Home Diverse Cât cântărește un ou?
Diverse

Cât cântărește un ou?

Urmareste-ne pe Google News

Ouăle pot avea diferite culori, dimensiuni și greutăți. Cele de găină mari conțin de obicei un procent mai mare de gălbenuș și sunt perfecte în preparatele de patiserie. Dar din ce în ce mai des, în special rețetele online indică greutatea în grame, în loc să indice numărul de ouă care trebuie utilizate. Și atunci apare întrebarea: câte grame are un ou? Prin urmare, în continuarea, vom încercă să clarificăm acest aspect.

Cât cântărește un ou?

Ouăle sunt un aliment de origine animală, cele mai cunoscute sunt ouăle de găină, dar se consumă și cele ale altor păsări precum gâscă, prepeliță și struț. Mărimea și greutatea ouălor depind de găini și variază în funcție de vârsta lor și de momentul în care încep sau termină ouarea. Greutatea medie a unui așa-zis ou „mare” este de 70 de grame. La comercianții cu amănuntul mari, ouăle de găină sunt clasificate astfel:

  • Mărimea S (mic) < 53 g; – greutate mai mică de 53 g
  • Mărimea M (mediu) (53, 63) g; – greutate între 53 g și 63 g
  • Mărimea L (mare) (63, 73) g; – greutate între 63 g și 73 g
  • Mărimea XL (extra mare) > 73 g – greutate mai mare de 73 g

Care este greutatea ouălor fără coajă?

Clasele de greutate furnizate și greutățile corespunzătoare în grame ale unui ou fără coajă sunt, după cum urmează:

Mărimea S (mic); – greutate sub 48 g
Mărimea M (mediu); – greutate de aproximativ 52 g
Mărimea L (mare); – greutate de aproximativ 61 g
Mărimea XL (extra mare); – greutate de peste 66 g

Coajă, albuș și gălbenuș de ou: care cântărește mai mult?

Cele trei componente principale ale ouălor, coaja, albușul și gălbenușul au greutăți diferite. Într-un ou mediu, coaja este cea mai ușoară parte, iar greutatea sa este echivalentul a 10% din ou, sau aproximativ 6 grame. Albușul este cea mai mare parte, în ceea ce privește greutatea (35-37 grame) și reprezintă 60% din ou. Gălbenușul unui ou medie cântărește, pe de altă parte, aproximativ 16-17 grame și corespunde unui procent de 30%.

Cum aflăm de câte ouă avem nevoie într-o rețetă?

Pentru a face un calcul rapid, pentru a obține 100 de grame de gălbenuș vom avea nevoie de 6 ouă medii, în timp ce pentru 100 de grame de albuș, vom avea nevoie doar de 3 ouă.

De asemenea, pentru a ști câte ouă întregi să adăugăm la o rețetă, va trebui să împărțim greutatea indicată la gramajul unui ou fără coajă. De exemplu: 100 (cantitatea de ouă): 52 de grame (echivalentului unui ou mediu) =1,9 =>2 ouă. Deci, pentru 100 de grame, vom avea nevoie de 2 ouă medii.

Comentarii pe Facebook
Acordă o notă acestui articol!

Author

ThePOC

error: Content is protected !!