Tofu este popular printre vegani și vegetarieni, deoarece este o sursă importantă de proteine. Însă, consumatorii obișnuiți cunosc și iubesc tofu, în special cei care preferă mâncărurile asiatice. Datorită faptului că este făcut din lapte vegetal din soia, putem presupune că are o perioadă de valabilitate lungă, dar în realitate lucrurile nu stau chiar așa. Deci, cât timp poți păstra tofu? Și în cât timp se strică? În continuare, vom analiza termenul de valabilitate, modalitățile de depozitare și alte informații pentru a ne asigura că ne putem bucura de tofu fără să ne facem griji că se va strica sau că ne putem îmbolnăvi.
Cuprins
Tofu se strică?
Da. Ca aproape toate alimentele, tofu nu are o durată de valabilitate nelimitată și în cele din urmă se va strica, deși după cât timp se va întâmpla acest lucru, va depinde de metoda de depozitare pe care am ales-o și de o mulțime de alți factori.
Cât timp poți păstra tofu nedesigilat?
În mod ironic, tofu are aceeași perioadă de valabilitate ca multe produse din carne. Așa încât, un pachet nedeschis de tofu poate fi păstrat în siguranță în frigider timp de 2-3 luni, dar odată ce deschidem ambalajul, se va deteriora mult mai repede.
Cât timp poți păstra tofu desigilat la temperatura camerei?
Ca și în cazul majorității alimentelor, tofu trebui să fie acoperit și refrigerat în decurs de aproximativ 4 ore de la desfacere. După 4 ore, atunci când este păstrat/expus la temperaturi cuprinse între 5 și 14 °C, riscul de contaminare bacteriană crește până la un punct în care ar trebui să începem să ne facem griji cu privire la o posibilă intoxicație alimentară. Această regulă de aproximativ 4 ore nu este unică pentru toate tipurile de tofu, dar se aplică tofu-ului achiziționat din vitrinele frigorifice care a fost expus la aer.
Cât timp poți păstra tofu desigilat la frigider?
Tofu desigilat – se consumă in 3-5 zile de la deschidere, indiferent de data inscripționată pe ambalaj. Cu toate acestea, trebuie să reținem că tofu este foarte vulnerabil la agenții patogeni, așa că, după ce îl desigilăm, va trebui să îl scoatem din recipientul original. Iar dacă știm că nu îl vom mânca într-o săptămână, îl putem păstra cu ușurință la frigider. Este suficient să adăugăm tofu în apă rece și de preferință filtrată și să-l păstrăm într-un recipient ermetic. Apa tofu-ului trebuie schimbată zilnic pentru a-l menține în stare umedă și proaspătă, prevenind uscarea acestuia (ceea ce poate strica produsul).
Cât timp poți păstra tofu desigilat la congelator?
După deschiderea ambalajului, tofu poate fi congelat și păstrat între 3 și 5 luni de zile. Călugării budiști au fost primii care au făcut acest lucru. Pentru a-l congela, îl tăiem cubulețe, îl punem pe o foaie de copt și îl înghețăm, apoi îl introduce într-un recipient sau o pungă cu închidere etanșă. Dup, se transferă în congelator și se păstrează până la utilizare, nu mai mult de 5 luni.
Cât timp poți păstra tofu gătit?
Din moment ce gătim tofu-ul, acesta are o perioadă de valabilitate puțin mai lungă în comparație cu tofu-ul crud, de obicei cu 2 sau 3 zile mai mult. Așadar, dacă dispunem de o cantitate mare de tofu crud, pe care dorim să îl mâncăm în aceeași săptămână, putem să-l gătim pe tot odată și să îl păstrăm la frigider timp de 6-7 zile. Însă, mai trebuie să reținem că tofu-ul din felurile de mâncare rămâne proaspăt atâta timp cât restul ingredientelor rămân și ele proaspete.
Cum să-ți dai seama dacă tofu s-a stricat?
Primul pas, este să aruncăm o privire mai atentă asupra tofu-ului. Dacă s-a stricat, are o culoare schimbată, de la alb la bej intens și a căpătă un miros acru, fermentat. Tofu proaspăt nu are un miros anume, așa că atunci când miroase a acru, tofu-ul va avea și un gust acru. Consumul de tofu stricat este asociat cu unele riscuri pentru sănătate, așa că trebuie să îl depozităm întotdeauna în mod corespunzător și să îl consumăm înainte de termenul de expirare.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.