Biologia este știința exactă care se ocupă de studiul tuturor organismelor vii. Această știință are mai multe ramuri care studiază aspecte importante precum, reproducerea, evoluția, nutriția ș.a.m.d. În acest articol vom vedea care sunt principalele ramuri ale biologiei, ramuri care sunt extrem de important pentru omenire.
Microbiologia este ştiinţa ce se ocupă cu studiul microorganismelor şi efectele bolilor pe care le produc. Aceste organisme sunt complet invizibile ochiului uman, prin urmare, ele pot fi vizibile doar cu ajutorul unui microscop. Ramuri ale microbiologiei sunt bacteriologia (ştiinţa ce se ocupă cu studiul microorganismelor din regnul Monera; bacteriile, prin alte cuvinte) şi virusologia (care se ocupă cu studiul virusurilor şi bolile produse de aceştia).
Biologia marină sau oceanografia biologică, este o știință ramură a biologiei care se ocupă cu studiul vieții în bazinele oceanice, diversității viețuitoarelor marine, al adaptării și evoluției lor, productivitatea biologică a cestora.
Biologia marină se ocupă și cu studiul organismelor terestre și aeriene care depind direct de mediile de apă sărată pentru procurarea hranei și satisfacerea altor nevoi. Această disciplină cuprinde, la rândul său, o listă de specialități care se concentrează pe domenii mai specifice. Astfel, putem evidenția, de exemplu, ihtiologia, este o ramură a zoologiei care are ca obiect studiul teoretic și practic al peștilor; malacologia, care ar avea obiect de studiu moluștele; ficologia, care se ocupă cu studiul algelor; sau cetologia sau studiul cetaceelor.
Biologie de dezvoltare este ramura biologiei care studiază modul în care cresc organismele, se dezvoltă și apoi mor. Efectiv, această disciplină studiază procesele prin care se dezvoltă organismele. Biologia de dezvoltare modernă studiază și controlul genetic al creșterii celulare, diferențierii, anatomiei și morfogeneză — procesul care permite țesuturilor și organelor să apară și să dezvolte.
Fiziologia se ocupă cu studiul funcțiilor mecanice, fizice și biochimice ale organismelor vii. Această ramură se ocupă cu studierea funcțiilor respiratorii, reproductive, ale sistemului nervos etc. În mod similar, fiziologia studiază trei grupuri de organisme vii, printre care; fiziologia plantelor, fiziologia animalelor și fiziologia umană.
De asemenea, biologia moleculară este ramura biologiei care se ocupă cu studierea mecanismelor biologice în cadrul celulei, la nivel molecular. Biologia moleculară reprezintă un domeniu interdisciplinar ce integrează informații obținute din biologie, dar și a Chimiei, în special în genetică și biochimie. Principala preocupare a biologiei moleculare este studierea rolului acizilor nucleici pentru păstrarea și transmiterea caracterelor ereditare, interacţiunile ce apar între diferite sisteme ale celulei, ale ADN, ARN şi biosintezei proteice.
Biologie celulară sau citologia este o ramura care care studiază celulele: structura lor, organitele pe care le conțin, fiziologia lor, interacțiile lor cu mediul înconjurător, ciclul lor de viață, diviziunea și moartea lor. Această disciplină are rolul de a înțelege care sunt proprietățile, structurile și funcțiile celulelor, printre altele, precum și interacțiunea cu mediul. Fără îndoială, este un domeniu foarte vast, care poate fi studiat datorită invenției microscopului optic.
Zoologie este o ramură a biologiei care se ocupă cu studiul organismelor care sunt încadrate în regnul Animalia. Ca și în restul principalelor ramuri ale biologiei, găsim unele subdiscipine de exemplu, mamalogia se ocupa numai cu mamiferele sau Arahnologie, este o ramură a zoologiei, care studiază grupurile de artropode ce fac parte din clasa arahnide, și așa mai departe.
De asemenea, o altă ramură a a biologiei este botanica, disciplina care se ocupă cu studiul plantelor din punct de vedere anatomic (anatomia plantelor), morfologic (morfologia plantelor), fiziologic (fiziologia plantelor), clasificare (taxonomia plantelor), originea și evoluția organismelor vegetale. Astfel, prin această ramură putem identifica și învăța despre reproducerea, morfologia sau fiziologia ființelor de pe toată planta.
Ecologia este o ramură a biologiei care studiază interacţiunile dintre organisme şi mediul lor de viaţă şi între organisme. Astfel, aceasta studiază tot ceea ce este legat de adaptarea ființelor vii la diferitele lor medii de viață, cum ar fi climatul sau geologia.
Genetica este un domeniu interesant din biologie, care încearcă să studieze fenomenele și legile eredității și ale variabilității organismelor. Este o ramură extrem de complexă a cărei obiect principal de studiu sunt genele formate din segmentele ADN și ARN.