Ciupercile conțin compuși importanți precum beta-glucani, terpenoide, steroli, acizi linoleici, hericenoni etc. care au o activitate anti-tumorală, antivirală, antibacteriană, antiinflamatoare, antioxidantă, stimulatoare a sistemului imunitar etc. Dar acestea conțin și o bună parte de proteine și, în același timp, furnizează organismului nostru magneziu, calciu și zinc. Așa că haideți să descoperim împreună care sunt cele mai bune ciuperci medicinale și întrebuințările lor.
Cuprins
Ce sunt ciupercile medicinale?
Ciupercile medicinale sunt acele specii de ciuperci care au efecte pozitive asupra sănătății noastre fizice. Aceste organisme vii, de fapt, fac parte dintr-un regn separat (nici animal, nici vegetal), sunt acum mari protagoniste ai așa-numitei micoterapii (sau fungoterapii), acea formă de terapie populară în medicina naturistă – în special din Orientul Îndepărtat – care presupune utilizarea proprietăților medicinale ale ciupercilor în tratamentul diferitelor boli, și care poate fi considerată parte din ramura mai largă a fitoterapiei. În prezent, există aproximativ 700 de specii de ciuperci care se crede că au puteri medicinale. Aproximativ 200 sunt obținute din situri naturale, în principal din Orientul Îndepărtat. De aici provin și cele mai populare ciuperci care sunt considerate vindecătoare.
Care sunt cele mai bune ciuperci medicinale?
Dintre numeroasele specii de ciuperci existente, unele au proprietăți benefice uimitoare pentru sănătatea umană. În continuare, vom explora cele mai bune 10 ciuperci medicinale din lume.
1. Reishi
Reishi, cunoscută și sub numele de ciuperca "Ganoderma Lucidum", este probabil cea mai faimoasă ciupercă medicinală. Conține toți aminoacizii esențiali. De asemenea, este plină de minerale, în special fier, seleniu și vitamine B. Este cunoscută pentru proprietățile sale antioxidante puternice. S-a demonstrat că Reishi elimină radicalii liberi. Alte efecte ale acestei ciuperci includ întărirea sistemului imunitar, precum și faptul că ajută la combaterea celulelor canceroase (Ganoderma lucidum (Reishi mushroom) for cancer treatment (Review) Jin X, Ruiz Beguerie J, Sze DMY, Chan GCF).
Reishi este, de asemenea, un adaptogen de top, susținând rezistența fizică și mentală și construind energie pentru organism în timp. Ne ajută să ne adaptăm la stres, reducându-ne răspunsul organismului la reacția de luptă sau de fugă, astfel încât să ne simțim mai calmi fără a lua calmante. De asemenea, este bine studiată în cea ce privește susținerea adusă funcționării sistemului cardiovascular și a sănătății miocardului, prin promovarea nivelului echilibrat al lipidelor din sânge și a activității antioxidante celulare. O putem folosi pentru bunăstarea respiratorie, sănătatea intestinală și funcționarea ficatului.
2. Cordyceps sinensis
Ciuperca Cordyceps, al cărui nume științific este „Cordyceps sinensis” crește în principal la o altitudine situată între 4000 și 6500 de metri, deasupra nivelului mării, în munții Tibet, dar este prezentă și în China și Nepal – este considerată de oamenii de știință din orient o adevărată comoară medicinală, fiind folosită în special ca tonic pentru creșterea vitalității și pentru recuperarea energiei, mai ales după boli psihice cronice.
Aceasta este un mare aliat al sistemului vascular și al sistemului imunitar ce acționează în protejarea sistemului genito-urinar, osteoarticular și muscular, hepatic și a tractului respirator. În mod tradițional, este administrată pentru reglarea tensiunii arteriale și pentru tropismul diferitelor organe (în special a inimii, ficatului, rinichilor și plămânilor).
Din punct de vedere al substanțelor bioactive, Cordyceps conține multe oligoelemente și vitamine și o cantitate semnificativă de polizaharide: acid cordicepic (D-Mannitol), galactomanan, micoză, ergosterol, gracil, adenozină, acid palmitic, cordicepină și steroli.
3. Chaga
Ciuperca Chaga (Inonotus obliquus) are efect antioxidant. Se mai numește și ciuperca de mesteacăn, deoarece crește în principal pe mesteacănii din zonele reci, precum Scandinavia, Rusia, Japonia sau Coreea. S-a sugerat că Inonotus obliquus are proprietăți anticanceroase, antivirale, imunostimulatoare, neuroprotectoare și hipoglicemiante. Unul dintre cele mai recente studii a arătat că chaga este antiinflamatorie și normalizează starea peretelui vascular în timpul inflamației de la nivelul microvascular indusă de histamină.
