La fiecare masă, copiii ar trebui să mănânce cel puțin un aliment care le furnizează acizi grași, proteine, fibre și numeroase vitamine și minerale. Nucile și alte fructe uscate, de asemenea, se numără printre cele mai bogate surse alimentare care conțin toți acești nutrienți. Dar când este momentul potrivit pentru a introduce nucile în dieta copilului? Și câte nuci să le oferim copiilor, de fapt? Haideți să aflăm răspunsul la aceste întrebări!
Cuprins
De ce este important să includem nucile în alimentația copiilor?
Proprietățile fructelor uscate sunt foarte interesante și prețioase. Nucile în special, dar și migdalele și alunele oferă fibre, minerale (magneziu, fosfor etc.) și vitamine (vitamina B1, vitamina E, vitamina B9): un set de elemente necesare creșterii bune a bebelușilor. Specialiști în sănătate sunt de acord că fructele uscate desfășoară o acțiune de protecție din punct de vedere al metabolismului, dar și de sprijin pentru sistemul nervos central, pentru mușchi, pentru sistemul imunitar și pentru ficat. În plus, grăsimile nucilor sunt de bună calitate: aduc copiilor grăsimi esențiale pe care organismul acestora nu poate să le producă și de care nu se pot lipsi: omega 3 și omega 6.
Când este momentul potrivit pentru a introduce nucile migdalele, alunele, nucile de pin, fisticul etc. în dieta copilului?
Nucile fără adaos de sare, pot fi oferite copiilor încă din primul an de viață (celor care nu au alergii) măcinate fin, ca ingrediente ale dulciurilor, cremelor, înghețatelor sau ale altor preparate, însă este bine să le introducem treptat în alimentația acestora și fără a exagera, tocmai pentru a evita riscul abuzului de calorii. Pe de altă parte, nu trebuie să oferim copiilor noștri nuci întregi sau bucăți de buci, deoarece le pot inhala foarte ușor și riscăm ca aceștia să se sufoce.
Migdalele, alunele, nucile, arahide etc. printre altele, trebuie administrate copiilor numai după vârsta de 3 sau 4 ani, când avem certitudinea că au învățat să înghită și să mestece perfect.
Câte nuci să le oferim copiilor?
Având în vedere că o porție de fructe uscate este de 30 g (decojite) este recomandată adulților, aproximativ 1-1,5 nuci pe zi pot fi oferite copiilor cu vârsta cuprinsă între 1-3 ani, 1-2 nuci pentru copiii cu vârsta între 5-6 ani, 1,5-3 nuci pentru copiii în vârstă 7-10 ani, 2-3 nuci pentru copii cu vârste între 11-14 ani și 3-4 nuci pentru adolescenții cu vârsta cuprinsă între 15-17 ani.
În ceea ce privesc migdalele și alte fructe uscate, ca ideea, o porție potrivită pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani reprezintă jumătate din porția unui adult, adică 15 grame pe zi.
Câte calorii are o nucă?
100 de grame de nuci conțin 674 de calorii și 62 de grame de grăsimi. Un miez de nucă mare cântărește 2 până la 4 grame, deci aportul caloric al unei nuci este de 13,5 până la 27 de calorii.
Nucile și alte fructe uscate îngrașă?
Nucile și alte fructe uscate oferă copiilor energie și îi ajută să ardă caloriile. În plus, conțin cantități mari de proteine și fibre, care au efect de saţietate și previn excesele alimentare. În concluzie, consumul zilnic de cantități recomandate de nuci și alte fructe uscate nu numai că nu îngrașă un copil, dar îl ajută să își mențină greutatea.
Ce fructe uscate pot mânca copiii?
Printre acestea regăsim alune de pădure, castane, nuci, semințe de floarea soarelui, in și dovleac, precum și nuci de pin, caju și arahide. Cu toate acestea, ar trebui să evităm să dăm copilului nostru fistic și migdale, deoarece pot fi mai greu de digerat de către acesta.
Cum să introducem nucile în alimentația copiilor?
Începând cu vârsta de 1 an, putem introduce nucile și alte fructe uscate în stadiile incipiente ale înțărcării sub formă de pudră sau făină, după cum urmează:
- În smoothie de legume sau fructe, sau în iaurt…
- Sub formă de falafel, clătite cu legume…
- În creme: de exemplu, o cremă cu migdale sau alune măcinate…
- În preparate: prăjituri, pâine, clătite…
Pentru măcinarea fructelor uscate, vom avea nevoie o mică râșniță electrică de cafea.
După vârsta de 3-4 ani, putem oferi copiilor noștri nuci întregi, astfel:
- La micul dejun: într-un musli, într-o granola sau pur și simplu într-un iaurt cu fructe,
- Pe post de gustare dimineața,
- Într-o salată mixtă.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.