Călușurile și bătăturile apar cel mai frecvent pe coatele câinilor de talie mare sau grele (de obicei, după câțiva ani) cu păr scurt și lung, deși pot fi observate și pe fese. Sunt văzute ca zone de piele îngroșată, aspră, uscată și de culoare închisă. Aceste zone dure sau groase ale pielii pot fi dureroase uneori, deoarece sunt în contact constant cu solul și cu diferite suprafețe pe care se așează sau se întinde câinele nostru. Deși sunt estetic frapante, călușurile nu sunt în general patologice, dar dacă le neglijăm, pot apărea complicații precum ulcerații sau infecții secundare, care necesită o atenție deosebită din partea medicului veterinar. Să aflăm cum să le prevenim și să le tratăm!
Apariția călușurilor și a bătăturilor la câini se datorează, în mod normal, unei presiuni constante într-o anumită zonă a corpului animalului, deoarece există un exces de greutate sau o frecare frecventă de suprafețe prea dure, de exemplu câinilor le place uneori să se întindă pe podele dure, cimentate sau cu gresie. Prin acest obicei, practic, la câine se activează un adevărat mecanism de apărare pentru a proteja osul (ulna) de stresul constant cauzat de contactul cu aceste suprafețe. Acesta este motivul pentru care se dezvoltă apoi călușurile sau bătăturile.
Ca întotdeauna, prevenirea este esențială pentru sănătatea animalului de companie. Cea mai bună măsură de prevenție este de a împiedica câinele nostru să se odihnească pe suprafețe dure. Atunci când îi oferim câinelui nostru un pat de odihnă moale, îl ajutăm să se mențină în greutatea ideală și îl stimulăm la o activitate zilnică, astfel încât să nu petreacă prea multe ore culcat, șansele ca aceste călușuri sau bătături să apară, este redus semnificativ.
Dar, dacă călușurile au apărut deja pe cotul câinelui nostru, primul lucru pe care trebuie să-l facem este să menținem o igienă bună, să calmăm și hidratăm zona afectată cu un unguent antibiotic sau unguent emolient. Cele mai bune produse în acest caz, conțin un amestec de uleiuri delicate ușor de absorbit, uleiuri esențiale pentru o ameliorare pe termen lung și o cremă grasă care oferă o ameliorare de lungă durată.
Cu toate acestea, deoarece există pericolului intrinsec că le pot linge de pe călușuri sau bătături, va trebui să ne asigurăm că nu îl va afecta după ce le ingerează. În acest caz, recomandăm aplicarea unei cantități mici de gel de Aloe vera, natural, extras direct din plantă. Va menține zona hidratată și o va proteja de posibilii microbi. În mod similar, pe piață există diverse creme pentru îngrijirea pielii câinilor care au o toxicitate foarte scăzută, iar atunci când sunt aplicate de mai multe ori pe zi, îmbunătățesc considerabil pielea afectată și îi conferă flexibilitate. În niciun caz nu trebuie să îi oferim medicamente sau creme pentru uz uman, deoarece acestea ar putea fi toxice pentru el. În caz de îndoială, vom consulta întotdeauna un profesionist.
Un pas important în tratarea călușurilor sau a bătăturilor, presupune obișnuirea câinelui cu utilizarea pernei sau a altor suporturi moi, atunci când vrea să se odihnească. De asemenea, poate fi și o metodă eficientă de combatere și prevenire a apariției calusurilor. Desigur, acest lucru este posibil numai dacă câinele este acasă, lângă noi, și mai ales dacă îl putem obișnui.
Mai mult, în lunile mai fierbinți, atunci când câinele preferă mai degrabă podeaua mai rece decât suportul moale, va trebuie să luăm în considerare utilizarea unui covoraș cu efect de răcorire. Cei care l-au încercat deja, au raportat ameliorări.
Dacă, în ciuda aplicării cremei și a ameliorarea suprafeței pe care stă adesea animalul nostru de companie, observăm că problema nu se îmbunătățește, este recomandat să îl ducem la veterinar, astfel încât specialistul să o poată revizui și să găsească o soluție mult mai bună.