Cercetătorii chinezi și francezi au izolat separat compușii chimici ai Inonotus obliquus care au proprietăți antitumorale. În același timp, cercetătorii francezi consideră că cea mai puternică componentă anticanceroasă a chaga este betuli (un fitocompus de mesteacăn), pe care ciuperca îl preia de la copacii pe care îi parazitează. Cercetătorii chinezi sunt încrezători că chaga conține un întreg set de compuși anticancerigeni specifici doar acestei ciuperci. Analiza chimică a Inonotus obliquus a permis identificarea diferiților constituenți precum melanine, compuși fenolici rari, steroizi și triterpenoizi. Cu toate acestea, acești compuși nu sunt foarte utilizați în oncologia tradițională.
4. Maitake
Maitake (Grifola frondosa), pe lângă faptul că este o ciupercă comestibilă, are proprietăți medicinale remarcate care sunt extrem de apreciate în medicina tradițională asiatică. În Japonia, în special, a fost folosită atât ca tonic, pentru întărirea sistemului imunitar și creșterea energiei în perioada de recuperare, cât și pentru prevenirea hipertensiunii arteriale, a bolilor degenerative și a tumorilor.
Într-adevăr, un studiu realizat la Universitatea Zhejiang din Hangzho, China, care a implicat administrarea unui concentrat de β-glucani extrași din ciuperca Maitake pacienților care suferă de cancer pulmonar și care făceau chimioterapie, a constatat că pacienții tratați cu chimioterapie în combinație cu extractul au putut supraviețui o perioadă mai lungă decât ceilalți. Această ciupercă este, de asemenea, cea mai potrivită pentru controlul sindromului metabolic și al diabetului de tip 2, deoarece acționează prin îmbunătățirea metabolismului, a funcției hepatice, a controlului glicemic și a rezistenței la insulină, exercitând în același timp un efect neuro-protector.
În ceea ce privește substanțele bioactive, Maitake conține în principal minerale precum potasiu, fier și magneziu, aminoacizi, vitamine B1, B2 și B3, diverse polizaharide printre care grifolan și grifolina, beta-glucanii obișnuiți, lectine și metaloproteine. Aceste polizaharide sunt, de asemenea, precursori ai vitaminei D2.
5. Coama leului
Cunoscută și sub numele de "Hericium erinaceus", ciuperca denumită popular „Coama Leului” este una dintre cele mai bune ciuperci medicinale din lume. Este folosită foarte mult în bucătăria chineză, mai ales în preparatele vegetariene. Substanțele care se regăsesc de abundență în această ciupercă, sunt în esență antioxidanți.
Beneficiile care le aduc organismului nostru sunt variate. Ciuperca ajută în special la tratarea anxietății și a depresiei, dar are și un efect pozitiv asupra nivelului de colesterol, tensiunii arteriale, a sistemului nervos, precum și a sistemului imunitar și a nivelului de trigliceride. Este folosită în special pentru îmbunătățirea funcției cognitive: ajută la repararea leziunilor nervoase.
Coama leului susține bună funcționare a sistemului nostru imunitar, dar ne protejează și neuronii. Protejează celulele de atacurile externe și de îmbătrânirea timpurie. Această ciupercă are și capacitatea de a reduce simptomele depresiei și anxietății, îmbunătățind în același timp nivelul de colesterol din organism. În cele din urmă, ea este un ușor hipotensiv, ceea ce îi permite să acționeze asupra tensiunii arteriale.
6. Coadă de curcan
Ciuperca coadă de curcan, mai cunoscută și sub numele de "Coriolus versicolor". Cel mai adesea crește pe trunchiuri moarte, dar și pe copaci vii și este cel mai frecvent întâlnită în pădurile mixte de foioase. Aceste ciuperci adoră zonele umede ale pădurilor temperate din Asia, America de Nord și Europa. Coriolus este cunoscută în medicina tradițională chineză pentru susținerea sistemului imunitar. Conține în special polizaharide PSP și PSK care provin din zaharuri complexe. În plus, această ciupercă mai este bogată și în alți antioxidanți care susțin sănătatea intestinului și a ficatului, ceea ce îi permite organismului să ne protejeze mai bine împotriva celulelor tumorale și a tuturor atacurilor externe.
