Home Cultural, Nou Cum afli dacă lucrarea unui elev sau student este copiată de pe Internet?
CulturalNou

Cum afli dacă lucrarea unui elev sau student este copiată de pe Internet?

În general, elevii de gimnaziu, de liceu si studenții, atunci când vine vorba să facă o lucrare sau un proiect de studiu aleg ca sursă de inspirație informațiile oferite de motoarele de căutare, deoarece prin intermediul acestora găsesc rapid tot ceea ce au nevoie. Ușurința de a accesa toate aceste informații i-a făcut pe unii să cadă în capcana “copy and paste” (copiere si transcriere text), crezând că nu pot fi prinși, deopotrivă este o sarcină foarte simplă. Cu ajutorul umor trucuri sau instrumente, profesorii pot foarte ușor să detecteze dacă aceștia au copiat temele, referatele, eseurile, colocviile sau proiectele de pe Internet. În cele ce urmează, vom vedea care sunt aceste trucuri și instrumente care ajută la identificarea plagiatului.

În primul rând, atunci când vine vorba de plagiat, acest lucru îl puteți afla într-un mod simplu cu bunul aliat Google. Acest motor de căutare are o funcție foarte importantă de căutare exactă, și anume folosirea ghilimelelor (“), în scopul de a returna numai pagini cu aceleași cuvinte, dar în aceeași ordine ca și cele din ghilimele. Spre exemplu, să luăm o frază la întâmplare: “Puţinele articole despre M.Sadoveanu publicate în Republica Moldova au valorificat nesatisfăcător elementul artistic durabil, limitându-se la dezvăluirea doar a unor elemente …”. Dacă apar texte cu această expresie exactă, puteți determina plagiatul.

De asemenea, Google vă oferă un instrument de detectare a “copy and paste” în platforma sa numită Google for Education care compară textele cu fraze similare găsite pe Internet pentru a afla dacă lucrarea a fost plagiată. În rapoartele de originalitate sunt două instrumente: Classroom, care ajută profesorii și elevii să-și creeze o platformă de comunicare pentru organizarea de cursuri; și Assignments, un sistem de organizare, analiză și notare a sarcinilor.

Un alt mod de a afla dacă lucrarea unui elev sau student este copiată de pe Internet, este să folosiți instrumente online dedicate găsirii plagiatului de texte. Astfel, unele sunt, atât gratuite, cât și cu plată, cu care puteți efectua verificarea cu ușurință. Site-uri sau aplicații precum Plagiarism Checker, Plagium, Scan my Essay, PlagScan, DupliChecker, PlagTracker, Plagiarisma și multe altele vă pot ajuta pe dvs. ca profesor, să descoperiți autenticitatea și originalitatea lucrărilor academice, comparându-le cu mii de pagini web și lucrări. Dintre multele instrumente se remarcă Turnitin și Grammarly. 

 

Comentarii pe Facebook
Acordă o notă acestui articol!

Author

ThePOC

error: Content is protected !!