Home Nou, Sănătate Care sunt efectele negative ale autofagiei?
NouSănătate

Care sunt efectele negative ale autofagiei?

Urmareste-ne pe Google News

În ultimii ani, interesul pentru autofagie a crescut enorm. Oamenii de știință au scos în evidență numeroasele efecte pozitive ale autofagiei asupra sănătății umane, inclusiv că este foarte eficientă pentru scăderea în greutate și pentru lupta cu îmbătrânirea sau cu bolile degenerative. Dar chiar și această practică utilă poate provoca efecte secundare și, prin urmare, nu este potrivită pentru toată lumea. Să analizăm în detaliu care sunt efectele negative ale autofagiei.

Ce este autofagia?

Autofagia sau postul intermitent (sau „regimul alimentar”), este un mecanism biologic de degradare celulară care previne acumularea de produse toxice celulare și pe care le poate transforma în material nutritiv necesar pentru menținerea organismului pe durata regimului. Altfel spus, autofagia este un mecanism pe care organismul îl „activează” în stadiul de înfometare, când își consumă propriile rezerve pentru a crea energie. Fără acest proces de auto-curățare, reziduul celular este depus și astfel ar împiedica buna funcționare a celulei. Așadar, într-o stare de post, corpul începe să se descotorosească de celulele vechi, moarte, în timp ce produce energie din acestea. În acest fel, organismul poate acoperi perioade mai lungi fără o aprovizionare constantă cu energie.

Există multe modalități de a urma acest post, chiar și 7, iar cea mai populară metodă este 16:8, ceea ce în practică înseamnă că trebuie să beam apă sau ceai timp de 16 ore și apoi să mâncăm alimente solide timp de 8 ore. Acest proces poate fi folosit în dezvoltarea de tratamente de succes pentru obezitate, boli neurodegenerative, infecții bacteriene și virale.

În cazul oncologiei, autofagia este o sabie cu două tăișuri. Pe de o parte, ajută la distrugerea celulelor canceroase prin curățarea conținutului intracelular deteriorat. Pe de altă parte, în unele cazuri le ajută să supraviețuiască, de exemplu, atunci când avem parte de puțin oxigen sau alimente. Cu toate acestea, cunoscând mecanismele moleculare și influențând proteinele dorite în moduri farmacologice clasice, este posibil ca procesul să funcționeze fie mai puternic, fie mai slab, fie în funcție de fiecare individ în parte. Prin urmare, avem nevoie de mai multe dovezi științifice pentru a știi cu exactitate cât este de eficientă la bolnavii de cancer.

Care sunt efectele adverse ale autofagiei? 

Autofagia este stresantă pentru organism. Nu este deloc ușoară, avem nevoie de multă voință pentru a trăi 16 ore fără mâncare. Putem ajunge să experimentăm simptome și efecte negative, cum ar fi: amețeli, deshidratare (dacă nu mâncăm, s-ar putea să uităm să bem apă sau să compensăm foamea cu prea multă apă), senzație de oboseală, lipsă de energie, probleme cu somnul, stare de spirit scăzută, nervozitate, creșterea hormonilor de stres, cortizol, (care ne poate genera o dorință și mai mare de a mânca), supraalimentarea după terminarea autofagiei, dureri de cap, crampe musculare și glicemie scăzută, mai ales în primele zile de autofagie.

Cu toate acestea, la fel ca toate posturile, autofagia poate provoca reacții adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Unii oameni se bucură de autofagie, îi face să se simtă energici, sănătoși și detoxifiați. De asemenea, se consideră că regimul menționat, care este susținut științific de toate faptele și informațiile nu este nociv sau periculos, din contră, acționează în zilele noastre ca o dietă eficientă și ca un stil de viață care ajută la purificarea organismului nostru.

Când nu este recomandată autofagia?

Înainte de a opta pentru autofagie, ar trebui să consultăm un medic, mai ales dacă suferim de o boală sau urmăm un tratament pentru o afecțiune cronică. Medicii spun că postul ar trebui evitat de persoanele sub 18 ani, de femeile care alăptează și de gravide, de diabeticii de tip 1, de suferinzii de boli cardiovasculare, precum și de persoanele care sunt slabe sau au o anumită formă de tulburare de alimentație. De asemenea, aceștia mai spun că trebuie să oprim autofagia dacă observăm că acest regim ne secătuiește de energie, ne faci să ne simțim mult prea obosiți sau irascibili.

Comentarii pe Facebook
Acordă o notă acestui articol!

Author

ThePOC

error: Content is protected !!