Febra denga este o infecție cauzată de un virus care este transmis (răspândit) de țânțari. Virusul denga este transmis (răspândit) mai ales de țânțarii Aedes și, în special de tipul de țânțar Aedes aegypti. Există 4 tipuri de virusuri, iar pentru prima dată când este contractată oricare dintre ele, Denga se numește febra Denga clasică. În acest articol o să analizăm care sunt simptomele febrei denga clasice și febrei denga hemoragice pentru a știi să le deosebim.
Febra Denga clasică, care, de obicei, nu prezintă multe complicații, deoarece organismul tinde să se refacă complet dacă este îngrijit în mod corespunzător.
Simptomele febrei Denga clasică
Simptomele denga clasice încep să apară între 5 și 8 zile de la mușcătura de țânțar, și poate dura de la 3 până la 7 zile.
Debutul bolii este brusc, cu o creștere rapidă a temperaturii și a frisoanelor, dureri de cap foarte puternice, dureri în spatele ochilor, dureri musculare generalizate și în regiunea lombară. Apoi, pe piele apar pete, începând cu abdomenul, extinzându-se pe față, pe mâini, antebrațe și picioare și pot fi confundate la începutul rujeolei.
Pacienții cu febra denga clasică pot avea, de asemenea, o erupție pe corp, brațe și picioare, sângerări ale gingiilor și frecvent vărsături și diaree.
Din păcate, unii oameni au simptome atât de ușoare încât nu știu că au fost afectați deja de Denga clasică, fiind expuși la Denga hemoragică.
Febra denga hemoragică provocată de sereotipurile Den 1, Den 2, Den 3 și Den 4, a căror perioadă de incubație este cuprinsă între cinci și opt zile. Este o manifestare severă și poate cauza moartea pacientului, deoarece pot apărea afecțiuni grave, cum ar fi tahicardie, dureri osoase, sângerări, alterarea tensiunii arteriale, insuficiență circulatorie sau deshidratare.
Simptomele febrei Denga hemoragică
- Febră mare bruscă, care poate dura 2 până la 7 zile
- Dificultate în respirație (dispnee)
- Sângerări în diferite părți ale corpului
- Stări de vomă
- Albire la față, transpirația în somn
- Lipsa apetitului
- Modificări ale presiunii arteriale