La fiecare analiză de sânge, medicii verifică mai întâi nivelul hemoglobinei pentru a vedea dacă pacientul are sau nu anemie (hemoglobina mica) sau policitemie (hemoglobina înaltă), a căror analiză poate ajuta la determinarea stării de sănătate a pacientului. Există o diferenţă între hemoglobina mărită și hemoglobina scăzută. Ambele afecțiuni apar pe fondul unor cauze specifice.
Ei bine, în acest articol vom vedea ce înseamnă și care este diferența dintre hemoglobina ridicată și cea scăzută, și tot ce trebuie să știm despre asta.
Ce înseamnă hemoglobină scăzută?
Hemoglobina scăzută înseamnă că există este o deficiență în producția de celule roșii din sânge, care poate apărea ca urmare a unor boli, cum ar fi anemia, artrita reumatoida si anumite probleme renale, precum și leziuni ale măduvei osoase. De asemenea, această afecțiune poate fi cauzată de deficitul de vitamine, în special folați serici, fier și vitaminele B6 și B12. Nivelul scazut de hemoglobina este mai mic de 13,5 grame/decilitru la barbati si mai putin de 12 grame/decilitru la femei.
Printre afectiunile care duc la producerea unui numar mai mic de hemoglobină se numara: Anemia aplastica, Cancerul, Ciroza, Limfomul Hodgkin, Hipotiroidismul, Anemia feripriva, Bolile cronice de rinichi, Leucemia, Mielomul multiplu, Sindroamele mielodisplastice (forme de pre-leucemie), Limfomul non-Hodgkin, dar și alte afecțiuni care contribuie la distrugerea globulele rosii mai repede decat acestea sunt produse: splina marita, porfiria (dureri abdominale acute), talasemia, vasculita, hemoliza.
Ce înseamna hemoglobina mărită?
Spre deosebire de hemoglobină scăzută, hemoglobină mărită înseamnă că există este o producție destul de mare de celule roșii din sânge, care apare adesea ca rezultat al deteriorării măduvei osoase, precum și pentru a compensa scăderea oxigenării sângelui sau țesuturilor, cum se întîlnește la cei care au o funcționare defectuoasă a plămânilor sau a inimii precum și la cei ce locuiesc la mare altitudine, la fumători sau la cei cu boli pulmonare cronice.
Atunci când concentrația hemoglobinei atinge 180 g / L, vâscozitatea sîngelui ajunge la un nivel care afectează micro-circulația determinând o insuficiența de oxigen în țesuturi situație similară cu anemia severă.
Nivelul hemoglobinei este exprimat ca și cantitatea de hemoglobina in grame per decilitru (100 de mililitri) de sînge. El depinde de vîrsta și sexul persoanei. Valorile normale pentru copiii de ambele sexe este de 12-14 g/dl, pentru bărbați este de 14-18 g/dl, iar pentru femei este de 12-16 g/dl.
Nivelul hemoglobinei poate creste din multiple cauze, cum ar fi, angină pectorală, infarct miocardic și infarct pulmonar, tromboză venoasă, sângerări nazale, diateza gutoasa, accident vascular cerebral, printre altele.
Dacă în urma unei analize de laborator sunteți diagnosticați cu hemoglobină mare sau mică, ar fi indicat să mergeți la un medic capabil să vă ajute la tratarea acestei probleme.