuturile acide, în detrimentul celor alcaline. Dar care sunt aceste băuturi acide? Haideți să aflăm împreună!
Ce este gradul de aciditate sau PH-ul?
PH-ul unei băuturi este exprimat pe o scară logaritmică de la 0 la 14 de unități. Spre exemplu: apa „neutră” are un pH de 7 unități. Un pH mai mic de 7 indică faptul că apa este acidă, în timp ce un pH mai mare decât această valoare indică faptul că este o apă alcalină. Băuturile care scad sub un pH de 7 sunt considerate acide, iar cele de peste 7 sunt alcaline.
În repaus sau în afara consumului alimentelor sau băuturilor, saliva trebuie să rămână aproape de scara de pH neutru între 6,5 și 7,5. Acest lucru previne apariția bolilor și eroziunea smalțului dinților. Acizii pot fi găsiți în cavitatea bucală și pot cauza diferite boli ale sistemului digestiv, cum ar fi refluxul gastro-esofagian sau tulburările de alimentație, dar mai adesea se datorează consumului frecvent de alimente și băuturi foarte acide, mai ales dacă sunt băute o perioadă lungă de timp, fără a acorda salivei timp pentru a readuce pH-ul oral la un nivel neutru.
Care băuturi sunt acide?
Băuturi carbogazoase
Aceste băuturi carbogazoase au niveluri extrem de scăzute ale pH-ului, deoarece prin combinarea dioxidului de carbon cu apa se formează acidul carbonic, același lucru oferă o senzație de gură plină; nivelurile pH-ului ale celor mai bine vândute băuturi răcoritoare la nivel internațional variază de la 2,5 la 5. Dintre acestea regăsim nume, precum Cola, Sprite, Fanta etc.
Băuturi pentru sportivi
Unii oameni se gândesc la băuturile pentru sportivi ca la surse de energie și rehidratare, dar ceea ce nu știu este că natura lor acidă le-ar putea afecta sănătatea și deteriora dinții, deoarece majoritatea acestor băuturi au un pH care variază de la 2,2 la 3 unități, care sunt cu adevărat scăzute și, prin urmare, acide.
Suc de fructe
Fructele conțin vitamine și substanțe nutritive esențiale pentru corpul nostru atunci când sunt consumate întregi sau în sucuri naturale, dar atunci când cumpărăm sucuri ambalate multe dintre componentele lor se schimbă radical, făcându-le mai acide. pH-ul celor mai acide sucuri sunt, după cum urmează:
- Limonadă: pH de 2,0.
- Suc de afine: pH de 2,6
- Suc de grapefruit: pH de 3,1
- Suc de mere: pH de 3,2
- Suc de ananas: pH de 3,4
- Suc de portocale: pH de 3,5
Băuturi energizante
Băuturile energizante se adresează în principal tinerilor. Mai ales atunci când doresc să alunge oboseala. Dar băuturile energizante sunt suspectate de producerea unor reacții adverse, în special când sunt consumate în doze mari (generează tulburări ale somnului și ritmului cardiac, dureri de cap, hipertensiune…). Amintim că pH-ul bauturi energizante este foarte acid, în jur de 3 până la 4.
Cei cu gheață
În mod curios, un ceai obișnuit are un pH aproximativ de 7,2, dar echivalentul său „iced tea” are o aciditate mult mai mare, între 3,2 și 3,7 unități. Aceste ceaiuri cu gheață care au o aciditate crescută, cu siguranță vor schimba pH-ul din organism pentru perioade diferite de timp.
Apă carbogazoasă
Acidul conferă apei carbogazoase o aromă ușor acidulată. Nivelul pH-ului său este cuprins între 3 și 4. Apa carbogazoasă este considerată o băutură mai sănătoasă decât băuturile răcoritoare convenționale și consumul acesteia este în creștere. Însă cu toate acestea, studiile anterioare au arătat că un consum excesiv de apă acidulată cresc eroziunea smalțului dintelui.
Vin
Unele vinurile sunt mai puțin acide, au o valoare a pH-ului cuprinsă între 3.6 și 4.0, în funcție de soiul de struguri și zona de creștere, în timp ce printre cele mai acide au între 2,9 și 3,2 de unități. Vinul roșu având tendința de a avea mai puțină aciditate decât vinul alb. Cu toate acestea, în general, vinurile mai dulci vor avea mai mulți acizi adăugați pentru a-i echilibra dulceața, dar totul va depinde de prelucrarea sa.
Cafea
Cu un pH de 4 până la 5, cafeaua este ușor acidă, 4 fiind cel mai acid. Cu toate acestea, aciditatea sa depinde de diferiți factori. Dar și din punct de vedere chimic cafeaua este acidă, deoarece prezintă proprietăți acide, cum ar fi acidul clorogenic, taninurile și polifenolii. Mai mult, cofeina din cafea de multe ori provoacă eliberarea de mai mult acid gastric, provocând-le unor oameni iritații sau senzații de arsură la stomac.
Bere
Cu un pH situat intre 4.0 și 5.0, berea face parte din băuturile ușor acide. Berea din 100% malt de orz are un pH acid, deoarece în timpul fermentației nu numai etanolul este produs de drojdie. Se produc acizi organici (acetic, succinic…) și alți metaboliți, cum ar fi esteri de glicerol, alcooli superiori, cetone. Mai mult, uneori berea este îmbogățită cu acid în fabricile de bere, deoarece drojdia crește și trăiește mai bine într-un pH acid scăzut. În plus, mustul de bere are și el un pH acid.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.