7. Polyporus
Polyporus este un gen de ciuperci comestibile sau necomestibile din încrengătura Basidiomycotao care cresc pe rădăcinile copacilor de fag și arțar. Această ciupercă în formă de evantai poate fi găsită în pădurile dese și în climatele umede. Este de culoare albă până la ușor gri. În medicina chineză, este folosită în principal ca medicament pentru problemele tractului urinar, deoarece are proprietăți diuretice și, de asemenea, de reducere a balonărilor. În natură, este o ciupercă foarte rară, care conține mulți compuși bioactivi. În plus, se administrează și pentru ameliorarea diareei, deoarece absoarbe excesul de lichide din intestin. În contextul cancerului, ciuperca poate fi consumată pentru a reduce efectele secundare cauzate de chimioterapie.
8. Agaricus
Agaricus (Agaricus Blazei Murill) a fost descoperită în Occident în jurul anului 1945. Cu toate acestea, a fost folosită în medicina tradițională chineză de secole. Crește foarte bine în zonele tropicale umede și este foarte populară în domeniul gastronomiei. Cu toate acestea, este și una dintre cele mai bune ciuperci medicinale din lume. De asemenea, conține aproximativ 38% proteine și 40% carbohidrați.
Ciuperca Agaricus este un stimulent puternic pentru sistemul nostru imunitar. Se remarcă prin calitatea și cantitatea polizaharidelor sale. Aceste elemente acționează în stimularea sistemului de apărare al organismului. Pe de altă parte, ciuperca are proprietăți antiinflamatorii puternice, foarte utile pentru reducerea durerii cronice și a inflamațiilor de tot felul.
Ciuperca ajută organismul uman să scape de toxine, ceea ce susține activitatea ficatului nostru. Persoanele cu boli hepatice, probleme hepatice sau inflamații pot consuma în mod regulat ciuperci agaricus pentru a-și detoxifia ficatul.
9. Coprinus
Coprinus, sau coprinis este o ciupercă mică și lungă, cu o pălărie mică care cuprinde mai multe specii. Este complet comestibilă, dar beneficiile sale pentru sănătate sunt numeroase.
Coprinus ne ajută să luptăm împotriva constipației și a hemoroizilor. Este folosită în aceste scopuri în medicina tradițională chineză. De asemenea, este recunoscută ca fiind foarte eficientă împotriva diabetului de tip 1 și 2, în special datorită conținutului său de vanadiu. Este un oligoelement pe care corpul nostru îl conține în cantități foarte mici. Rolul său este de a promova producția de insulină și de a regla nivelul zahărului din sânge.
În plus, mulți oameni o consumă pentru a-și recăpăta silueta sau pentru a depăși obezitatea și supraponderalitatea. Are un aport foarte scăzut de calorii și reglează nivelul zahărului din organism! Persoanele diabetice care doresc să slăbească o pot consuma în acest scop.
10. Ciuperca stridie
După cum sugerează și numele, "ciuperca stridie" este în formă de stridii și are o culoare gri. Conține antioxidanți puternici, săruri minerale și oligoelemente (cupru, fosfor, potasiu, fier, zinc etc.). Această ciupercă este plină de vitamine din grupa B: B1, B2, B3, B5, B6 și B9. Această compoziție scoate în evidență adevăratele sale beneficii pentru organism.
Principalele acțiuni ale ciupercilor stridii asupra sănătății noastre vizează lupta împotriva cancerului și menținerea colesterolului. Într-adevăr, studiile au arătat deja că această ciupercă are un efect antitumoral semnificativ (Cytotoxic effect of oyster mushroom Pleurotus ostreatus on human androgen-independent prostate cancer PC-3 cells, Gu YH, Sivam G.). Pe de altă parte, ciupercile stridii odată absorbite de către organism, ne menține greutatea sub control și nivelul normal de colesterol.
Concluzie
Pe scurt, fie că este vorba de coriolus versicolor, polyporus, chaga, reishi, shiitake, cordyceps, sau una dintre multele alte ciuperci medicinale care există, oamenii de știință caută în mod constant nu numai noi dovezi ale activității biologice a compușilor lor de origine naturală, ci și încearcă și să le conserve și să le folosească în fabricarea medicamentelor moderne. Însă până atunci, tot ce putem face este să le integrăm în alimentația noastră de zi cu zi pentru a beneficia de toate proprietățile și beneficiile lor, atât în ceea ce privește imunitatea, energiea și bunăstarea, cât și în managementul stresului, prevenirea patologiilor multiple, și în sănătatea noastră generală.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.