O durere la subraț sau în zona axilei poate apărea din mai multe motive, și cu cât este mai grea de tratat pe atât poate fi mai gravă, astfel încât poate necesita o examinare cât mai atentă și un plan eficient de tratament.
Ce cauzează durere la sub braț (axilă)?
Sindromul dureros în axilă poate indica prezența următoarelor boli, precum:
- Intervenția chirurgicală la nivelul umărului, sternului, mamarectomiei
- Adenom gras subcutanat de dimensiuni mari – aterom (formare benigna)
- Leziuni ale umărului sau brațului, care sunt însoțite de durere acută, inclusiv durere în axilă
- Mastită
- Boli ale sistemului cardiovascular
- Mastalgie ciclică sau non-ciclică – senzații dureroase, tragice, dureroase în glandele mamare și cavitățile axilare
- Cancer de sân benign, cât și malign
- Limfadenopatia
- Alergie, care provoacă durere în axilă cu iritație și erupție pe piele
- Hydradenita
- Limfadenita și limfangita etiologică infecțioasă – inflamația ganglionilor limfatici și a vaselor limfatice
- Flegmon și abces
- Boli dermatologice purulente ale pielii în regiunea axilară – piodermă
- Escoriații
- Infecție virală (gripă, ARVI)
În această regiune se află o mulțime glande sudoripare și glande sebacee, precum și foliculi de păr. Există, de asemenea, grupuri mari de țesuturi limfatice – noduri limfatice axilare.
În cazul în care apare durere în dreapta sau stânga sub braț (axila) una dintre cele mai frecvente cauze este inflamația ganglionilor limfatici, care se mai numesc ganglioni limfatici. Aceste glande de dimensiuni reduse fac parte din sistemul limfatic. La rândul său, acest sistem are rolul de a acționa împotriva agenților infecțioși.
Durerea sub axila poate fi provocată de o infecție în zonă, care poate proveni în urma contaminării cu bacterii și fungi, asta datorită concentrație mari de ganglioni limfatici în regiunea axilelor. În această situație apare roșeața, senzația de mâncărime intensă și senzația de arsură.
În situația în care durerea la sub braț este cauzată de infecţii, se aseamănă cu o înțepătură, un junghi. Mai mult decât atât, zona devine umflată, afectează ganglionii limfatici, aceștia se umflă și devin dureroși.
În plus, nu este exclus faptul ca durerile în axilă să fie cauzate de reacțiile alergice ale pielii, care sunt provocate la rândul lor de deodorant/antiperspirant sau pot fi asociate și cu intervenții chirurgicale anterioare asupra glandele mamare.
O altă cauză a senzației de arsură sub braț poate fi deteriorarea pielii în timpul depilări, bărbieritului sau în urma producerea unor răni în regiunea axilară. Această tulburare se numește foliculită, o inflamație care se produce la rădăcina firului de păr.
La femei, pot apărea de asemenea, dureri în axilă la începutul ciclului menstrual, deoarece corpul femeii devine mult mai sensibil decât în mod normal. Cu toate acestea, durerea dispare după încheierea ciclului menstrual.
De asemenea, motivul durerii și înțepăturii la sub braț în cazul femeilor poate fi prezența cancerului de sân, (tumora de sân, tumora sternului) care este caracterizat prin apariția unui nodul în regiunea axilară. Cel mai adesea, durerea în regiunea axilară este însoțită de modificări anatomice ale sânului (antrenarea mamelonului, schimbarea culorii, descărcarea atipică din mamelon, deformarea sânului).
Apariția infecțiilor și a inflamațiilor la nivelul ganglionilor limfatici pot cauza dureri în axile, dureri rezultate în urma apariției unor virusuri, cum ar fi virusul imunodeficienței umane (HIV) și limfomul Hodgkin (cancer al sistemului limfatic), dar și leucemie.
Atunci când durerea de axilă este intensă, nu cedează, trebuie să mergeți la medic, acest lucru vă poate ajuta să evitați eventualele complicații!